708 millió euró: rekordbevétel 16-17-ben

Sorozatban 4. alkalommal döntöttek rekordot | 897 milliót akarnak jövőre

Az FC Barcelona általános igazgatója – vagy más néven CEO-ja – , Óscar Grau a szerdai nap folyamán ismertette a katalán egyesület gazdasági teljesítményét a 2016-2017-es évre vonatkozóan. A klub sorozatban hetedik alkalommal is profitot termelt, az elmúlt gazdasági évben 708 millió eurós bevételt könyvelhetett el, a következõ, azaz most zajló idényre pedig 897 millió eurós bevételt irányzott elő.

Amint az ismeretes, a jelenlegi elnökség stratégiai célja nem más, minthogy 2021-ben az egyesület elérje az 1 milliárd eurós álomhatárt a bevételeket illetõen. Hogy ez sikerülni fog-e, az a jövõ zenéje, a tendencia mindenesetre pozitív: a Barcelona kasszájába a mögöttünk hagyott gazdasági évben 708 millió euró folyt be, az adózás utáni eredmény pedig 18.1 millió euró.

A klub kifejti, hogy elõzetesen 695 millió eurós bevételre számítottak a 16-17-es idényben, vagyis 13 millió euróval túlszárnyalta a várakozásaikat a Barcelona gazdasági teljesítménye. A 18.1 millió eurós profit azonban némi visszaesést jelent az azt megelõzõ évi 21 millió euróhoz képest. Ezt a vezetés a megemelkedett társasági adókulccsal magyarázza.

A fenti számokat, vagyis a tavalyi gazdasági évet június 30-án zárta le az egyesület, azaz a Neymar-transzferbõl befolyó összeg még nem képezi a részét. A brazil eladása mindenesetre gazdaságilag stabilabb alapokra helyezte a klubot, hiszen a vezetés a következõ, azaz jelenleg futó gazdasági évre már 897 millió eurós bevételt prognosztizál az üzleti tervében. Ez jelentõs ugrás mind a 16-17-es szezonra tervezett 695, mind a végül realizált 708 millió eurós bevételhez képest, amit a klub „egy egyszeri, nem visszatérõ bevételi forrásnak” tulajdonít.
A fentiek tehát azt jelentik, hogy a klub sorozatban negyedik alkalommal is rekordot döntött a bevételeit illetõen. Aki még inkább bele szeretne menni a számokba, itt megteheti a klub hivatalos gazdasági összefoglalójában.