Szenvedős győzelem a derbin: 1-0

A 212. barcelonai derbi a hazai pályán játszó Barcelona sikerét hozta, amely 1-0-ás sikerével a másodosztályba taszajtotta a városi riválist. A gránátvörös-kékek  az elmúlt hetek játékához képest is gyengén muzsikáltak, a Villarreal ellen mutatott forma pedig mintha csak pozitív kisiklás lett volna. Az első félidőben az Espanyol előtt adódtak nagy lehetőségek, azonban ezek kimaradtak, a második félidőben pedig már nem volt esélye a győzelemre a vendégeknek. A Barcelona közepesnél jóval gyengébb teljesítménnyel, Griezmann és Suarez villanásával hozta a kötelezőt, és egy pontra csökkentette a hátrányát a tabellán az egy meccsel kevesebbet játszó Real Madrid mögött.

Setién mester nem változtatott a Villarreal ellen meglepően jól “elsülő” 4-3-1-2-es felálláson, és a kezdőcsapatban is csak egy változást eszközölt: Rakitic kezdett Arturo Vidal helyén. Habár egy vereséggel biztossá vált volna a városi rivális kiesése, a mérkőzést a hazai gárda kezdte aktívabban, az első percekben azonban mindez csak meddő labdabirtoklási fölényben nyilvánult meg.  A Barcelona igen magasan feltolt letámadással próbálta meg megzavarni az Espanyol labdakihozatalát, már csírájában elfojtva az esetleges vendégpróbálkozásokat.

Az első feljegyzendő esemény a 8. percig váratott magára: Messi passzával Suarez lépett ki, az alapvonalról visszatett labdáját csak nagy nehézségek árán tisztázta a vendégvédelem – sok jelentősége nem volt, mivel időközben már jelzett a VAR lesállás miatt. Rögvest érkezett az Espanyol válasza: egy kiugratást követően Embarba egészen a jobboldali ötös sarkáig gyalogolt a labdával, közelről leadott lövését ter Stegen védte lábbal.

A Barcelona főleg az utóbbi időben egyre jobban futballozó Semedo oldalán szövögette a támadásait, sokszor azonban a rossz utolsó passz megakadályozta a nagyobb helyzet kialakulását. A vendégek főleg a védekezésre koncentráltak, azonban néhány alkalommal szemre is tetszetős módon hozták fel a labdát és jutottak el a hazai kapuig. A 22. percben Messi törte meg a kicsit lagymataggá váló mérkőzés ritmusát, szabadrúgása azonban a kapu felett zúgott el. Az öt védővel és nagyon mélyen védekező vendégek ellen türelemjátékra volt kárhoztatva a Barcelona, amely egy-egy ritmusváltást követően tudott helyzetet kialakítani: a 24. percben Griezmann rázta le a védőket, Suarez elé tálalt, akit azonban a lövés pillanatában blokkoltak, így odalett a helyzet.

A Barcelona védekezése az egyre bátrabban játszó Espanyol által vezetett kontrák ellen kritikán aluli volt, és erre a félidő vége előtt majdnem rá is fizetett Setién alakulata: Didac Vila viharzott el a baloldalon, beadását az ötösön menteni igyekvő Lenglet-ról a kapu felé pattant, ter Stegen bravúrral hárított, a kipattanót Didac Vical egy állítás után a jobb kapufa tövére lőtte mintegy 10 méterről. Az első félidőt követően a hazaiak oldalán egyedül Semedo aktivitásának lehetett örülni, illetve annak, hogy ezért a játékért egyetlen néző sem fizette ki a belépőjegyet…

A szünetben – talán némi meglepetésre Semedo helyett – érkezett Ansu Fati, életet lehelni a Barça játékába – az ifjonti hév azonban most nem vezetett sok jóra: három perccel a beállása után letalpalta Calerót, a játékvezető elsőre sárga lapot, majd a videó visszanézése után – talán kicsit túlzóan – piros lapot osztott ki a spanyol tinédzsernek.

Ha a játék nem is, a keménykedés megérkezett a mérkőzésbe: két perccel Fati piros lapja után az élete első mérkőzésén kezdő Pol Lozano is mehetett zuhanyozni a Piqué ellen elkövetett szabálytalanság miatt. Próbált emelni a tempón a Barcelona, a vezető gólt mégis egy klasszis megoldás előzte meg: Griezmann az alapvonal közeléből sarkazta vissza a labdát Messinek, az argentin lövése még levágódott a védőről, a lepattanót azonban az addig igencsak keveset mutató Suarez a hálóba pofozta (1-0).

Az Espanyol támadójátékából időközben teljesen elfogyott az erő, a 68. percben pedig majdnem kétgólos hátrányba kerültek: Sergi Roberto beadását Messi a hosszú oldalon majdnem az ötös sarkáról kapásból bombázta kapura, Diego Lopez óriási bravúrral védte az elemi erejű lövést.  Az 1-0 azonban mindig veszélyes eredmény, és erre a 76. perc eseménysora is rámutatott: egy vendégszögletet a hosszú oldalon érkező David Lopez lefejelt a földre az ötösön belül, a labda átpattant ter Stegenen, így Piqué fejére volt szükség a hosszú oldalon az egyenlítő gól elkerüléséhez. Az Espanyol az utolsó 10 percben mindent egy lapra feltéve próbált rohamozni, néhány veszélyes elfutásig és beadásig jutottak el a vendégek. Egészen a 90. percig, amikor felpörögtek az események a Barcelona kapuja előtt: előbb Raúl de Tomas 20 méterről leadott lövését kellett védeni ter Stegennek, majd az ezt követő szöglet után voltak meleg pillanatok a tizenhatoson belül. Még a 95. percben is adódott egy lehetőség az Espanyol előtt, de Bernardo fejese a kapu fölé szállt.

A Barcelona igencsak takaréklángon égve, a Villarreal elleni mérkőzéshez képest csalódást keltő játékkal győzött tehát 1-0-ra győzött, az Espanyol pedig 27 év után búcsúzik a spanyol élvonaltól.

FC Barcelona – RCD Espanyol: 1-0 (0-0)
Barcelona, Camp Nou
Zárt kapuk mögött
Vezette: 
Jose Luis Munuera Montero

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo (Ansu Fati, 46′), Piqué, Lenglet, Jordi Alba, Busquets, Rakitic (Araujo 91′), Sergi Roberto, Messi, Griezmann (Arturo Vidal 71′)  és Luis Suárez (Braithwaite 82′)

RCD Espanyol: Diego Lopez, Victor Gomez, Bernardo, Cabrera, Calero (Darder 66′), Didac Vila, Lozano, David Lopez, Roca (Wu Lei 85′), Embarba (Campuzano 74′) és Raúl De Tomas

Gólok: Suarez (56′),

Kiállítva: Ansu Fati (50′), Pol Lozano (53′)