A Bajnokok Ligájából való kiesés gazdasági hatása

Az előző szezon végén a Barcelona azzal a dilemmával nézett szembe, hogy eladja-e néhány eszközét, tulajdonában álló jogokat, és ezzel megerősítse a csapatot és saját pénzügyi helyzetét, vagy konzervatív financiális stratégiát kövessen, a vagyonát nem árusítja ki, nem vesz új játékosokat, de ezzel azt kockáztatja, hogy lecsúszik, és középszerű futball klubbá válik. Előbbi mellett döntöttek (860 milliónyi értéket adtak el) a jövőbeni eredmények reményében, de most már bizonyossá vált, hogy a csapat a Bajnokok Ligájából a csoportmeccsek után kiesik, ami pénzügyileg bizonyosan fájni fog. De mennyivel is?

Október 9-én a Barcelona közgyűlése elfogadta a jövő évi terveket, amelyek a 2022-23-as szezonra szólnak. Ezek szerint a bevétel 1136 millió euróról 1255 millióra növekszik az előző lezárt évhez képest, míg a nyereség 98 millió tényszám után a tervekben 274 millió euróra ugrik a 2023. június 30-án záródó pénzügyi évben.

Ezekben a bevételi és nyereségszámokban a Bajnokok Ligája is szerepelt várható bevételekkel, amely szerint a Barcelona vezetése azzal kalkulált, hogy a negyeddöntőig mindenképpen el fog jutni a csapat. Ha a legjobb tizenhat közé kerültek volna, akkor az 9,6 millió eurót hozott volna a konyhára, a negyeddöntő további 10,6 milliót jelentett volna, azaz összesen 20,2 millió euró rést ütött a BL-kiesés a bevételben. Ehhez hozzávehetjük a csoportmérkőzések során szerzett pénzdíjakat, 2,7 millió euró jár a győzelemért, és 0,9 millió a döntetlenért. Eddig egy győzelem és egy döntetlen a Barça eredménylistája, és csak reménykedhetnek a katalán klubnál, hogy ehhez még hozzájön egy győzelem a Plzen ellen.

Három lejátszott csoportmérkőzés után (két vereség, egy győzelem) Eduard Romeu gazdasági alelnök sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta saját tippjét: a Barça a nyolcaddöntőbe kerül, mert „meg fogja nyerni a csoportkör utolsó három meccsét”. A valóság ezzel szemben az, hogy még egyet, az utolsót megnyerheti.

Valami menthető az Európa-ligával, de a pénzdíjak közel nem olyanok, mint a legrangosabb kupasorozatban. A negyeddöntőig eljutás 3,5 millió euró bevételt jelent a BL 20,2 milliójához képest.

Ha a Barcelona megnyerné az Európa-ligát összesen 14,9 millió euróval gyarapodna a katalán kincstár, ami még mindig elmaradna a BL negyeddöntős 20,2 milliójához képest, egy esetleges európai szuperkupa megnyerése rendezhetné a sorokat, amely 4,5 milliót hozna a konyhára. A magyar Barcelona-drukkereknek egy EL-döntő Barça-részvétellel igazán nagy öröm lehetne, hiszen a mérkőzést Budapesten rendezik 2023. május 31-én.

Xavi szinte minden kívánságát teljesítették a nyári átigazolási időszakban (160 milliót költöttek transzferekre), egyedül a jobbhátvéd poszt erősen féllábas, ugyanakkor a balhátvéd pozíció érthetetlenül túlbiztosított. A spanyol edző elégedetten nyilatkozott még augusztusban, hogy sikerült jó csapatot összehoznia, és már nem mutogathat a vezetőségre, mert szinte minden kívánságát teljesítették. Xavi a Rayo elleni első bajnoki mérkőzés előtt ezt nyilatkozta: „Ebben a szezonban rajtam is nagyobb lesz a nyomás. Nagyon izgatott vagyok és trófeákat szeretnék nyerni, az edző munkáját a győzelmek száma alapján értékelik…. Ez utóbbi fogja meghatározni az én edzői karrieremet is…. Vannak nehéz pillanatok és kritikák, de tudom, hogy ez ezzel jár. Szeretnénk újra nyertes csapat lenni, ez a cél.

A Barça gazdasági alelnöke, Eduard Romeu 12 millióra becsülte a veszteséget a tavalyi Bajnokok Ligájából kiesés és az Európa-liga negyeddöntőjében bekövetkezett KO után. Ebben az évben is hasonló eredménycsökkenés várható, de ehhez az Európa-ligában legalább hasonló szintig el kell jutnia majd a csapatnak.