21 éve nem vívtak büntetőpárbajt

A Valencia ellen vannak már rossz emlékek | A Steaua elleni drámát Sevillában "forgatták"...

Szombaton este 21 órakor az FC Barcelona együttese a Valencia ellen lép pályára a Benito Villamarín stadionban a Király Kupa döntőjében. A Barça sorozatban ötödik, összességében a 31. alkalommal hódíthatja el a trófeát, míg a ‘Denevérek’ történelmük nyolcadik sikerére készülnek. 

 

 

Érdekesség, hogy a Valencia legutóbb a 2007-2008-as idényben tudta megnyerni a Király Kupát, az elődöntőben pedig akkor éppen a katalánokat ejtette ki 4-3-as összesítéssel. A Barcelona azóta eléggé összeszedte magát a spanyol kupasorozatban, sikert sikerre halmoz, és olyasmire készül, amire még senki nem volt képes a történelemben: sorozatban ötödször megnyerni a Copa del Rey-t.

21 éve nem volt büntetőpárbaja a Barcelonának

A fenti tényeken túl a madridi ‘AS’ egy további érdekességre hívja fel a figyelmet az egyik felvezető anyagában: a fővárosi lap adatai alapján a katalán együttes legutóbb 1998-ban vívott büntetőpárbajt hivatalos tétmérkőzésen, akkor a Mallorca ellen a Király Kupa döntőjében. Ezen a találkozón a rendes játékidőben 1-1-re végeztek a felek Rivaldo, illetve Stankovics góljainak köszönhetően, a hosszabbítás sem hozott döntést, így jöhettek a tizenegyesek.

Ha van dráma, akkor ez az volt: olyan kiváló rúgók, mint Rivaldo vagy Figo, kihagyták a büntetőjüket, míg a specialistának távolról sem nevezhető Reiziger értékesítette a sajátját. Végül mallorcai részről Eskurza hibázott, így a Louis van Gaal által trenírozott katalánok emelhették a magasba a trófeát. A meccs bővített összefoglalóját beágyaztuk a cikkünkbe, pár sorral lejjebb vissza lehet nézni az idegőrlő pillanatokat.

Ha pedig már tizenegyespárbajok, két további adatot lehet érdemes felidézni. Egyrészt a Valencia ellen az 1991-1992-es szezonban bukta már el az idegek harcát a Barcelona, akkor a legjobb 16 között esett ki a csapat, miután elveszítette a büntetőpárbajt a visszavágón. Aki pedig hisz abban, hogy a történelem megismétli magát, az most ne olvasson tovább: a Barça szempontjából drámaian végződő 1986-os, Steaua Bukarest elleni BEK-döntőt ugyanis szintén Sevillában rendezték, igaz, azt a finálét a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban játszották le a felek.

A Barça utolsó büntetőpárbaja – még 1998-ból, a Mallorca ellen: