Pontoztuk a nehezen értékelhetőt – Barça-PSG bizonyítvány

Nehéz pozitívumokat találni a kedd esti, PSG elleni megsemmisítő BL-nyolcaddöntő vereség után. A Barcelona a meccs elejét leszámítva nem volt méltó ellenfele a párizsiaknak, amit a játékosok teljesítményének értékelésekor adott pontok szépen tükröznek. Ter Stegen a négy kapott gólja ellenére még a jobbak közé tartozott, a védelem (és a védekezés) katasztrofális volt, előrejátékban pedig a kezdeti lehetőségecskék után a második félidőre már semmi nem maradt. Ha szeretnétek Ti is pontozni, ide kattintva tudtok, ez pedig a mi súgónk a játékosok értékelése során a pontozáshoz.

A kezdőcsapat: 

Ter Stegen: 6

Kétszer hibázott, még az első félidőben, amikor luftot rúgott tőle szokatlan módon, de szöglet is csak az egyikből lett, a gólokat nem ebből kapta a csapat. Sőt, ha őszinték vagyunk, komoly bravúrokra volt szükség tőle ahhoz, hogy ne legyen egyáltalán nagyobb a vereség, mert a négy kapott gól mellett volt négy védése is, amik közül szinte mindegyik komoly lehetőség volt a PSG számára. Nem rajta múlt, de a csapatot sem tudta most megmenteni.

Dest: 3

A csapat taktikájával kevésszer szoktunk foglalkozni, de most nagyon látványosan kijött egy pont, ahol a Barcelona totálisan alulmaradt a PSG-vel szemben. Dest ugyanis, elsőre teljesen érthető módon, megkapta azt a feladatot, hogy bújjon Mbappé alsógatyájába és kövesse őt mindenhova, mivel a csapatból ő és Dembélé képesek csak vele lépést tartani (elméletben). A fiatal amerikai gyakorlatilag ezt az egy feladatot kapta a meccsen (a támadásokat gyakorlatilag nem is támogatta) és az első félidő közepéig egész jól is ment neki a dolog, mert Mbappé alapvetően a balszélen játszott, de aztán rendszeresen húzódott be Icardi mellé középre, így vele együtt mozogva Dest is sokszor harmadik középső védőt játszott. Nem meglepetés, hogy a helyén/mögötte kialakuló üres területeket támadta nagyon sokat a PSG a mérkőzésen és tudta ezt elsősorban azért megtenni, mert Dembélé képtelen volt fegyelmezetten visszazárni a felfutó balhátvéddel, ez pedig egyenes út vezetett a PSG egyenlítéséhez, majd a folyamatos létszámfölényes helyzeteihez. Dest szegény a szünet utánra már teljesen indiszponálttá vált, szétesett fejben, hiszen hol a vonal mellett kellett (volna) maradnia, hol Mbappét követte… A PSG második góljánál elaludt a lesreállításkor, majd a lepattanó labdát is földbegyökerezett lábbal nézte végig, ahogy Mbappé a kapuba gurítja. Talán ez volt az eddigi leggyengébb meccse, mióta Barcelonában játszik, de itt részben a körülmények áldozata is lett, úgyhogy még véletlenül sem gondoljuk azt, hogy rajta múlt a vereség – az egész csapat alárendelt szerepet játszott.

Piqué: 4

Jó kérdés, hogy milyen állapotban van a sérülését követően, az is meglepő volt, hogy Koeman egyáltalán a kezdőbe nevezte. Képtelen volt vezére lenni a védelemnek (szóban mondjuk próbált), de valószínűleg, ha Umtiti vagy Mingueza játszik helyette, akkor sem lett volna előrébb a csapat… Az első gólnál lemaradt Mbappéról, gyakorlatilag közelről nézte végig (Lenglet-vel kézenfogva), ahogy az ellenfél hetese egy pillanat alatt bevágja a labdát a kapuba. A második félidő közepén volt egy rossz felszabadítása, igaz, nehéz helyzetből kellett volna elrúgnia az ötösről a játékszert, de végül utána kapott gólt a csapat. Annyit azért viszont érdemes megjegyezni, hogy egyszer sem cselezték ki, és az összes (71) átadása pontos volt, ezek között pedig volt egy kulcspassz is.

Lenglet: 3 

A whoscored.com statisztikái szerint egy árva fejpárbajt nem sikerült megnyernie, a szereléseinek mindössze 33%-a volt sikeres, és a harmadik PSG gólnál is szívesen megkérdezénk, miért váltott másra a gólszerző Kean fogása helyett. Vagy hogy mit beszéltek meg a szabadrúgás előtt „ki kit fogjon” témában.

Alba: 5

Ahogy azt tőle megszokhattuk, próbálkozott felfutásokkal, kísérte a támadásokat, de ahogy az összes fontosabb meccsen (ahol nehéz helyzetben van a csapat), általában Messivel akart összejátszani, erre pedig már minden értelmesebb csapat  készül. Háromszor szerelt sikeresen, kétszer szerelték, a négy védő közül még ő volt a legelfogadhatóbb, de csak a gyenge vs. gyengébb a kérdés sajnos ebben a témában.

De Jong: 4 

Egyszer érkezett úgy a tizenhatoson belül, mint ahogy azt már egy ideje megszokhattuk tőle, abból gól is lett, de kellett hozzá Messi indítása és Kurzawa figyelmetlensége, ahogy összerúgta a bokáját egy 11-esért cserébe. Volt egy kulcspassza, de most a látványos megoldások, vagy a mélységi passzok, megindulások tekintetében nem vállalt tevékeny szerepet. Hiányzott a szervezés a támadások elindításában, de védekezésben sem alkotott maradandót: mindössze egy szerelése volt, még a mérkőzés első perceiben.

