Ronaldinho az Aranylabdás!

A legrangosabb a legjobbnál

Sokáig csak nagyon valószínû volt, immár tény: Ronaldinho Gaúchót választották 2005 Aranylabdásának a France Football labdarúgószaklap hagyományos év végi választásán. A Barcelona elsõszámú klasszisa meggyõzõ fölénnyel hódította el a legrangosabb egyéni elismerést, s ezzel már nem csak a játékát tekintve nevezhetõ a világ legjobbjának, hanem megszerezte a bizonyságul szolgáló trófeát is. Az elismerést ezekben a percekben veszi át a brazil.

Ronaldinhót elkísérte ma Párizsba családja, valamint a Barcelona képviseletében Joan Laporta elnök és Txiki Begiristain technikai igazgató. A mai nap ugyanis nem csak a játékosnak igen fontos, hanem a klubnak is, hiszen Ronaldinho gyõzelmével megvan a Barcelona ötödik Aranylabdása a labdarúgó-történelemben. Korábban Luis Suarez (1960), Johan Cruyff (1973, 1974), Hristo Stoicskov (1994) és Rivaldo (1999) gyõzött úgy, hogy a díj átadásának pillanatában is a gránátvörös-kék klubot szolgálta. Az Aranylabda idei kiadása azért is különleges, mert ez az ötvenedik alkalom, hogy a France Football megválasztja a legjobb Európában játszó labdarúgót.

A voksolás eredménye meglehetõsen egyértelmû, azaz a választásra jogosultak nagy részben a brazilt találták 2005 legjobbjának. Ronaldinho 225 ponttal gyõzött, Frank Lampard végzett a második helyen 148 egységgel, és a liverpooli Gerrard fért még föl a képzeletbeli dobogóra 142 ponttal. Negyedik lett Thierry Henry 41 ponttal, ötödik Andrij Sevcsenko 33-al. Samuel Eto’o a Barcelonából a tizedik helyre futott be 18 egységgel. Igazságos-e az eredmény? Minden bizonnyal, ugyanis az vitathatatlan, hogy jelen pillanatban a legtöbben Ronaldinhót csodálják a futballvilágban, mivel olyasmit tud a fociról, amit egyetlen más riválisa sem. Lehet valaki roppant kiegyensúlyozott, sokoldalú, nagy küzdõ s e mellett még eredményes is, mindez nem elég a gyõzelemhez, ha van valaki, aki egész egyszerûen jobban futballozik, nem csak nagyon jó játékos, hanem zseni, s még eredményeket is produkál.

Ronaldinhónak idén kétségtelenül jól összeállt a kép. Az õ nagy segítségével lett bajnok tavasszal a Barcelona, s júniusban Konföderációs Kupa gyõztes a brazil válogatott. Ezen kívül sokat számított az egyéni produkciója, a sok különleges gólja és talán még több egyedülálló gólpassza. Nem utolsósorban pedig senki nem képes jelenleg úgy elvarázsolni klubszeretettõl függetlenül a közönséget, mint Ronaldinho. Ennél jobban igazán nem szükséges megindokolni, hogy miért õ lett 2005 legjobbja, ha egyáltalán nem elég megnézni a játékát, mert annál jobb indoklást nem lehet fölmutatni.

Az Aranylabda szavazás végeredménye:

1. Ronaldinho (FC Barcelona) 225 pont
2. Frank Lampard (Chelsea FC) 148
3. Steven Gerrard (FC Liverpool) 142
4. Thierry Henry (Arsenal) 41
5. Andrei Shevchenko (AC Milan) 33
6. Paolo Maldini (AC Milan) 23
7. Adriano (Inter) 22
8. Zlatan Ibrahimovic (Juventus) 21
9. Káka (AC Milan) 19
10. Samuel Eto’o (FC Barcelona) és John Terry (Chelsea FC) 18
12. Juninho (Lyon) 15
13. Makélélé (Chelsea FC) 8
14. Ballack (Bayern), Cech (Arsenal), Drogba (Chelsea), Riquelme (Villarreal) 7-7
18. Zidane (Real Madrid) 5
19. Buffon (Juventus) 4
20. Carragher (Liverpool), C. Ronaldo (MU) 3-3
22. Essien (Lyon/Chelsea) 2
23. Luis Garcia (Liverpool), Nedved (Juventus) 1-1