Éltek az eséllyel: 0-3

Gyõzelem a Cornellában | Versenyben maradtak | Kellett egy egyéni hiba

A Barcelona sikerrel vívta meg az elõzetesen legnehezebbnek tartott meccsét a bajnoki címért folytatott végsõ harcban, gyõzött a Cornellában, így egy meccsel többet játszva a fordulót követõen továbbra is vezeti bajokságot. Olyan meccs volt, amire számítani lehetett, a Barcelona csak szenvedett, küzdött a játékot tördelõ és védekezõ Espanyollal szemben, de Luis Suárez jókor volt jó helyen a második félidõ elején, és kihasználta azt az egyéni hibát, ami végül megpecsételte az Espanyol sorsát. Nagyon fontos sikert ért el a Barcelona, még két hazai és egy idegenbeli meccse maradt az idei Ligában.

Egy az egyben olyan mérkõzés alakult ki a Cornellában, ami az elmúlt években megszokott volt, amire számítani lehetett. Az Espanyol minden tõle telhetõt megtett, hogy ellehetetlenítse a Barcelona játékát és próbálkozásait, gólt lõni nem feltétlenül akart, de akár 8 embert is képes volt bezsúfolni a saját tizenhatosán belülre.

A kék-fehérek azt játszották, amit tudnak, és azzal az egyértelmû szándékkal léptek pályára, hogy ne hagyják a Barcelonát nyerni és ezzel fosszák meg a bajnoki reményeitõl. Amit pedig játszottak, jól játszották, még ha ezzel mindenfajta látványosságot is kiöltek a meccsbõl. Sok volt a játékmegszakítás, a szabálytalanság, határozott volt a védõmunka. A Barcelona idõrõl idõre eljutott az Espanyol tizenhatosáig, de tiszta gólhelyzetbe egyszer sem került. A legaktívabb Neymar volt, neki sikerült a legtöbbször tisztára játszania magát, Messi teljesen elveszett a pálya közepén és Suárez sem tudott kiverekedni magának egy ziccert. Egyrészrõl erõs kritika a Barcelonára, hogy nem sikerült helyzeteket kidolgoznia, másrészt viszont az is igaz, hogy nagyon kevés megjátszható területe volt.

Az ilyen meccseken lenne nagyobb szükség a jobban kiérlelt játékra, a felépített támadásokra, amiben a Barcelona az elmúlt idõszakban biztosan nem lépett elõre.

A Barcelonának önerejébõl nem sikerült ziccerbe kerülni, de volt olyan szerencséje, hogy az Espanyol segített helyzetbe kerülni mindjárt a második félidõ elején. A 49. percben Jurado a saját térfelén próbálkozott meg külsõvel egy keresztpasszal, ezt vadászta le Suárez, aki egyedül kiléphetett a szerzett labdával, és határozottan el tudott lõni Diego López mellett is. Nagy hiba volt a hazai oldalon, Suáreznek sikerült kihasználnia, és ezzel nem esett meg vele most sem, hogy zsinórban hat meccsén egyszer sem találna a hálóba.

A gólt követõen az Espanyol természetesen változtatott a hozzáállásán és gyakrabban fordult meg a Barcelona térfelén, ezzel együtt továbbra is a Barcelona volt veszélyesebb kapura. Neymarra ez külön igaz, õ mindenképpen megérdemelt volna egy gólt az erõfeszítéseiért, megoldásaiért.

Az ígéretes barcelonai akciók eredménye végül a 77. percben érett be, Messi tudott lendületet venni a félpályán, felgyorsult, jó ütemben tálalt Rakitic elé, aki higgadtan lõtt el a hosszú sarokba. 0-2, eldõlt a meccs.

Az Espanyol is föladta a harcot ezzel a góllal, de a végeredmény mégsem 0-2 lett, mert a 87. percben Suárez lecsapott még egy ajándék labdára, csak ezúttal jóval közelebb a kapuhoz, mert Aarón elhibázott labdaátvételét követõen közelrõl bevette Diego López hálóját.

A végeredmény 0-3, folytatás egy hét múlva, hazai pályán a Villarreal ellen.

RCD Espanyol – FC Barcelona: 0-3 (0-0)
Barcelona, Cornellá El Prat
31.705 nézõ
Vezette:
Undiano Mallenco

Espanyol: Diego López, Javi López, David López, Diego Reyes, Aarón; Javi Fuego, Víctor Sánchez, Jurado, Piatti; Caicedo és Gerard Moreno.

FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba; Busquets, Rakitic, André Gomes (Mascherano 78′); Messi, Suárez és Neymar.

Gólok: Suárez (51′, 86′), Rakitic (77′).