Hivatalos: Dembélé a Barcelona új támadója

105 milliót fizet érte a Barça

Nem volt egyszerû, de sikerült nyélbe ütnie a Barcelona vezetõségének Ousmane Dembélé átigazolását a Borussia Dortmunddal, így a francia támadó lesz a csapat 4. érkezõje a nyáron. Dembéléért 105 millió eurót fizet a klub, a végösszeg pedig akár 150 millióig is felkúszhat majd különbözõ feltételek teljesülése esetén. A játékos hamarosan Barcelonába érkezik, ötéves szerzõdést ír alá, bemutatására hétfõn kerül sor, így a hétvégén még biztosan nem fog játszani. Az átigazolás hivatalos.

Hosszú hetek tárgyalássorozata után végre sikerült Neymar posztjára helyettest találni – most már csak az a kérdés, Dembélé meg tud-e felelni a felé támasztott elvárásoknak. Az átigazolásával õ lesz a világ második legdrágább játékosa, ami a mai piacon lassan már nem sokat jelent ugyan, de mégis muszáj megemlíteni. És aztán ott van a legfontosabb feladat, Neymar pótlása. A brazil támadó távozásával szezononként átlag több mint 30 gól/gólpassz esett ki a csapatból, amit Dembélének kellene pótolnia, még ha nem is azonnal és nem is egyedül.

Az mindenesetre biztos, ha Dembélé kihozza a magában rejlõ potenciált, nagy erõssége lehet a Barcelonának, hiszen jól cselez, gyors és képes áttörni a védelmek között, ami most nagy hiánycikk a Camp Nou környékén. Dortmundban jellemzõen a jobb oldalon játszott de kétlábas, így valószínûleg a bal támadó posztján is el fog boldogulni. A támadó 2022-ig szóló szerzõdést fog aláírni, kivásárlási ára pedig 400 millió euró lesz. (Ezzel pedig a legnagyobb kivásárlási árral fog rendelkezni a csapaton belül…) A 105 milliós fix vételárán felül pedig további feltételek esetén még bõven fog jutni a Dortmundnak, a korábbi, egyelõre nem megerõsített hírek szerint 30-45 millió is lehet ez a szám.                                                                                                     

Dembélé egyébként 20 éves, a tavalyi remek dortmundi idénye után figyelt fel rá Európa, pedig a Barcelona már tavaly is szívesen leigazolta volna. A francia játékos akkor a németeket választotta, ahol folyamatosan játszhatott, most viszont, miután Neymar lelépett a PSG-be, nem volt kérdés, hogy a Barça még komolyabb offenzívát indít a leigazolásáért. Tavaly a németek csak 15 millió eurót fizettek érte a Rennes-nek, akik a mostani átigazolásából még többet is fognak szakítani, a hírek szerint 20 millió eurót.

Ousmane Dembélé a dortmundi idényében 6 gólt és 12 gólpasszt jegyzett a Bundesligában, 2 gólt és 6 gólpasszt pedig a Bajnokok Ligájában, összesen 42 meccsen. Összehasonlításképpen, Neymar elsõ barcelonai idényében 36 meccsen 9+8 bajnoki és 4+3 BL gól-gólpasszt tett le az asztalra, így csak a számok alapján nincs igazán különbség a két játékos között. A 12 asszisztjával Dembélé a Bundesliga 2. legjobbja volt tavaly, a legtöbb sikeres cselt (3,2) mutatta be meccsenként, kulcspasszokban is kettõt átlagolt meccsenként, a whoscored.com értékelése alapján pedig a szezonban a 8. legjobb játékos volt.

Az új igazolás vasárnap érkezik Barcelonába, az orvosi vizsgálata és bemutatása a közönség elõtt hétfõn lesz. A hétvégén tehát még biztosan nem játszik, a következõ fordulóra pedig csak két hét múlva, szeptember 9-én kerül sor az Espanyol ellen – Dembélé így a katalán derbin mutathatja meg elõször magát a Camp Nou közönségének.