Luque, a testvérérõl””

ETO’O MINDIG GYÕZNI AKAR

A hétvégén a Barcelona La Corunába látogat a Riazor Stadionba, ahol nem csak a két csapat, de két nagyon jó barát is szembenéz egymással. Samuel Eto’o és Albert Luque még Mallorcán játszottak együtt, s olyan jó barátságot kötöttek egymással, hogy most is napi kapcsolatot tartanak fenn. Eto’o egyszerûen csak a fehér testvérének tartja a katalán támadót, akit egyébként évrõl évre hírbe hoznak a Barcelonával is.

Joan Laporta elnök a nyáron talán ismét megpróbálja hazahozni Barcelonába Luquét, s talán most jó esélye is lehet erre, hiszen a Deportivo nyáron jelentõsen átalakulhat. A bal lábas támadó és Samuel Eto’o pályája hasonló, hiszen mindketten a Mallorcában váltak ismert játékossá, de kiteljesedni már csak egy nagyobb klubban tudtak. Eddigi pályájuk során voltak jó és rossz szakaszok is, de még szép jövõ elõtt állnak, hiszen nagyon fiatalok. Holnap viszont egymással szemben állnak majd a Riazor gyepén, mely mindig különleges számukra, Luque pedig ez alkalomból nyilatkozott Eto’o-ról, és a Bacelonáról.

A testvéred” megnyeri idén a Ligát?

Biztosan meg fogja. Már küldtem is neki egy üzenetet; „Testvér, te meg fogod nyerni a bajnokságot, de nem a Riazorban.”

Lesz közöttetek majd valamilyen kapcsolat, összenézés a meccs alatt?

Én nem fogok csinálni semmi ilyesmit. Mindketten nyerni akarunk. El fogom mondani a csapattársaimnak, hogy mik az õ gyenge pontjai, s szerintem õ is így tesz majd a csapattársai felé. De ha a meccsen lesz közöttünk egy szabad labda, egy párharc, kétszer is meggondolom majd, hogy hogyan lépek oda, nehogy sérülést okozzak.

Mit csodálsz korábbi csapattársadban?

A gyõztes mentalitását. Akár a Getafe, akár a Real Madird ellen játszik, úgy meg ki a pályára, hogy gyõzni akar, s ezt átülteti a csapattársaiba is. Ebbõl a szempontból nagyon hasonlít Carles Puyolhoz. Minden mecset meg akar nyerni. Ha nincs jó napod, ott van Samuel, aki támaszt ad neked meccshez. Igazi vezér.

És a gyenge pontjai?

Ezt egyértelmûen mondhatom: a fejjátéka. A játék ezen terültén fejlõdnie kell. Korábban a jobb lába nem volt az igazi, nem lõtt olyan erõseket vele, de mára sokat fejlõdött.

Úgy gondolod, hogy ez a bajnokság már a Barcáé?

Kétségtelenül.

Eto’o-nak köszönhetõen?

Komoly szerepe van benne. Ez is egyértelmû. Nekem elmondta, hogy jobb fizikai állapotban van, mint valaha. Sportpályafutása egyik legjobb szakaszában van, és meg akarja nyerni a bajnokságot. Az elsõként azért mert leigazolta a Barcelona, s ezt meg szeretné hálálni, másodsorban góljaival szeretné elõsegíteni a csapat gyõzelmét, de meg akarja nyerni a gólkirályi címet is.

És harmadikként, hogy odavágjon a Madridnak…

Igen, azért is. Ott nagyon rosszul bántak vele. Õ mindenáron a Barcelonát akarja bajnoki címhez segíteni. Ez pedig a legjobb formája annak, hogy kifejezze a háláját a Barcelona felé, s megvetését a Madrid felé.

Mi a véleményed arról, hogy a Barcelonába ment?

Szerintem nagyon jó, hogy ott van. Ott úgy megbecsülik, ahogy sehol máshol nem tennék.

Kirõl mondott a legjobbakat a klubból?

Igazság szerint Joan Laportáról. Õ az-az ember, akinek a legtöbbet köszönhet a klubban. Érdemes odafigyelni a páholyra, mikor a csapat gólt szerez a Nou Campban, hogy hogyan érezhet az elnök. Egy alkalommal mondta nekem, hogy nem tudja elfelejteni Laportának azokat az erõfeszítéseket, melyeket tett, hogy elhozza õt Madridból.

És mit mondott Frank Rijkaardról?

Nagyon kedveli, ahogy az edzõ beszél hozzájuk, s mindig maximálisan tiszteli õket.

Te visszatérsz még Barcelonába?

Mindenkinél, aki egyszer elmegy Barcelonából, a szívében azért megtartja a Barcát. Velem is így van. De most a Deportivora kell koncentrálnom, s még öt év hátravan a szerzõdésembõl. Jelenlegi tervem, hogy segítsek a csapatnak eljutni a Bajnokok Ligájába, aztán majd meglátjuk mi lesz. Mindig is mondtam, hogyha egy napon elhagyom La Corunát, akkor Barcelonába térnék vissza. „