Egy döntő a nyolcaddöntőért a Benfica ellen

Azzal, hogy a Barcelona ha nehezen is, de kétszer 1-0-ra legyőzte a Dinamo Kijevet, visszajött a Bajnokok Ligájában a padlóról, és most már jelentős esélyei vannak a továbbjutás megszerzésére.

Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy a Bayern München utcahosszal vezeti a csoportot, nyilvánvalóan más kategóriát képvisel, mint a többi együttes a négyesben, és csak matematikailag nem nyerte még meg a csoportot – egyébként már igen. A Benfica ellen is kettőből kettőt nyert, ezzel megadta az esélyt a Barcelonának, hogy zárkózzon fel, és előzze meg a Benficát, hiszen másként ez lehetetlen lett volna.

November 23-án viszont már a Barcelonának kell tennie valamit a Benfica ellen, ha tovább akar jutni a csoportjából. És a képlet roppant egyszerű: ebben a pillanatban a Barcelona saját magától függ, tehát ha megnyeri a soron következő mérkőzését a Benfica ellen hazai pályán, akkor minden más eredménytől függetlenül továbbjut a csoportból. Azonban a többi eredménnyel, tehát egy döntetlennel és egy vereséggel is komolyan veszélybe sodorná ezt a célt.

Ha ugyanis a meccset követően csak 2 pont különbség marad a két együttes között, akkor az utolsó játéknapon a Benficának elég legyőznie a Dinamo Kijevet hazai pályán, és bíznia abban, hogy a Bayern a papírformát követve Münchenben megveri a Barcelonát is. Itt abban bízhatna a Barça, hogy a Bayern már nem lenne motivált olyan mértékben, hiszen addigra csoportelső lenne, ettől függetlenül hazai pályán esélyes lenne a győzelemre.

Ha pedig veszít a Barcelona a Benfica ellen november 23-án, akkor még inkább távol kerülne a továbbjutás. Világos tehát, hogy azt a meccset kell tudni megnyerni, és akkor sikerül megélni a tavaszt a BL-ben. Ez nem csak szakmailag, de anyagilag is fontos kérdés, mert a BL-ben csak a továbbjutásért 9,6 millió euró jár, és akkor még a jegybevételről, illetve a BL-ben az Európa Ligához képest magasabb televíziós közvetítéssel összefüggő bevételekről és szponzori pénzekről nem beszéltünk.

Arról nem beszélve, hogy a Barcelona idei költségvetésében úgy számolnak, hogy a csapat legalább a legjobb nyolc közé bejut a BL-ben.