Bartomeu döntése, és ami az öltözőben történt

A csapat 6 pontot veszített volna, ha nem áll ki | A többség játszani akart

Bõven kapott ma kritikákat Josep María Bartomeu elnök azért, hogy vasárnap délután végül úgy döntött, a Barcelona lejátssza a Las Palmas elleni bajnokiját. A döntés elõtt az elnök tárgyalt az igazgatótanáccsal és a játékosokkal is az öltözõben, és végül minden bizonnyal azért döntött így, mert ellenkezõ esetben a Liga a Las Palmasnak adta volna a mérkõzés 3 pontját, plusz még további 3 pontot vont volna le a Barcelonától. A 6 pont nyomósabb érvnek bizonyult annál, mint hogy a klub kiálljon azok mellett, akiket atrocitás ért vasárnap Katalóniában.

Bartomeu elnököt most sokan azért kritizálják, mert ezzel a klub általános filozófiáját vette semmibe, azt, hogy a Barcelona „több mint egy klub”. Több mint egy klub azért is, mert azonosul Katalóniával. Természetesen akkor, ha azokkal a dolgokkal tud azonosulni, amelyek Katalóniában történnek, és jelen esetben errõl volt szó. A Barcelona kiállt a demokrácia mellett, a népszavazás mellett – azzal együtt, hogy a Spanyol Kormány és az Alkotmánybíróság ezt a referendumot alkotmányellenesnek minõsítette.

A döntés nem sokkal a meccs elõtt született meg. Magától sem a La Liga, sem a Mossos (Katalán Rendõrség) nem akarta felvállalni azt hivatalból, hogy a meccset el kell halasztani. A Mossos arról is biztosította Bartomeut, hogy a biztonságot garantálják. Ezek után Bartomeu számára már egyértelmû volt, hogy ha nem akarnak hat pontot elveszíteni a bajnokságban, akkor a meccset le kell játszani. És akkor már zárt kapuk mögött kell lejátszani, egyrészt mert nem maradt volna annyi idõ, hogy az embereket beengedjék, másrészt pedig azért, mert Bartomeu úgy gondolta, akkor azzal próbálnak meg üzenni, hogy zárt kapuk mögött játsszák le a meccset.

Az elnök mindezek tudatában ment le az öltözõbe Jordi Mestre alelnök társaságában, és a játékosok elõtt elmondta a szituációt, hogy hat pontot veszíthetnek el, ha nem állnak ki erre a meccsre. „Nagyon sok forog a kockán a sportszakmai részen. És ha végül elveszítjük a Ligát emiatt a hat pont miatt, senki sem fog emlékezni erre a meccsre, és a pontlevonásra, csak az marad majd meg mindenkinek a fejében, hogy nem mi vagyunk a bajnokok” – mondhatta Bartomeu az öltözõben.

A játékosok többsége amellett volt, hogy a meccset játsszák le. Közülük Iniesta, mint csapatkapitány szintén emellett volt, de egyben nyomatékosította, hogy „ne úgy legyen ez kommunikálva, hogy mi voltunk azok, akik ezt a döntést meghozták. Ez a klub döntése.”

A keretben egy kisebb csoport volt, akik nem akarták lejátszani a meccset, élen Gerard Piquével. Azt is biztosan lehet tudni, hogy Sergi Roberto sem akart játszani. Lionel Messi a kiszivárgott hírek szerint egyik fél mellé sem állt, nem érvelt vagy szólalt fel egyik lehetõség mellett sem.

Ernesto Valverde edzõ szintén szerény volt, és elsõsorban a sportszakmai részre koncentrált, és nem akarta elveszíteni a hat pontot, de elfogadta volna döntésként a másik irányt is, ha az a legjobb a klub számára.

Ezt követõen Bartomeu elhagyta az öltözõt és bejelentették, hogy a meccset zárt kapuk mögött lejátsszák. És végül Bartomeu tartotta a szavát, nem hárította el magáról a felelõsséget, hogy a döntést õ hozta meg, csak az a kérdés, hogy a játékvezetõnek miért mondta azt, hogy biztonsági okokból játsszák le zárt kapuk mögött a meccset.