Totális kilátástalanság: Barcelona – Bayern München értékelő

Az FC Barcelona gyenge, kilátástalan játékkal szenvedett háromgólos vereséget a Bayern München együttesétől a Camp Nouban a Bajnokok Ligája csoportkörének első körében. A hazai csapatból még a kulcsemberek is rossz(abb) teljesítményt nyújtottak. Pontozni ezen elvek alapján szoktunk.

Fájó realitás: 0-3

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 6

A német hálóőr kapott 3 gólt, de egyikért sem lehet felelősségre vonni. Bemutatott 2-3 komoly bravúrt. Ezen a mérkőzésen a passzpontosság tekintetében abszolút rendben volt, 39 átadásából csak öt nem talált csapattársat. A hazai játékosok közül ő adta a legtöbb progresszív passzt (7), ami óriási kritika a mezőnyjátékosoknak. Rajta múlott a legkevésbé, hogy a csapatnak esélye sem volt a győzelemre.

Eric García: 4

A tegnapi teljesítményét ő sem fogja kitenni az ablakba. 8 párharca közül hatot veszített el, a levegőben négyből hármat is. Az esetek zömében lemaradt, nem tudott szerelni, hibákat követett el. Thomas Müller vezető találatot eredményező lövése pedig rajta pattant meg úgy, hogy Ter Stegennek esélye se legyen. Eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

Piqué: 4

Piqué sem lehet büszke erre a teljesítményre. Bőséggel követett el hibákat, de legalább 5 alkalommal tisztázott, illetve párharcainak felét megnyerte. Az első találat előtt valamilyen rejtélyes okból kifolyólag nem támadta meg Müllert, az utolsó gólt megelőzően pedig elment Lewandowski lövőcselére.

Araújo: 7

A védők közül egyértelműen ő játszott a legjobban. Végrehajtott 5 tisztázást, 5 párharcából csupán egyet bukott el. Fontos mentéseket, szereléseket, blokkolt lövéseket láthattunk tőle, Sanét pedig semlegesítette. Azonban a 2. kapott gól kapcsán alaposan felelősségre vonható, ugyanis miatta nem tartózkodott lesen Lewandowski, hogy aztán kapufáról kipattanó labdát a lengyel csatár érje el helyette. Ezen nagy hibát leszámítva azonban nem lehetett rá panasz, sőt.

Jordi Alba: 5

A spanyol balhátvéd játékát illetően vegyes a kép. Bármilyen meglepően hangozhat, de ő volt a katalánok legveszélyesebb játékosa a 0.16-os xA (várható gólpasszok) értékével… Láthattunk tőle pár elfutást a szélen, de a precizitás nagyon hiányzott: A 7 beadási kísérlete közül csupán 1 volt pontos. Mindenképpen a mentségére szól, hogy az előző este 38.5 fokos lázat mértek nála, illetve hasmenése volt, tehát egyáltalán nem volt tökéletes állapotban. A meccs másnapján kiderült, hogy 1 hónapig nem lesz bevethető állapotban.

Sergi Roberto: 3

Ezen az összecsapáson újabb példáját láthattunk annak, hogy Roberto teljesen alkalmatlan szélsővédőnek/szárnyvédőnek. Nem tudja biztosítani a szélességet és minimális szinten sem képes segíteni a támadásokat. Rengeteg labdát adott el. Dest hiányában jobb döntés lett volna Minguezát játszatni ezen a poszton.

Pedri: 6

Pedrit alig lehetett észrevenni a pályán, teljesen beleszürkült a mezőnybe. A 90% feletti passzpontosságot hozta, de ezek között nem akadt olyan átadás, amivel akár csak helyzetbe kerüléshez segítette volna a csapatot. Ő sem tudott hatással lenni a támadójátékra, nem volt neki kiemelkedő megmozdulása.

Busquets: 5

Busquets sem tudta azt hozni, ami tőle elvárható lenne. A Bayern München játékosai ki tudták venni a játékból, ezért nagyon akadoztak a Barcelona labdakihozatalai. Csupán 40 sikeres passz és 51 labdaérintés fűződött a nevéhez, ezeknél ő sokkal magasabb számokat szokott produkálni. Mindkettő tekintetében csak a 7. helyen zárt a csapatból, pedig általában az élmezőnyben található. Ezen számok is jól jelzik azt, hogy a németek irányították a találkozót.

Frenkie de Jong: 5

A holland középpályás ezen a találkozón nem nyújtotta a tőle elvárt szintet, szokatlan hibákat láthattunk tőle, több alkalommal is elvesztette a labdát. Kulcspasszt nem osztott ki és helyzetet sem dolgozott ki. Próbálkozott 1-2 mélységi befutással, előrébb játszott, de neki sem ment a játék.

Memphis: 5

A holland támadó próbálkozott becsülettel, de semmi sem akart összejönni neki. A cselei, a finom megoldásai ezúttal nem jöttek be, az ellenfél védői ki tudták venni a játékból. A dolgát nagyon nem segítette az, hogy amikor a vonalak között vette fel a labdát, Luuk de Jong megjátszhatatlan volt és másnak sem tudott passzolni, ezért egyedül próbálkozott meg a lehetetlennel. Kialakított 1 helyzetet, adott 1 kulcspasszt, csak 22-szer ért labdába, illetve 79%-os pontossággal(22/28) passzolt. Minden egyes előbb felsorolt mutatóban jobb számokat hozott a korábbi találkozókon.

Luuk de Jong: 3

A Barca legfrissebb szerzeménye pocsék teljesítménnyel debütált.  Megjátszhatatlan, észrevehetetlen volt és nem láttunk tőle egyetlen egy hasznos megmozdulást sem. 5 fejpárbajt vívott, ezekből hármat elveszített, annak ellenére, hogy elvileg egy jól fejelő játékos. 12 pontos átadással fejezte be a mérkőzést.

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

Cserék:

Pablo Gavi, Demir, Mingueza, Coutinho, Balde: 6

A csereként beálló fiatal játékosok tudtak vinni egy kis lendületet a csapat játékába, energikusak, bátrak és kezdeményezőek voltak, szóval mindenképpen dicséret illeti őket. Balde különösen jól szállt be, mutatott pár szép elfutást a bal oldalon.

Ronald Koeman: 4

Annak ellenére, hogy Európa egyik legerősebb csapata látogatott a Camp Nouba és hosszú volt a sérültek listája, az elfogadhatatlan, hogy egy hazai meccset kaput találó lövés nélkül zárjon a csapat. A hazaiak a labdát nagyon nehezen tudták kihozni, megtartani pedig végképp nem sikerült, pláne nem a Bayern térfelén. Luuk de Jong helyett Demir kezdőbe jelölése sokkal jobb döntés lett volna, mert utóbbi tudott volna Depay-jal kombinálni, összjátékot kezdeményezni. Ezen az estén sem tudta cserével vagy szerkezetváltozással megváltoztatni az összecsapás menetét.

Progresszív passz: Olyan előre irányuló átadás, amely saját térfélről indítva legalább 30 méteres vagy az ellenfél térfelén legalább 10 méteres vagy a büntetőterületen belülre juttatja el a labdát.