Pep: „Xavi már akkor edző volt, amikor játszott”

Sarri Napolija ellen gyötrelem, Tuchel mindig ki akar csinálni - 2015-ben nem volt esélye a Bayernnek

Pep Guardiola, a Barcelona korábbi, a Manchester City jelenlegi trénere a Catalunya Radionak adott interjút. A beszélgetés számos érdekes témát érintett, ezekből szemezgetünk az alábbiakban.

Xavi

„Xavi már akkor edző volt, amikor játszott. A szemei csillogtak, amikor a futballt nézte. Vannak játékosok, akikről amikor játszanak, soha nem mondanád azt, hogy edző lesz belőlük. Xavi esetében szó sincs erről: ő bármikor menedzser lehet, nemcsak Barcelonában. Ugyanakkor időt kell adni neki. Előbb vagy utóbb a Barcelona mestere lesz. Még mindig fiatal, ismeri és látja a futballt, szenvedélyes, elhivatott, bátor és merész, ugyanakkor tisztán és egyértelműen fogalmaz mindenről. Izgatottan várom a pillanatot, amikor majd a Barcelonát irányítja. Mindennek a tetejébe szeret irányítani és semmi sem kerüli el a figyelmét.”

Az edzőkollégák

Guardiola nagy tisztelettel beszélt néhány edzőkollégájáról is, így Xabi Alonsóról, Maurizio Sarriról és Thomas Tuchelről is. A Liverpool, a Real Madrid és a Bayern München korábbi klasszisa jelenleg nevelőegyesülete, a Real Sociedad második csapatát edzi, és kiváló munkát végez. „Ő az egyik legnagyszerűbb játékos akit valaha edzettem. Nagyszerű edző lesz.”

Sarri Napoliját megállítani a Bajnokok Ligájában…maga volt a gyötrelem.”

„Nagyon szeretem Tuchelt. Amikor ellene játszol és átlátod a terveit, azt gondolod magadban: te gazember! Minden, amit a csapatai a pályán csinálnak, előre ki van találva, semmit sem csinálnak csak úgy. Thomas mindig azon mesterkedik, hogy lepipálja az ellenfelet.”

A legnehezebb ellenfél

Luis Enrique Barcelonája és Jürgen Klopp Liverpoolja. Nagyon kedvelem Luist. 2015-ben az elődöntőben csaptunk össze a Bayern és a Barcelona edzőiként, és az a Barcelona,  valamint a mostani Liverpool volt a legkeményebb vetélytárs, akivel valaha szembe kellett néznem. Luis az egyik legjobb edző az öltözőben. Közvetlen és nagyon őszinte. Számos sérültünk volt, legalább a csapat fele hiányzott amikor az elődöntő első mérkőzésére érkeztünk, de ha teljes lett volna a keretünk, akkor is veszítettünk volna. Sokkal jobbak voltak, mint mi.”