A Nou Campban folytatás, Milan- Barcelona: 1-0 (1-0)

BAJNOKOK-LIGÁJA

Elszenvedte idénybeli elsõ vereségét a Barcelona, miután a Milan, 1-0 arányban legyõzte a katalán csapatot. A Barca bár nem játszott rosszul, s a helyzetek alapján mindenképpen rászolgált volna a döntetlenre, végül nem tudta kiegyenlíteni hátrányát.

Ez a mérkõzés sokmindent bebizonyított, amit eddig csak sejteni lehetett, s ami a Barcelona gyengéje lehet ebben az évben. A mérkõzés elején apró Milan fölény mutatkozott, de ez nem tartott sokáig, mert a Barcelona hamar fölvette a találkozó ritmusát. Gyorsan magas színvonalú játék alakult ki sokáig nagy helyzet nélkül. Szemmel láthatóan mindkét sztárcsapat tartott egy picit ellenfelétõl, így a helyzetek várattak magukra. A 17. percben alakult ki az elsõ veszélyesebb támadás, mikor Deco beadását Larsson fejelte fölé. Ez a lehetõség már jelzésértékû volt, mert ezt követõen két hatalmas lehetõség következett igazságos megosztásban. A 19. percben hatalmas helyzetet hagyott ki a Barcelona, miután Henrik Larsson suta mozdulattal a fölsõ lécet találta el tiszta ziccerben. A ziccert egyébként Eto’o csodálatos passzának köszönhette a svéd csatár, aki viszont elpuskázta a nagy esélyt. Két perccel késõbb Shevchenko megbosszulhatta” volna Larsson hibáját, de szemben Valdéssel rosszul döntött, s inkább a keresztezõ Gionak passzolt, aki felszabadított. A helyzetváltás után tíz percig nem történt érdemleges esemény, de akkor váratlanul gólt szerzett a Milan. A 31. percben Cafu jobb oldali beadását alaposan elnézte Oleguer és Belletti, akik közül Shevchenko bújt ki, s megszerezte a vezetést az olaszoknak. A Barca a bekapott gól után láthatóan ritmust váltott, s ezt helyzettel is demonstrálta. A 35. percben csodálatos ritmusváltás után Ronaldinho került ziccerbe, de picit megzavarta Stam, így Ronnie csúnyán elpuskázta helyzetét. A Barca igyekezett, de már ekkor is jól látszott, hogy nem minden alakul úgy, ahogy a Primera Division-ban szokott. A Milan agresszíven védekezett már középpályássorával is, mely komolyabb próbatétel elé állította a Barcát.

A második félidõ nem teljesen úgy kezdõdött ahogy azt a Barcelona tervezte. A Milan további gólt szeretett volna lõni, s úgy negyed óráig a katalánok fölé nõtt a piros-fekete gárda. A 46. percben egyébként Inzaghi nagy helyzetben nem tudta ellõni a labdát a védõk szorításában, de alaposan ráijesztett minden Barca szurkolóra. Aztán a Barcelona szépen lassan kezdett mind többet támadni, de a helyzetek száma elmaradt a szokásostól. Ennek elsõsorban az volt az oka, hogy a Milan remekül védekezett, s a Barcának a szokásosnál jóval nehezebben ment a támadások felvezetése. A 68. percben Ronaldinho 23 méterrõl remek lövést engedett el Dida kapujának jobb alsó sarkára, de a nyurga kapus szögletre ütötte a labdát. Egy perccel késõbb Rijkaard Eto’o helyett Iniestát állította a csapatba, mely könnyen egyenlítést is érhetett volna a késõbbiekben. A Barca közben folyamatosan növelte a nyomást a Milan kapuján, de a veszélyes támadásokat rendre megállította valahogyan a remekül védekezõ lombardiai gárda. A 78. percben Belletti került lövõhelyzetbe a tizenhatos jobb sarkánál, s remek lövése csak kicsit kerülte el a jobb sarkot. Belletti egyébként rengeteget volt játékban az egész mérkõzésen, megvilágítva ezzel, hogy a Milan achilles sarka, a védelem bal oldalán van. Ugyanakkor sajnos Belletti nem igazán tudott élni a rengeteg labdával mely eljuttott hozzá, mert szinte az összes beadását elrontotta. Az utolsó tíz percben is mindent megtett a Barca az egyenlítés érdekében, de az ígéretes akciók szinte mindig elakadtak valamelyik olasz játékosban. A 90. percben viszont még egyszer sikerült teljesen kijátszani a Milan hátsó alakzatát, de Iniesta elpuskázta a hatalmas ziccert, mivel szemben a kapuval alig több mint 10 méterrõl, a felsõ lécet találta el. Újabb lehetõség már nem adódott, így a Barcelona elszenvedte idénybeli elsõ vereségét.A Barca annak ellenére veszített, hogy a helyzetek alapján, és a játék képét tekintve rászolgált volna az egy pontra. A Milan racionális, kevésbé látványos játéka eredményre vezetett, de a Barca helyzete még így sem rossz csoportjában. Ez a Milan ugyanis hazai környezetben egyértelmûen verhetõ, s akkor már akármilyen arányú siker a csoportelsõséget jelentené a katalán együttesnek. A folytatás, és a visszavágás lehetõsége tehát két hét múlva Katalóniában.

AC Milan- FC Barcelona: 1-0 (1-0)
Milánó, San Siro Stadion
76.502 nézõ
Vezette:
Graham Poll (angol)

AC Milan: Dida; Cafú, Nesta, Stam, Maldini; Pirlo; Gattuso, Kaká (Serginho, 83.p), Seedorf; Shevchenko (Crespo, 89.p), Filippo Inzaghi (Ambrosini, 76.p).

Barcelona: Valdés; Belletti, Puyol, Oleguer, Van Bronckhorst; Márquez; Xavi, Deco; Eto’o (Iniesta, 70.p), Larsson, Ronaldinho.

Gól: 1-0. 31.perc: Shevchenko
Sárga lap: Puyol (75.p).
A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Jaap Stam”