Bartomeu: „Lucho? Nincs B-terv”

Májusig nem lesz döntés | Röviden értékelte a Madrid büntetését is

Az FC Barcelona elnöke, Josep María Bartomeu sajtótájékoztatón értékelte az egyesület teljesítményét a 2016-os esztendõ második felére vonatkozóan. Bartomeu beszélt Messi szerzõdésének a meghosszabbításáról, Luis Enrique valamint Aleix Vidal jövõjérõl, de szó esett még Robert Fernández sportigazgató eddigi teljesítményérõl is, mellyel az elnök egyébként elégedett. 
 

„Szeretnénk, ha itt fejezné be a karrierjét. Messi itt akarja folytatni, mert boldog Barcelonában, ez az õ klubja. Messi már katalánnak is mondható. Saját nevelésû labdarúgó és példakép a jövõ generációi számára. Biztos vagyok benne, hogy innen fog visszavonulni, mert Messi és a Barcelona eggyé forrtak. Azon vagyunk, hogy a lehetõ legdiszkrétebb módon folytassuk le ezt a tárgyalássorozatot. Messi hozzásegít bennünket ahhoz, hogy a legjobbak lehessünk, õ a legjobb játékos a világon, és amikor le tudunk vele ülni beszélni a folytatásról, akkor meg fogjuk ezt tenni.”

Messi hosszabbítása csakis a játékos akaratán múlik? Optimistább, mint néhány hónappal ezelõtt?

„Én mindig optimista vagyok. Messi szereti a klubunkat. Már katalánnak mondható, szerintem kényelmesen is érzi magát itt. A szempontjai többnyire sportszakmaiak és személyesek lehetnek. Nem hiszem, hogy az adócsalással kapcsolatos ügye befolyással bírna a jövõjére, mert Messi tudja, hogy nem követett el semmi törvénybe ütközõt. Boldog itt, és ha továbbra is vannak kételyek, nézzétek meg az Espanyol elleni meccsünket. Ez egy Messi, mely nem akar megállni.”

Azt mondja, hogy a 2017-es esztendõ prioritása Messi szerzõdésének a meghosszabbítása?

„Én ezt így nem jelentettem ki. Fontosnak minõsítettem, ez tény. Messi még fiatal, évek vannak még hátra a karrierjébõl.”

Botrányosnak tartja, hogy Cristiano Ronaldo nyerte meg az Aranylabdát és nem Messi?

„Nem fogom ezt így kimondani. Az Aranylabdát minden évben Messinek kellene adni. Õ a világ legjobb futballistája. Amikor visszavonul, mindenki láthatja majd a sportszakmai és a társadalmi eredményeit. Õ minden idõk legjobbja, csekély a valószínûsége, hogy hamarosan egy új Messit fogunk látni Barcelonában. Ez az általános vélekedés. Messi hihetetlen. Elég meghallgatni Quique Sánchez Florest. Nem szükséges a Barcelonának szurkolni ahhoz, hogy beismerhesd: Leo Messi a legjobb.”

Már korábban megerõsítette, hogy április végéig nem beszélnek Enriquével. Aggódik a helyzet miatt?
 
„Az elõttünk álló feladatokra koncentrálunk. Nekünk az az elképzelésünk, hogy Luis Enrique maradjon a Barcelona vezetõedzõje. Elõször azonban a trófeákra kell fókuszálni, majd utána ráérünk beszélgetni.”
 
Vannak már alternatívák Lucho távozása esetén?
 
„Nincsen B-terv. Luis Enrique az az edzõ, aki lerakta ennek a sikeres korszaknak az alapjait, azt szeretnénk, ha õ is folytatná a kispadon. Azt szeretnénk, ha hosszabbítana.”
 
Aleix Vidal
 
„Aleix minden tiszteletet megérdemel a hozzáállása és a munkavégzése miatt. A télre nem tervezünk távozókkal. Más kérdés, ha az adott játékos hozzánk jön, és azt kéri, hogy engedjük el, mint amilyen Pedro esete is volt.”
 
Robert Fernández munkájának értékelése: 185 millió euró és egyik igazolt játékos sem számít fix kezdõjátékosnak
 
„A Barcelonában beverekedni magad a kezdõcsapatba igencsak nehéz, de ha nektek sikerül Messit, Piquét, Iniestát, Suárezt vagy Neymart kiszorítani… A lényeg, hogy a keret átlagéletkorát csökkentettük. Iniesta például szintén csereként kezdte, majd mára a világ legjobb középpályásává nõtte ki magát. Tiszteletben tartom, és értékelem Robert munkáját. Nem hiszem, hogy találni tud majd a piacon még egy Messit.”
 
A Madridot csak egy átigazolási idõszakra zárták ki az igazolásokból
 
„Elõször is, nem ismerem a Real és az Atlético ügyének a részleteit. Beszélni fogunk ugyanakkor az ügyvédeinkkel, hiszen a két madridi klubot is õk képviselik a ‘CAS’ elõtt. Természetesen ha ugyanaz a szituáció, akkor a büntetés mértékének is ugyanolyannak kellene lennie. Felvesszük velük a kapcsolatot, és informálódni fogunk az ügyekrõl.”
 
Milyen osztályzatot adna a 2016-os esztendõre?
 
„Egy nyolcast adnék rá.”