Az Év Szavazása 2. rész

Az elsõ három kategória

Hagyományteremtõ szavazásunk elsõ részében három kategória eredményeit közöljük, név szerint Az Év felfedezettje, Az Év gólja és az Év magyar játékosa kategóriákét.

Az Év felfedezettje:

Ez az a kategória, ahol a legtöbb játékost neveztétek a listára, szám szerint 21 játékost, ami a kb. 90 szavazóhoz képest soknak mondható.
A lista ennek ellenére mindösszesen 4 játékos köré összpontosult, a többinek nem igazán sikerült beérnie õket. Jellemzõ a listára, hogy mindössze 5 játékos kapott 5 szavazatnál többet.
A Lista élén a Lecce és a bolgár válogatott fiatal csatára Valeri Bozsinov végzett, a szavazatok 22%-val. A játékos mindössze 15 éves volt, amikor a Leccéhez igazolt, s miután végigjárta a szamárlétrát, a tavalyi szezon már a felnõtt csapatban érte. Azóta is ontja a gólokat.
A második helyre a Manchester fiatal csatára Wayne Rooney került, aki fiatal kora ellenére már számos rekordot tudhat magáénak a válogatottban, õ a legfiatalabb játékos, aki pályára lépett és gólt lõtt a válogatottban.
A harmadik helyezett pedig az Inter csatára Adriano, akit a nyáron a csõdhelyzetbe került Parmától sikerült elcsábítani, s azóta az Inter legjobb futballistájává nõtte ki magát, ráadásul a Copa Américán is repítette a brazil válogatottat.

A teljes lista:

1. Valeri Bozsinov (Lecce, Bulgária) 19 pont
2. Wayne Rooney (Everton/Manchester United, Anglia) 17 pont
3. Adriano (Parma/Inter, Brazília) 13 pont
4. Arjen Robben (PSV/Chelsea, Hollandia) 11 pont
5. Andrés Iniesta (Barcelona, Spanyolország) 7 pont
6. Cristiano Ronaldo (Manchester United, Portugália) 3 pont
7. Cesc Fabregas (Barcelona/Arsenal, Spanyolország); Damiá (Barcelona, Spanyolország); Carlos Tevez (Boca Juniors/Corinthians, Argentína) 2-2 pont
Szavazatot kaptak még: Seitaridis (Görögország), Gera Z. (Ferencváros/WBA, Magyarország), Leo Messi (Barcelona, Argentína), Baumgartner Zsolti (Schumacher és Barátai, Magyarország), Mascherano (River Plate, Argentína), Zlatan Ibrahimovic (Ajax/Juventus, Svéd), Marius Verstapovskis(Lettország), Józsi György (ZTE / Magyarország) 1-1 pont

Az Év gólja:

Na itt aztán elszabadult a pokol. A listára rengeteg szavazat érkezett, ezért az összeset nem is említeném, inkább a tendenciákat elemezgetném. Két igazán kiemelkedõ gólra emlékeztek, mindkettõ Barca érdekeltségû.

Elsõ helyezett lett Ronaldinho, a Milannak lõtt gólja, 12 szavazattal. Második pedig Xavi gólja tavasszal a Real Madrid ellen, 11 szavazattal. Xavi góljaira sokan emlékeztek, összesen 6 góljával került fel a listára, ami egyben a legtöbb szavazatot is jelentette. Góljainak jelentõs része szabadrúgásból született, ez magyarázza azt is, hogy miért került a Szabadrúgáslövõ VB döntõjébe. Hárman is megemlítették Eto’o Ajax elleni gólját is, amit kb. 30 méterrõl bombázott Stekelenburg kapujába.
Összesen 10 szavazatot kaptak különbözõ sarkazásos gólok, többek között Henry és Mancini góljai, tehát ez lett a legnépszerûbb forma mind közül.

Az Év magyar játékosa:

Összesen 13-an kerültek fel a listára, mely már az elsõ pillanatokban eldõlt a végeredmény.

A dobogó legfelsõbb fokára a papírformának megfelelõen Gera Zoltán került, aki jelenleg a legjobb magyar mezõnyjátékos, az angol elsõ osztályú WBA irányítója, ahol azonban gyakran csak a cserepadot melegíti. Emelett a Magyar Válogatott elsõ számú játékosa, aki nélkül egyszerûen képtelenek vagyunk csapatként játszani. Rendkívül jól lát a pályán, az elõzõ évadban a Fradi szárnyalásának is hajtómotorja volt. Egyetlen hátránya, hogy gyakran butaságokból szedi össze sárga lapjait, emiatt nem játszhat a másik kategória gyõztese, Bozsinov ellen se, amikor márciusban Magyarország Bulgáriával mérkõzik.
Ha Geráról azt mondtam, hogy Hazánk legjobb mezõnyjátékosa, akkor a legjobb kapus jelzõ kétségkívül Király Gábort illeti meg, aki már szinte kirobbanthatatlan a magyar válogatott kapujából, s ugyanez a helyzet klubcsapatában az angol elsõ osztályú Crystal Palace csapatában is. Formájára jellemzõ, hogy a Svédország elleni válogatott találkozón egyik védését a skandináv lapok az évszázad védéseként aposztrofálták, a Manchester ellen a meccs legjobbja volt, annak ellenére, hogy 5 gólt kapott. Ezen mérkõzésen sikerült kifognia Rooney tizenegyesét is. Nagyban hozzájárult csapata több meglepõ pontszerzéséhez is, többek között az Arsenal ellen.
A harmadik helyre pedig Sándor Tamás került, aki jelenleg a legjobb itthon játszó játékosok egyike, a Nemzeti Sport szerint az Év itthon játszó játékosa, s ugyanezt a címet kiérdemelte a Magyar Aranylabda szavazáson is. Elérte mindezt úgy, hogy nem a bajnok Ferencváros, hanem a rivális DVSC alkalmazásában áll. Sándor csapata legjobbja, góljai többször segítették gyõzelemhez a Lokit. Egyetlen negatívumot tudunk felhozni ellene, mégpedig, hogy kijelentette: nem kíván a magyar válogatottban szerepelni.

A teljes lista:

1. Gera Zoltán (Ferencváros/West Bromwich Albion) 52 szavazat
2. Király Gábor (Herta BSC / Crystal Palace) 9 szavazat
3. Sándor Tamás (Debreceni VSC) 5 szavazat
Ezenkívül szavazatot kaptak még a következõ játékosok: Rósa Dénes (FTC), Pest Krisztián (PMFC), Torma Gábor, Bárányos Zsolt (Sopron), Simek Péter (Újpest), Koplárovics Béla (ZTE), Huszti Szabolcs (FTC), Waltner Róbert (ZTE), Stark Péter (Gyõr), Mateja Kezman (PSV/Chelsea).