Piqué klubja, az FC Andorra már a harmadosztályban indul

Az elmúlt szezonban még az ötödik vonalban voltak | A Reus csapatát kizárták csőd miatt

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) nyilvánosságra hozta, hogy a Gerard Piqué által 2018-ban megvásárolt klub, az FC Andorra indulhat a harmadosztályban a fizetésképtelenség miatt kizárt Reus helyett. 

 

 

A harmadosztály mezőnye azután vált kérdésessé, hogy a Reus csődbe ment, így a létszámot fel kellett tölteni. A helyre három klub pályázott, mivel Piqué egyesülete mellett csak a Zamora és az Inter City névre hallgató csapatok fizették be a nevezéshez szükséges összeget. Ilyenkor a szövetség az alapszabályában lefektetett kritériumok alapján dönti el a „feljutó” kilétét, és az Andorra végül az alapján lett a kiválasztott, hogy ugyanahhoz a területi szövetséghez tartozik, mint a Reus, akinek a helyére kellett keresni egy induló klubot.

A szabályzat több kritériumot is megnevez, szóval elméletileg más értelmezés is lehetséges a feljutó kapcsán. Az ‘El Mundo Deportivo’ meg is jegyzi, hogy Piqué kiváló kapcsolata az RFEF elnökével, Luis Rubialesszel minden bizonnyal segített a pozitív döntés meghozatalában, ám a tényeknél maradva: az FC Andorra játszik az idei szezonban a kizárt Reus helyén a területi alapon szerveződő harmadik vonalban.

Ami az andorrai klubot illeti, Piqué 2018 nyarán vásárolta meg az egyesületet a vállalatcsoportján, a Kosmos Holding Group-on keresztül. A gárda a tavalyi szezonban az ötödik osztályban indult, és meg is nyerte a saját bajnokságát, ezzel kvalifikálta magát a negyedik vonalba. A Reus kizárásával azonban nagy lehetőség nyílt meg az andorrai csapat előtt, így Piqué klubja lett az első a spanyol labdarúgás történelmében, amely egy szezonon belül két osztályt is vált: egy szintugrást a pályán harcolt ki, egyet pedig a zöldasztal mellett.

Piqué további befektetéseket tervez a klub kapcsán, mely jelenleg az Encamp községben található, 500 férőhelyes Estadio Prada de Molesben játssza majd a találkozóit. Rövid távon viszont szerepel már a tervekben egy új, 15 ezres stadion felépítése.

*A hétköznapokon is bárhol felvehető, elegáns v-nyakú pólót keresel, és ráadásul Barçásat? Íme az egyik tippünk!