Pedri: “Elmentem próbajátékra a Real Madridhoz …… Furcsa volt felvenni a madridi mezt, mindig Barça mezben jártam otthon”

Pedri életútja Barcelonáig nyilatkozatok mentén

A Tenerifén született Pedri életútját követjük kevésbé életrajzszerűn, inkább saját és környezete nyilatkozatai mentén a gyermekkorától a barcelonai szerződéskötésig.

Kezdetek

Pedro González López – közismert nevén Pedri – 2002-ben született Teguestén, Tenerife szigetén. A Barcelona iránti szeretetét már a családjában felszívta. Pedri nagyapja az FC Barcelona szurkolói klubjának alapítója szülővárosában, Teguestében. A Pedri család tagjai annyira elkötelezett Barça drukkerek voltak, hogy még az otthoni tányérokon is az FC Barça felirata díszelgett. Testvérével együtt úgy nőttek fel, hogy az FC Barcelona iránti szeretet beléjük ivódott.

Pedri gyermekként csodálta Iniestát. „Imádtam a futballját, és azt, hogy mennyire okosan játszik a pályán. Iniesta a futballt nem csak játszotta, hanem művészetté is fejlesztette.” Pedri másik nagy kedvence Michael Laudrup volt, aki szintén az FC Barcelonát erősítette. Mint minden más gyermek, Pedri is gyakran Tegueste utcáin focizott, és arról álmodozott, hogy profi futballistává válik. Később sikerült a helyi klubhoz csatlakoznia, de nagyobb akadémiába szeretett volna bekerülni. Egy helyi lakos facebook bejegyzése árulkodik legjobban arról, hogy Pedri miért volt elkeseredett ebben az időszakban: „A helyi Club Deportivo Tenerife vezetője nem akarta Pedrit felvenni, mert túl soványnak tartotta. A legrosszabb az, hogy aki nem akarta, az még mindig a helyén van.” Pedri valóban vékonydongájú, enyhén hajlott hátú gyerek volt.

Akadémia Tenerifén

Rátermett, futballrajongó édesanyja minden követ megmozgatott, és elvitte fiát a Juventad Laguna ifjúsági csapatához, amely Tenerife egyik kiemelkedő akadémiája volt. Sikeres próbajáték után felvették. De a család távolabb is tekintett. Kerestek szárazföldi akadémiákat is, amelyek Pedri fejlődése szempontjából kívánatosak lettek volna. Így jött képbe először a Real Madrid, ahova 2018 elején meghívták tesztre. Pedri így emlékszik vissza erre: „Elmentem próbajátékra a Real Madridhoz, de azt mondták, hogy nincs meg a megfelelő szintem. Köszönöm annak, aki ezt mondta, mert így most abban a csapatban lehetek, amiben mindig is szerettem volna lenni. Furcsa volt felvenni a madridi mezt, mindig Barça mezben jártam otthon.”

Las Palmas ifjúsági csapata

Tehát maradt Tenerifén, viszont 2018-ban eligazolt a CF Juventud Laguna akadémiájáról a Las Palmas ifjúsági csapatához. A Las Palmas technikai igazgatója, Pepe Mel később úgy látta, hogy Pedrire szükség lehet az első csapatnál, amihez 2019 júliusában csatlakozott is. Pedri ezt nem magától az igazgatótól tudta meg, így emlékezett vissza erre: „Az ágyamban feküdtem otthon, amikor küldtek nekem egy WhatsApp-fotót a MARCA borítójával, amelyen ez állt: „Pedri, Pepe Mel utasítására…”. Nem hittem el. Aznap délután felhívtak a klubból, és azt mondták, hogy igen, az előszezont az első csapattal végzem.