Busquets: 4

Lassú és körülményes volt ma is, és jóllehet, ez is oka annak, hogy könnyen átjátszották a labdát a középpályán a párizsiak. A második félidőben, mielőtt lecserélték lehetett azt érezni, hogy a támadások alkalmával nem mer/nem akar kockázatos passzokat adni, és csak Messit keresi, akinek csak odagurítja a labdát. És nyilván régen ő is jobb volt és a társai is mások voltak, de látványos volt egy jelenet, amikor lövőhelyzetbe kerülve még csak megpróbálni sem akart kapura lőni…

Pedri: 4

Lehet az izgalom miatt volt, hogy első alkalommal léphetett pályára egy BL-csúcsrangadón vagy csak kevésbé volt rendben fizikálisan, de magához képest is nagyon megilletődötten és sok hibával játszott. Több labdát veszített és sok passzt elrontott, volt néhány mélységi átadása, amelyek közül nem sok ment emberhez, viszont az egyetlen kulcspassza Griezmannak gólpassz értékű volt. Az mindenképpen jelzésértékű, hogy a csapatból neki volt a legkevesebb sikeres passza, mindössze 18 (!) a 23 próbálkozásból, aminél még a bő negyedórára csereként beálló Pjanicnak is több lett a végére. Ez egy nagyon csúnya szám, mert azt mutatja, hogy nagyon ki volt zárva a játékból. Másrészről viszont belefutottunk egy ilyen képbe is alább, hogy a játékosok EPV mutatója (expected possession value, a labdabirtoklás értéke) alapján Messi mögött a második legjobb volt, azaz lehet mondani, hogy legalább próbálkozott az előrejátékban, hogy a csapatnak gólszerzési esélye legyen, ami rajta kívül alig mondható el a többiekről.


(EPV = expected possession value, a labdabirtoklás értékét mutatja, azaz leegyszerűsítve azt, hogy egy játékos megozdulásai – passzok, cselek, labdavezetés – mennyiben segítik vagy hátráltatják a csapatot a gólszerzésben)

Messi: 5

Próbálkozott, de nem tűnt vezérnek, csak egy lelkesedés nélküli, megfáradt játékosnak, akit a sokadik megaláztatás ér éppen. Rúgott egy gólt tizenegyesből, amivel még vezetett is a csapat, de többre nem futotta, helyzetei sem nagyon voltak, pontrúgásokból sem volt veszélyes és az összejátékait is szépen megakadályozta a PSG kevés kivételtől eltekintve.  Három alkalommal el is veszítette a labdát, és mindössze kétszer tudott kapura lőni, ami nála olyan, mintha nem is lett volna a pályán.

Griezmann: 3

Az első félidőben volt egy nagy helyzete, miután megindult a félpályáról, aztán keresztbe lőtt a kapu előtt, illetve Pedri kiugratását is jobban megoldhatta volna, ami az egyetlen kaput eltaláló lövése volt.  Ezen kívül nem csak nem villogott támadásban, de most az összjátékban is alulteljesített, alig volt előremutató megoldása – lásd a fenti kép összegzését és az egyetlen mínuszos számot a neve mellett…

Dembélé: 3

Nem fair összehasonlítani a játékát Mbappéval, de azért elég komoly a szakadék kettejük között, nem feltétlenül csak a konkrét lövések, cselek, helyzetek megoldása kapcsán, hanem ahogy labda nélkül mozog és amilyen (rossz) döntéseket hoz a pályán. A Destnek való be nem segítését és rossz helyezkedését már feljebb megénekeltük, ami a mérkőzés egyik kulcsa volt abban, hogy a Barcelona ilyen sebezhető volt a PSG támadásaival szemben, de a támadások építésében, a védelem megbontásában is kudarcot vallott kedd este. A labdával nem mindig tudott mit kezdeni, amikor nehezen helyzetbe került (kétszer is jó helyzetből lőhetett), vagy erőtlen volt, vagy kaput sem talált, rendre rossz megoldásokat hozott, amikor passzolni kellett (volna) – egy kulcspassza lett végül, ráadásul egyetlen árva sikeres csele sem volt. Itt azért érdemes megállni egy pillanatra: a csereként beálló, már minden-mindegy alapon támadó Trincaónak lett 4 sikeres csele, Messinek-Pedrinek 2-2, Dembélének viszont egy sem, pedig talán nem támasztunk túlzó elvárásokat vele szemben azzal, ha azt mondjuk, az egyik legfontosabb feladata lett volna egyszer-egyszer a védelem mögé kerülni. És hogy az összehasonlítás teljes legyen: Mbappé a 3 gólja mellé még felmutatott 10 cselt és 4 kulcspasszt is. 

Cserék:

Mingueza: –

Csereként állt be Dest helyére a 71. percben, de igazából túl sokat nem tudott tenni már a teljesen összeomló csapatban. Dest után ő már át merte lépni a félpályát, cserébe messze elölragadva nézte végig a PSG kontragólját a mérkőzés végén.

Pjanic, Trincao, Puig, Braithwaite: – 

Ők négyen alig több, mint 10 percet, vagy annyit se kaptak. Trincaónak volt egy szép szólója és több sikeres csele is, de sokat nem profitált belőle a csapat, Pjanic és Puig körbepasszolgáltták az ellenfél védelmét, de szintén eredmény nélkül, Braithwaite pedig egyszer… majdnem kapura tudott fejelni.

***

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz a saját készítésű szurkolói ereklyéink és eredeti, klubcímeres termékek közül – a legjobbakat válogatottuk össze nektek!