„Pep népszerűtlensége predesztinálva volt”

Interjú a PannonBajor szerkesztõségével | Thiago sokra viheti

Korábbi szokásunkhoz visszatérve a soron következõ Barcelona – Bayern München párharc elõtt is összedolgozott az Eurobarca és a PannonBajor.hu (korábbi fcbayernmünchen.hu), hogy megismerjük a másik oldal véleményét a nagy meccsek elõtt. Kérdéseinkre a PannonBajor szerkesztõsége válaszolt, míg az õ kérdéseikre adott válaszainkat a PannonBajoron olvashatja mindenki.

-Több Bayern szurkolótól is lehet hallani, hogy egyáltalán nem elégedettek azzal, amit Pep a csapattal tett. Ez általános szurkolói vélemény?

-Igen, ez a kritikus attitûd egyértelmûen és igen erõsen jelen van a hazai bayernes táborban (Érdekesség, hogy sokkal erõsebben mint mondjuk a németeknél, ahol kevésbé érzelmi alapon és emellett mértékkel bírálják). De mindezek ellenére is csak gyakorinak mondanám, mintsem általánosnak. Viszont aki nem szereti õt, az nagyon nem szereti, az elért eredményeket hajlamos ignorálni és mindenért egy személyben az edzõt teszi felelõssé. Utólag visszatekintve azt mondhatjuk, hogy a 2013-as Bayern + Guardiola konstrukcióban (FONTOS: Pep és a Bayern között a szerzõdés még a nagy menetelés elõtt megköttetett) ez már alapvetõen predesztinálva volt: A szurkolók jelentõs részének ugyanis egyfajta szent tehénné vált Heynckes akkori felállása és taktikája, amihez hozzányúlni eredendõ bûn lett. Ilyen körülmények mellett érkezett egy egyértelmûen a saját felfogásában építkezõ edzõ, aki úgymond nemcsak a nevét akarta adni a showhoz. Ezt hívják „garantált út a népszerûtlenséghez” -nek. Azzal pedig, hogy ikonikus játékosok ikonikus pozícióját (Lahm – jobbhátvéd) változtatta meg és helyükön a legnépszerûtlenebb játékosra (Rafinha) épített, csak még több vörös festéket öntött az alaphelyzet jelentett vörös posztóra. Ilyenkor pedig hiába dönt meg az ember mindenféle rekordot, hiába tuningol fel egy Robbent élete formájára, fedez fel új kvalitásokat a csapatban és hiába ér el sikereket háromvédõs játékban, a széles körben halott megítélése továbbra is az marad, hogy „lerombolta a BL-gyõztes csapatot”.

2012 decemberében született egy döntés, ami a késõbbi BL-menetelés és diadal fényében egyértelmûen szerencsétlenül sült el, klubnak és edzõnek egyaránt, vagy legalábbis nem egyszerûen menedzselhetõ feszültséget keltett. Guardiolán hatalmas a nyomás, feszült, ez a nyugtalanság a csapatra is átragadt. Mindezt pedig csak tetézi a mostani brutális sérüléshullám, ami elég komolyan visszaveti a csapatot. Nem csoda, hogy az egész klub, a szurkolók feszültek és frusztráltak. Mindezek ellenére vagy tán pont ezért elég valószínûtlen, hogy a klub vagy/és a vezetõség bizalmát élvezõ edzõ kihátrálna a további közös munkából, az mindkét félnek totális vereséget jelentene.

– A spanyol játékosok közül ki futhatja be a legnagyobb karriert a Bayernben és miért?

– Egyértelmûen Thiago. Cselezõképességével, kezdeményezõképességével új minõséget hozott a támadó harmadunk amúgy is gyengébb középsõ részébe. Klasszisát még a Pep-érát kevésbé kedvelõk is elismerik, sokan egy lapon emlegetik Alabaval, mint a Bayern jövõjét meghatározható kiemelkedõ játékos. Céltudatossága, energikussága, bevállalósága és játékstílusa már most közkedvelt játékossá tette, érezhetõen kedveltebbé mint mondjuk egy Götzét.

