Setién: “Nem fogom megmondani senkinek, hogyan éljen – Messinek sem”

 

 

 

 

A korábbi évekkel ellentétben már a téli átigazolási időszak is pezsgőre sikerült Barcelonában, bár az elmúlt napok történéseitől – az Abidal-Messi affér, Umtiti rongálása, Dembélé újabb sérülése – nagy valószínűséggel minden culé eltekintett volna. Quique Setién munkáját sem könnyíti meg a kialakult helyzet: a frissen kinevezett szakvezető nem tért ki a rázósabb kérdések elöl sem, ugyanakkor igyekezett az eseményeket sportszakmai szempontból értékelni, különösképp azért, mert csütörtök este igen nehéz mérkőzés vár a csapatra a Bilbao ellen idegenben a Spanyol Kupa negyeddöntőjében.

A Bilbao elleni mérkőzés

“Izgalmas mérkőzés vár ránk. Mind a két csapat a kupagyőzelemért hajt, és focizva akarja bebizonyítani, hogy jobb a másiknál. Szoros, keményen harcolós meccs lesz. Vannak olyan pontjai a játéknak, ahol nálunk lesz az irányítás, és lesznek olyanok is, ahol nyomás alatt leszünk.”

A pályán kívüli történések

A dolgok, amiket az újságíró kolléga említett, valóban jelentősek, de engem nem befolyásolnak, és megpróbálom azt biztosítani, hogy olyan kevés hatással legyenek a játékosokra, amennyire ez csak elképzelhető. Körülbelül egy percig beszéltünk a Messi-Abidal konfliktusról. A mérkőzésre kell koncentrálnunk, az a fő feladatunk. Engem a futball érdekel, minden mást, ami ezen kívül van, nem tudok kontrollálni.”

Messi válasza Abidalnak

“Ez egy olyan helyzet, ami a médiára van hatással, de rám nem. A futballra összepontosítok. Ami kizárólag érdekel, az az, hogy megadjak minden olyan eszközt a játékosaimnak, amelyekre szükségük van a győzelemhez. A világ minden klubjánál vannak problémák, de vannak dolgok, amiket nem vagyok képes irányítani.  A futballról beszéljenek nekem, semmi más nem érdekel, mert nem segít a munkámban. Messinek megvan a tapasztalata és a tudása ahhoz, hogy eldöntse, mit kell tennie. Nem fogom megmondani neki, hogy hogyan élje az életét – és senki másnak se. Az én dolgom az, hogy elérjem azt, hogy boldogan jöjjenek dolgozni. A többi nem rajtam múlik.”

A csapaton belüli hangulat

“Behoztunk néhány játékosabb gyakorlatot, hogy legyen egy kis móka és nevetés. Ilyen most a hangulat a csapatban. Nem lesz ez mindig így, mert a vereségeknek azért van hatása. Ma ahelyett, hogy azokról a dolgokról beszélnénk, amik szerintetek (az újságírók – a szerk.) megtörténtek, inkább mutassátok meg az olvasóitoknak az edzésgyakorlatokról készült képeket, így láthatják, hogy boldogok vagyunk.”

Dembélé legújabb sérülése

“Most kicsit még várunk, aztán majd beszélünk róla. Nagy kár érte, mert nagyszerűen tért vissza, és ez most egy probléma, de a problémákat meg kell oldani. Meglátjuk, hogy tudunk-e igazolni, hogy egy olyan megoldást találjunk, ami megadja a csapatnak a szükséges kiegyensúlyozottságot. Mindig pozitívak leszünk. Azt mondtam korábban, hogy mindig boldog leszek, és az ilyen történések sem fognak boldogtalanná tenni.”

A vékony keret

“Amit biztosan tudok, hogy mindig tizenegyen fogunk kifutni a pályára. Mindig versenyképesek leszünk.”