Vermaelen: jobb később, mint soha

Négy egymást követő meccsen is pályára lépett | A teljesítménye több, mint meggyőző

Thomas Vermaelen a Sporting CP elleni találkozón már a Barça negyedik egymást követő mérkőzésén kapott lehetőséget, amire a belga eddigi barcelonai karrierjében még nem volt példa. A hátvédet évek óta sérülések gyötrik, ám Ernesto Valverde vezetőedző számára megnyugtató hír, hogy a belga ennek ellenére nagyon hamar felvette a ritmust. 

Azt ugyanis a spanyol tréner is elismerte a portugál együttes felett aratott 2-0-ás siker után, hogy Vermaelen teljesítményére nem lehet panasz, és hiába játszott a bekk eddig idén keveset, amikor lehetőséget kapott, élt vele. Mint ahogy az előtte levő három összecsapáson is stabil teljesítményt nyújtott a belga: a Murcia elleni kupameccsen nem volt nehéz dolga, de a Valencia elleni idegenbeli meccsen kezdőként, a Celta elleni hazai döntetlen alkalmával pedig csereként segítette a csapatot.

Ilyenre korábban még nem volt példa, ugyanis a barcelonai karrierje során Vermaelen eddig csak három egymást követő mérkőzésen kapott lehetőséget. Nyilvánvalóan erre az adatra hatással volt az edzői döntés is, de a belga esetében főként a sérülések határozták meg a kapott játékpercek számát. A fenti, hárommeccses szériára két alkalommal is sor került: előbb 2015. augusztus 23. és szeptember 12. között tudott kétszer kezdőként, egyszer csereként pályára lépni Vermaelen, míg 2016. március 3. és 12. között háromszor küldte őt pályára csereként Luis Enrique, a Barcelona akkori vezetőedzője.

Andoni Zubizarreta, a Barça korábbi sportigazgatója, akinek a nevéhez tulajdonképpen köthető a belga leigazolása, azt mondta Vermaelen bemutatkozó sajtótájékoztatóján, hogy az Arsenaltól érkező futballista „azonnali erősítést” jelent majd az első keretnek. Hogy ez nem így lett, az inkább Vermaelen sérülékenységének köszönhető, hiszen a belga válogatott a legutóbbi mérkőzéseken egyáltalán nem lógott ki a védelemből.

A hétvégén ismételten bizonyíthat, amikor is a Barcelona az El Madrigalba látogat, és a Villarreal vendége lesz, Umtiti és Mascherano hiányában pedig vélhetően ő lesz a párja Piquének a védelem tengelyében.