Egy szezon 90 percben: Barça – Atleti

A hazai siker bajnoki címet ér | Élnek az eséllyel?

Hosszú és fordulatos szezon után 37 forduló elteltével sem dõlt el a Liga, az Atlético Madrid két ponttal megelõzi a Barcelonát, de ezt a hátrányt az utolsó játéknapon le lehet dolgozni. A feladat végltelenül egyszerû, mégis nagyon nagyon bonyolult. A Barcelonának csupán gyõznie kell hazai pályán az Atlético ellen, ami elviekben nem tûnik megoldhatatlan feladatnak, sok más szezonban alighanem sikerülne is ilyen helyzetben, azonban nyilvánvaló, hogy ez az Atlético Madrid minimum annyira esélyes a pontszerzésre most, mint a Barca a három pontra. A kérdés adott: fel tud-e még pörögni erre a meccsre az a Barca, mely a nyáron jelentõs változásokon fog átmenni.

Ritka, hogy klasszikus bajnoki döntõre kerül sor, de az Atlético elszórakozta a ziccerét a 37. fordulóban, nem gyõzte lehazai pályán a Málagát, így adott még egy esélyt a Barcelonának. Annak a Barcelonának, mely fordulók óta szenved, egyáltalán nem találja a maga játékát, és az elmúlt meccsek alapján nagyon nehéz elképzelni, hogy hogyan fog gólt rúgni az egyik legjobb védelemmel bíró Atléticónak. Ettõl azonban még lehet, hogy erre a 90 percre ihletett formában fog játszani a katalán gépezet, és az sem elképzelhetetlen, hogy az Atleti is gyengébb napot fog ki, különösen úgy, hogy az elmúlt fordulókban kétségtelenül nem teljesített úgy, mint korábban.  

Az is ritka, hogy annyi meccs ad alapot egy szezonzárónak, mint most. Az Atlético és a Barcelona ötször találkozott a szezonban, ebbõl 4 meccs döntetlennel zárult, egyet, a BL-negyeddöntõt az Atlético nyerte 1-0-ra. Gólból mindig nagyon kevés volt, a Barcelona csak Neymar révén tudott gólt szerezni, összesen kettõt.

A siker záloga madridi oldalról nézve most is a védekezés és a jó kontrajáték lesz, a jól ismert fegyelmezettség mellett. A Barcelonának csak úgy lehet esélye, ha képes gyorsan, a földön játszani, nem ívelget és sokat mozog labda nélkül. Dinamikára szintén szükség van, kérdés, hogy sikerül-e felgyorsítani a játékot pont az Atlético ellen, ha ez gyengébb együttesek ellen sem feltétlenül sikerült.

Keseregni azonban kár, egyszeri, megismételhetetlen lehetõség elõtt áll a csapat, hogy sikerrel, ráadásul nagy sikerrel
zárjon egy olyan szezont, ami tele volt nehézségekkel.

Arra kevés az esély, hogy a sérülésekbõl most felgyógyult trió, Alba, Piqué és Neymar kezdeni fognak, az is már nagy dolog lenne, ha a kispadra leülnének. Így a támadósorban Messi, Pedro és Alexis, a középpályán, Xavi, Iniesta és Busquets, a védelemben pedig Alves, Bartra, Mascherano és Adriano játszhatnak. Az Atléticonál Villa és Diego Costa együtt fognak kezdeni minden bizonnyal, az Atlético tehát nem adja majd föl a támadások lehetõségét.

Nem gyakori a bajnoki döntõ, és ritka az esély, hogy egy meccsel egy egész szezont meg lehet menteni. Csak rajtuk áll, hogy kihasználják-e.

FC Barcelona – Atlético Madrid:
Barcelona, Camp Nou
18.00
Vezeti:
Mateu Lahoz

FC Barcelona: Pinto, Alves, Bartra, Mascherano, Adriano – Busquets, Xavi, Iniesta – Alexis, Pedro és Messi.

Atlético Madrid: Courtois, Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luis – Koke, Gabi, Tiago, Arda Turan – Villa és Costa.