A másodosztályú Las Palmas felnőtt csapata

Pedri 16 évesen, 9 hónaposan és 23 naposan lőtte első gólját a Las Palmas együttesében. Pepe Mel egy későbbi interjúban azt mondta: “Emiliano Butragueno érdeklődött Pedri iránt, véleményem szerint hiba volt, hogy a Real Madrid nem szerződtette őt le.” De Pepe Mel nem csak a Real Madridnak ajánlotta a fiatal középpályást, a Betis is a célkeresztbe került., mivel korábban 8 szezont játszott Real Madrid Castillánál és később a Betisnél. „Beszéltem Angel Haróval [a Betis elnökével – a szerk.], és elmondtam neki, hogy ez a játékos sztár lesz. Azt mondták nekem, hogy nem fognak ismeretlen futballistát szerződtetni, akiről nem tudnak semmit, neves játékost akartak a Betishez hozni. Akkoriban volt napirenden Alex Moreno szerződtetése. Végül a Barcelona csapott le Pedrire, és kifizette az 5 millió eurós kivásárlási árat.

Szerződést egyszerre két élvonalbeli csapat is ajánlott neki. Az egyik az FC Barcelona volt, a másik, a korábbi hibás döntését korrigálni akaró Real Madrid. Nem volt kérdés ki lesz a befutó. A szerződéskötés Pedri három profi mérkőzése után történt, és 49 nappal azután, hogy meglőtte első gólját a Las Palmasban. A szerződést 2019. szeptember 2-án írták alá. Pedri azonban a szerződés szerint 1 évig még a Las Palmasban maradt. Egy interjúban így nyilatkozott erről az időszakról: „Örökké hálás leszek Pepe Melnek. Tudom, hogy nem könnyű fogadni egy 16 éves fiúra, de ő mégis megtette. Arról álmodoztam, hogy a Las Palmasszal játszhatok a másodosztályban, és most az első osztályba kerülhetek a Barcelonába. Iniesta a kedvencem, szeretnék olyan lenni, mint ő”.

És hogy mennyire volt kulcsjátékos a 17 éves Pedri a Las Palmasban? 2019 novemberében játszották az U17-es labdarúgó-világbajnokságot, és a spanyol csapatba Pedrit is behívták. A hiányáról egy tenerifei újságcikk árulkodik a legjobban. „Pedri visszatérése a hét legnagyszerűbb híre volt. Távozása óta UD Las Palmas négy mérkőzést játszott, de csak egy döntetlent tudott összehozni. Szenved a Pedridependency [Pedri-függő – a szerk.] csapata? ….. Pedri ma landol a szigeten, és ez egy nagyszerű gyógyír lehet a csapat számára. A sárgákat [UD Las Palmas színe – a szerk.] a csúcson hagyta itt négy egymást követő győzelem után. Azóta a csapat játéka egy fekete lyuk. Ez a negatív széria Pedri távozásának következménye volt? …. Az UD Las Palmas túlzottan függ egy olyan labdarúgótól, aki még nem töltötte be a 17. életévét.

Barcelona

A szezon végén Pedri átkerült a Barcelonához. 2020. szeptember 27-én debütált a Barçával a spanyol bajnokság első osztályában, a Villarreal CF elleni 4–0-s hazai összecsapáson. A 70. percben csereként a brazil Philippe Coutinhót váltotta. A Celta de Vigo idegenbeli és a Sevilla FC hazai találkozón Ronald Koeman csereként küldte pályára, majd a Getafe CF elleni 1–0-s vendégbeli mérkőzésen kezdett először a csapatban. Pedri sokat köszönhetett Koemannak, aki a katalán fővárosba hozta. Pedri ezt soha nem is titkolta: „Mindig hálás leszek neki [Koeman] mindazért, amit értem tett, amiért az első pillanattól kezdve megadta a bizalmát és a lehetőséget, hogy beteljesítsem álmomat a Barcelonában.

Jelenlegi edzője – Xavi – többször kinyilvánította, hogy mennyire tehetséges játékosnak tartja Pedrit. Talán a legtömörebb elismerés Xavi részéről az volt, amikor azt mondta: „Megtiszteltetés számomra, hogy Pedri edzője lehetek.

Pedri egy gyermeki álmodozó, aki azonban keményen megdolgozott azért, hogy álmait megvalósítsa. Szerencsére a Barcelona-szurkoló szülei, testvére, rokonai mindig is támogatták ebben és reményei szerint nagy dolgokat fog véghezvinni Barcelonában a következő években.

***