Update: Káosz Katalóniában, zárt kapus meccs lesz

A Barcelona halasztana | A szövetség nem járult hozzá | Még nincs döntés

Az FC Barcelona a Las Palmas elleni, vasárnap délután 16 óra 15 perckor kezdõdõ találkozójának az elhalasztását kérte a Spanyol Labdarúgó-szövetségtől a jelenleg Katalóniában zajló események tükrében. A szövetség azonban nem engedélyezte a halasztást, így a mérkõzést vagy megrendezik az eredeti tervek szerint vagy a Barcelona megtagadja a pályára lépést, ám ebben az esetben automatikusan elveszítené a meccset.

Frissítés:

15:40 – A meccset végül megtartják, de zárt kapuk mögött, tartva attól, hogy a meccs elhalasztásáért tüntetõ közönség a pályára özönlik, hogy ott tiltakozzon az általuk demokratikusnak tartott népszavazás megtartása mellett.

15:15 – A csapat egyelõre úgy készül, hogy lesz meccs, a játékosok az öltözõben, a Las Palmas már a gyepen melegít.

14:45 – Délután 3 óra elõtt nem sokkal hivatalosan is felfüggesztették a meccset, így 4 után nem fog elkezdõdni. Hivatalos idõpont a kezdésre, vagy a pótlásra még nincs.

Amint az ismeretes, Katalóniában ma tartják a függetlenségrõl szóló népszavazást, illetve tartanák, ám azt a spanyol rendõrség bármilyen áron meg kívánja akadályozni. A spanyol kormány alkotmányellenesnek ítélte a voksolást, és minden eszközzel meg akarja gátolni, hogy arra egyáltalán sor is kerülhessen. Ennek következtében a rendõrök szavazni akaró polgárokat is ütlegelnek a nap folyamán, ha arról van szó, hogy bejussanak az épületbe, ahol a voksokat le lehet adni. Számos olyan kép látható, melyen idõsebb férfiakat és nõket ráncigálnak a rendõrök, sõt a fején vérzõ férfi képe is eléggé sokkoló.

Az események tükrében a Katalán Labdarúgó-szövetség úgy határozott, hogy azokat a meccseket, melyek délután 14 órától kerültek volna lejátszásra, elhalasztja, és egy másik idõpontot tûz majd ki rájuk. A Barcelona is reagált, és kérte a Spanyol Labdarúgó-szövetséget, hogy halassza el a Las Palmas elleni mérkõzését. A szövetség azonban ehhez nem járult hozzá, mert csakis akkor halaszthat el találkozót, ha a közrendet nem lehet biztosítani az összecsapás során, ám a szövetség – konzultálva a rendõrséggel – úgy véli, hogy a közrend egyáltalán nem forogna veszélyben a Camp Nouban.

A katalán egyesület jelenleg is tanulmányozza a lehetõségeit, és vannak olyan hangok az elnökségen belül, melyek szerint – kerül, amibe kerül – nem szabad pályára lépnie a csapatnak. Amennyiben így dönt a vezetõség, a csapat automatikusan elveszíti a meccset 3-0-ra, hiszen nem állt ki a mérkõzésre, holott azt a szövetség nem halasztotta el. Mi több, egyes források szerint a klubot ki nem állás esetén akár ki is zárhatják a bajnokságból, de ha ez nem is, úgy valamilyen komolyabb szankció ténylegesen lehetséges, akár pénzügyi büntetés vagy pontlevonás formájában.

A Las Palmas közben bejelentette, hogy a játékosai a spanyol nemzeti lobogót valamilyen formában viselni fogják majd, amennyiben a találkozót végül lejátsszák.

Hivatalos döntés még nincs a Barcelona részérõl, amint lesz, beszámolunk róla.