Szégyenteljes kiesés

ÖSSZEFOGLALÓ

A Barcelona nagyon gyenge játékkal 120 percen keresztül nem tudott gólt lõni a harmadosztályú Gramenetnek, s már a kupa elsõ körében búcsúzott a küzdelmektõl. Bár a Barca végig jobb volt, mint alacsonyabb osztályú ellenfele, gyenge teljesítménye folytán rászolgált a kiesésre.

A mérkõzés elején már látszott, hogy a Barca nem a megszokott lendülettel, és aktivitással indult neki a találkozónak. Bár Larsson már a mérkõzés 3. percében veszélyeztetett, a csapat nem tudott folyamatosan veszélyesen futballozni. A Gramenet fegyelemezett védekezésének is köszönhetõen a Barca nem találta játékát, melyben bizonyára az is közrejátszott, hogy a felforgatott csapat nem sokat játszhatott eddig együtt. Bár a Barcának a mérkõzésen végig több helyzete volt, a lehetõségek rendre kimaradtak. Talán Henrik Larssonnak volt a legtöbb esélye arra, hogy megtörje a gólcsendet, de több lehetõségét is kihagyta, s mivel a Barca eleve nem dúskált a helyzetekben, így maradt gól néküli döntetlen. A Gramenet szinte végig védekezte az elsõ játékrészt, de el kell ismerni, hogy lelkesen dolgozott az egész gárda. A harmadosztályú alakulat legtöbbször mind a tizenegy emberével csak a védekezéssel törödött, s az elsõ játékrészben a kontrákra sem maradt ereje.

A második félidõ is nagy Barcelona helyzettel kezdõdött, mikor is Messi fejelhetett tisztán kapura, de a gól itt is elmaradt. Ahogy az elsõ félidõben, úgy a második játékrészben is Rafa Márquez volt a legaktívabb a gránátvörös-kék gárdából, s ha mindenki úgy küzdött volna mint a mexikói, a Barca bizonyosan továbbjutott volna. De a játékosok többsége teljesen indiszponáltan teljesített, s egyáltalán nem tudott segíteni a Barcelonán. A Barca játékosai amit egyébként tudnak, tegnap este képtelenek voltak megmutatni, így a kevés kidolgozott helyzet is kimaradt. Az idõ fogyott, s bár Gramenet helyzet nem nagyon akadt, aggodalomra adott okot a katalán sztárklub játéka. Folyamatos játéknak még híre sem volt ezen az estén, melyrõl viszont a Barcán kívül azért a kevésbé híres” katalánok is tehettek. Mivel gól a második játékrészben sem szültetett, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban eleinte úgy tûnt, a Barca végre más ritmusba kapcsol. A 92. percben ugyanis szép összjáték után Eto’o került nagy helyzetbe, s egy percre rá már Iniesta lõtt veszélyesen 16 méterrõl. A Barca ugyan tovább támadott, de így megadta a lehetõséget a kontrázásra a Gramenetnek. A „kis katalánok” a 98. percben gyors támadást vezettek, melybõl nem lett volna veszély, ha a Barcelona védelme nem helyezkedik katasztrófálisan. A Barca védõi ugyanis egy csoportban tömörülve vették észre, hogy a jobb oldaluk teljesen üresen maradt, s ekkor már késõ volt igyekezni. A súlyos helyezkedési hibát ügyesen kijátszotta a néhány Gramenet futballista, s Ollés révén ha szerencsésen is, de megszerezte a vezetést. A Barca bár akarta a sikert, a gárda érezhetõen nagyon görcsösen játszott, s hiába volt még bõ húsz perc a hosszabbításból, alig tudott további helyzeteket kidolgozni. Így végül nem sikerült a góllövés 120 perc alatt sem, s így még a büntetõpárbajt sem tudta kiharcolni a gránátvörös-kék együttes. Maradt a szégyenteljes búcsú, s a kudarc jó oldala; lehet koncentrálni a két fontosabb versenysorozatra.

Gramenet- Barcelona: 1-0 h.u.(0-0, 0-0)
Santa Coloma de Gramanet
6.000 nézõ
Vezette:
Daudén Ibáñez

Gramenet: Juan Carlos Cartilla; Roberto, Emiliano, Mario, David Sánchez; Pons, Xavi Gracia, Dimas (Pagés, 85.p); Carretero (Morillo, 89.p), Miki Albert (Oscar Ollés, 69.p) és Aarón Bueno.

Barcelona: Rubén; Oleguer, Puyol, Navarro (Damiá, 102.p), Van Bronckhorst; Xavi, Márquez, Iniesta; Giuly (Verdú, 85.p), Larsson és Messi (Eto’o, 73.p).

Gól: 1-0, 98.perc: Oscar Ollés.”