Mi az a Kings League?

Az első szezon vasárnapi négyes döntőjén 92 522 néző volt jelen a Camp Nouban

Gerard Piqué egy híres spanyol streamerrel, Ibai Llanos-szal közösen hozta létre a Kings League-et 2022 decemberében. Pontosan mi ez? Milyen szabályok vannak, miben tér el a hagyományos labdarúgástól? Hogyan néz ki a lebonyolítási rendszer? Hogyan áll a projekt, hányan követik és mi a jövője?

Lebonyolítás

Nem tizenegy a tizenegy, hanem hét a hét ellen játsszák kispályán, és a mérkőzések csak kétszer 20 percig tartanak kétszer 45 helyett. A lebonyolítási rendszer a dél-amerikai bajnokságokéra hasonlít: minden szezon egy téli és egy nyári részből áll, tehát két bajnokot, másnéven szakaszgyőztest is avatnak. Mindkét részben először rendeznek egy alapszakaszt, amely tizenegy fordulóból áll, és mindenki játszik mindenki ellen egyszer. Ezt követi a rájátszás, amelybe az alapszakasz legjobb nyolc csapata jut be. A meccseket vasárnap rendezik. A hét utolsó napján hat találkozót bonyolítanak le, tehát minden együttes egyszer lép pályára. Az események helyszíne egy minimális számú néző befogadására alkalmas csarnok, amely a barcelonai kikötő egyik ipari létesítményében található.

Csapatok összetétele

A vasárnap véget érő első idényre lehetett jelentkezni, a játékosokat az amerikai major sportokból ismert draft keretében választották az egészségügyi és technikai teszteket követően. Egy csapat kerete tizenkét játékosból áll, és ebből tízen a drafton kerülnek be oda. Őket mindig kiegészíti két ismert személyiség, akik általában streamerek vagy ex-focisták. Különbség, hogy míg a tizenegyedik játékos állandó, addig a tizenkettedik fordulóról fordulóra változhat. Ennek köszönhetően olyan nagy nevek is játszottak a Kings League-ben, mint Saviola, Capdevilla, Ronaldinho, illetve Sergio Agüero.

A csapatok elnökei és logói

Különleges, a szurkolók által megszavazott szabályok

Nincs döntetlen, tehát amennyiben a rendes játékidő után egyenlő az állás, a mérkőzés kimenetele a jégkoronghoz hasonlóan dől el: a játékosok a félpályáról, rávezetéssel próbálnak meg gólt lőni. A meccsek nem középkezdéssel indulnak, hanem a két csapat játékosai egymással szemben állnak a saját alapvonalukon, és az hozza játékba a pálya közepére helyezett labdát, aki a leghamarabb eléri azt. A cserék számát illetően nincsen korlátozás, illetve akit lehoznak a pályáról, az később még visszamehet. Van videóbíró, azonban a játékvezetők helyett a csapatok kérhetik ki. Ha a VAR igazat ad az együttesnek, még később is élhet ezzel a lehetőséggel, ha nem, akkor viszont már nem kérheti többször a hátrelévő időben.

Sárga lap esetén kettő, piros lap esetén pedig öt percre kell elhagynia a pályát a vétkes játékosnak. Mindazonáltal a legkülönlegesebbek a titkos fegyvernek nevezett arany kártyák, amelyekből a csapatok még a találkozó előtt húznak ki egyet-egyet véletlenszerűen. Ezen kártyák a következő akciókat tartalmazzák:

  • azonnali rendes büntető a csapat javára
  • azonnali félpályáról rávezetős büntető az együttes javára
  • az ellenfél egyik játékosának kiállítása két percre
  • a következő két percben lőtt gól kettőt ér
  • joker: szabad választás a fenti négy opció közül
  • az ellenfél arany kártyájának megszerzése

Nézettség és közvetítés

TikTokon 5,2 millió, Twitchen 2,4 millió, Instagramon pedig 1,6 millió követője van a Kings League-nek. Januárban több megtekintést generáltak TikTokon, mint az öt európai topliga együttvéve. A mérkőzéseket nem közvetítik egyik televíziós csatornán sem, hanem az előbb említett közösségimédia-platformokon illetve az együttesek elnökeinek saját platformján streamelik ingyenesen. Ahogyan azt korábban írtam, a helyszínen kevesen nézik a meccseket, a streamek azonban igen népszerűek: a nézettség folyamatosan nő, és átlagban félmillió felett van, a rekord pedig az 1,3 milliót is átlépte. Mindezt ráadásul úgy, hogy a közvetítés csak spanyol nyelvű.

Szponzorok és további tervek

Komoly cégek is felfedezték már a projektet: többek között az Adidas, a Spotify, a McDonald’s, illetve a Cupra szponzorálja, a legfőbb támogató pedig az InfoJobs. Márciusban a liga vezérigazgatója, Oriol Querol úgy fogalmazott, céljuk a Kings League formátumának kiterjesztése több országra abban a reményben, hogy már 2024 őszén világbajnokságot rendezhetnek az egyes régiók legjobb csapataival. Idén májusban elindul a bajnokság női változata, a Queens League, melynek mérkőzéseit szombatonként rendezik majd. Tervben van egy fiatalok részvételével zajló torna is (Prince Cup), amelyet várhatóan augusztus és december között tarthatnak meg.

Mindenképpen oda kell figyelni erre a kezdeményezésre. A Kings League honlapja itt érhető el.