– A sok sérülést nem számítva mennyiben változott meg a Bayern játéka a két évvel ezelõttihez és a tavalyihoz képest?

– Elõször is szögezzük le, hogy a Bayern sosem vette át a klasszikus barcelonás tiki-takát, hiába is szerette volna eladni ezt a sztorit a média. Az egy egyedi stílus, amit nem lehet csak úgy átültetni futballkultúrák között, fõleg nem egy többet futó, többet ütközõ német futballba. Guardiola magasabbra tolta a csapatfelállást, aktívabbá tette a labdaszerzésre irányuló mozgásokat, ennek eredményeképpen természetesen nõtt a labdabirtoklás, ami az õ játékában mindennek az alapja (támadás, védekezés). A problémák ott kezdõdtek, mikor a labdabirtoklásból származó helyzeti elõnyt nem sikerült effektíven helyzetre/gólra váltani, vagy amikor az elkésett csapdázásokból kiszabaduló ellenfél kontrához jutott. Így az elsõ évben preferált 4-1-4-1 felállásból idén már inkább egy 3-4-3 született, a kontrák ellen 3 védõvel (amit Pep valamiért nem használt mindig koherensen, lett is belõle pár vereség kontracsapatok ellen), támadásban pedig egy olyan Robbennel aki nincs a vonalhoz szorítva, és ezzel sokkal hatékonyabb tudott lenni.

Az optimális felállás a sérülések miatt szinte soha, vagy csak elvétve jött össze a szezon során. Most szerda este, a Barca ellen is ismét kényszermegoldásokkal tûzdelt, alapvetõen defenzívebb Bayernre számítunk.

– Minek tulajdonítható ez a páratlan sérüléshullám? Edzésmódszer, orvosi stáb vagy csupán a véletlenek összjátéka?

– Kitûnõ kérdés. Mindent hallottunk már és annak az ellenkezõjét is. Információk hiányában csak spekulálni tudnánk.

– Mi a Bayern legnagyobb erõssége, amire oda kell figyelnünk a párharcban?

– Ha a csapat tudatosan defenzívebben fut ki, alárendeltebb szerepre készülvén, akkor abból elég jó teljesítmények szoktak kisülni (lásd a BVB elleni bajnoki meccs Dortmundban). Legyen bármennyi sérült, küzdeni még mindig tudnak a Bajorok, s a Porto a megmondhatója, hogy mennyire is kell vigyázni egy megütött Bayernnel. Mondjuk úgy, hogy a legnagyobb elõnyünk éppen az „esélytelenebb” szerepe lehet.

– Kívülállóként mit láttok, miben más, milyen a jelenlegi Barcelona?

– Nyilván elcsépelt a megállapítás, de a Barcelona játéka valamelyes direktebb lett, kevesebb kombináció, több egyéni megoldás. Suarez és Neymar személyében Messi komoly neveket, játszótársakat kapott maga mellé, így a Barca korábbi Messi-függõsége mintha megszûnt vagy legalábbis csökkent. Ezzel párhuzamosan a középpályás fölény mintha már nem lenne olyan kiemelkedõ mint régen. Ha röviden akarnám szummázni a Barcelona átalakulását, akkor a Xavi -> Rakitic generációváltást venném szimbólumnak .

– Mire számítotok a Barcelonától az elsõ meccsen? Hány százalék esélyt adnátok a két csapat továbbjutására?

– Hazai közönség, feltételezhetõen revánsvágy mindez megspékelve egy játékerõben megroggyant Bayernnel. Ezek alapján a Barca dominancia, és a Bayern beszorítása elég esélyesnek tûnik. A katalánok amúgy sem arról híresek, hogy túltaktikázzák, óvatoskodják a meccseiket. Jelen állapotunkban a továbbjutásra a katalánok tûnek esélyesebbnek: 60-40%

PannonBajor.hu