Jók között is Messi a legjobb: 3-0

Nagy elõny a visszavágóra | A Bayern kitartott, de nem a végéig

A Barça fél lábbal ott van a Bajnokok Ligája berlini döntõjében, miután 3-0-ra legyõzte a Bayern Münchent a BL-elõdöntõ odavágóján. Neuer kapus és a Bayern sokáig kitartott, de Messi zsenialitásával szemben már nem volt ellenszere. A meccs sokáig 0-0-ra állt, de a Barcelona 10-ese a 77., majd a 80. percben is betalált. A végeredményt Neymar állította be a ráadásban, és a 3-0-val már jelentõs elõny birtokában utazhat a Barcelona Bajorországba.

Nem volt meglepetés Luis Enrique kezdõcsapatában, kicsit jobban megkavarta viszont a kártyáit Pep Guardiola. A bajor együttesben Lewandowski volt az egyedüli igazi csatár, eleinte viszont csak három védõ állt fel Messiékkel szemben, amit a kezdeti rohamok után gyorsan négyre váltott át Pep Guardiola.

A félidõ nagyobb részében a Barcelona dominált, akadtak azonban rövidebb periódusok, amikor nem sikerült nyomást gyakorolni a Bayern kapujára. Helyzetek számában viszont egyértelmû volt a kép: amíg a bajor csapatnak mindössze egy nagy ziccere volt Lewandowski és Müller játéka után, addig Manuel Neuer bõven kapott feladatot. Luis Suárezzel és Daniel Alvessel szemben is egy az egyben lábbal védett óriásit a világbajnok hálóõr, de volt nagy helyzete Neymarnak, próbálkozott Messi is. Minden esetre igaz, hogy vagy a bajor védelem, vagy Neuer hárítani tudott.

A semleges nézõk számára feltétlenül kiváló sportélményt nyújtott a meccs, egyik csapat sem védekezni akart, játék volt a pályán, helyzetek, szép megoldások – más kérdés, hogy a gól elmaradt

A második félidõ elején ehhez képest visszaesett a Barcelona, nem tudott odakerülni Neuer kapuja elé, és nyomást sem tudott úgy gyakorolni a vendégekre védekezésben, ami segítette volna a támadójátékot. A Bayern arra ugyan nem volt képes jelen összeállításában, hogy igazán veszélyes legyen támadójátékban, de volt ereje, hogy távol tartsa a kapujától a Barcelonát.

A Barcelonának talán kevesebb esélye volt, hogy gólt szerezzen, de a lehetõség végig benne volt a pakliban, hogy akár csak egy minimális elõnyt is, de kikapar magának a gránátvörös-kék tizenegy. Ami azonban nem sikerült Neymarnak vagy Suáreznek, összejött Messinek, aki elõbb a 77., majd a 80. percben talált be, ezzel átbillentve a párharcot a holtpontról.

A 77. percben Alves készített le egy labdát az argentinnek, aki a tizenhatoson kívülrõl kilõtte a rövid sarkot – ezúttal nem Neuer volt a gyorsabb. Három perccel késõbb pedig Rakitic hozta lendületbe Messit, aki elfektette Boatenget, majd elegánsan emelt Neuer fölött a hálóba. 2-0, nagyon értékes találat.

A meccs úgy tûnt, hogy ezzel az eredménnyel fog véget érni, mert a Bayern törekedett ugyan a szépítésre, de helyzetbe nem került. A Barçának viszont volt még egy dobása: a 92. percben Messi ugratta ki Neymart, aki egy az egyben már meg tudta verni Neuert, a lábai között a kapuba talált.

Ezzel kialakult a 3-0, ami óriási elõny a müncheni visszavágóra. A BL-döntõ egy lépésre került, ezt a ziccert nem szabad kihagyni.

FC Barcelona – FC Bayern München: 3-0 (0-0)
Barcelona, Camp Nou
95.639 nézõ
Vezette:
Nicola Rizzoli (olasz)

FC Barcelona: Ter Stegen, Alves, Piqué, Mascherano (Bartra 89′), Jordi Alba, Busquets, Rakitic (Xavi 82′), Iniesta (Rafinha 87′), Neymar, Luis Suárez és Messi.

FC Bayern: Neuer, Boateng, Benatia, Rafinha, Xabi Alonso, Schweinsteiger, Thiago, Lahm, Bernat, Müller (Götze 78′) és Lewandowski.

Gólok: Messi (77′, 80′), Neymar (92′).