Koeman: „A Barça nem maradhat sokáig elnök és jövőre vonatkozó tervek nélkül”

A holland szakember szavai a Granada elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szerda esti Granada elleni Copa del Rey negyeddöntőt megelőzően elmondta, hogy amikor kinevezték, tudta, hogy nehéz munka vár majd rá, főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben, illetve arról is szót ejtett, hogy a játékosok állapotától fog majd függni, hogy rotálni fog-e a találkozón.

Hogyan várod ezt a mérkőzést? A Barça ugyanis nem is olyan régen találkozott már a Granadával a bajnokságban, de ez most egy másik sorozatban lesz, ahol egy meccs dönt a továbbjutásról.

„Ez egy másik mérkőzés lesz, ugyanis a Copa del Rey-ben lejátszott mérkőzések mindig mások, mint a többi. A két csapat sok találkozón lépett már pályára ebben a szezonban. Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy amíg nem szereztük meg az első gólt ellenük a bajnokin, addig a játékunk nem igazán volt jó.”

Mit érez, miután a csapat senkit nem igazolt januárban és mi hiányzik ahhoz, hogy Todibo visszatérhessen?

„Soha nem szerepelt a terveimben, de játszania kell [Hétfőn este a Nice játékosa lett kölcsönben, vásárlási opcióval – Szerk]. Nem igazoltunk egy játékost sem, ahogy a többi csapat sem.”

Hogyan dolgozták fel Messi szerződésének kiszivárogtatását?

„Abszurd, ha erről három vagy négy napig beszélsz. A csapat és Leo is jól reagált erre, és csak a mérkőzésre összpontosítottak.”

Úgy látja, hogy a csapat egységesebb, ahogyan ez a gólok ünneplésében is megmutatkozik?

„Ez az eredményektől függ. A győzelmek segítenek a légkör javításában. A külső tényezőkkel szemben a csapat egységesül, és ez még inkább igaz, ha nincs közönség.”

Úgy érzi, hogy szóvivő és edző is lett egyaránt?

„Tudtam, hogy egy nehéz időszakban érkezem a csapathoz. Nem érdekel ez a dolog, én egy edző vagyok. Szükségünk van egy elnökre, egy olyan klub, mint a Barça, nem maradhat sokáig elnök és jövőre vonatkozó tervek nélkül.”

A szivárogtató a csapaton belül lehet?

„Mindig vannak olyan vélemények, amelyek a csapaton kívülről érkeznek és nagy a versenyhelyzet. Megvédem a klubot és a játékosokat. A szivárogtatások nem tesznek jót és rossz szándékúak.”

Fontosabb a Copa del Rey, mint a LaLiga?

„Nem, de ebben a sorozatban közelebb vagyunk a végső győzelemhez és jóval kevesebb mérkőzés lejátszása szükséges ehhez, saját magunktól függünk. Az Atlético esetében egy nagyon erős csapatról beszélünk és nem normális, hogy ennyi pontot szereztek. Csak nyomást gyakorolhatunk rájuk és reméljük, hogy pontokat veszítenek majd. Túl sok pontot veszítettünk el.”

Mikor lehet Piqué és Fati játékra alkalmas állapotban?

„Mindkettőjüknek teljesen fel kell épülniük a sérülésükből. Nem jó dolog pontos dátumokat kitűzni ilyenkor. Meglátjuk.”

Mi a helyzet Umtitivel, képes rá, hogy kétszer egymás után is játsszon?

„Fizikailag nagyon sokat fejlődött. Felvette a mérkőzések ütemét és problémák nélkül edzett. Nagyszerű lenne, ha ezen a poszton vele együtt bővülne a versenyhelyzet.”

Mit ért azon, hogy kívülről érkező dolgok segítik a csapat egyesítését?

„Általában ez így szokott lenni. Ha ártani, bántani fognak egy játékosnak, mindannyian megvédjük őket. Nem csak Messire gondolok.”

Milyen poszton számol Sergi Roberto játékával?

„Több poszton is. Szükségünk van rá jobbhátvédként és a középpályásként is.”

Lehetséges, hogy a csapat egy részét pihentetni fogja, hogy többet tudjanak pihenni a következő bajnoki meccsig?

„Ez a játékosok fizikai állapotától függ. Szeretnénk nyerni és bejutni az elődöntőbe. Ha valaki nincs jól, akkor nem játszik.”

Griezmann közel áll ahhoz, hogy a legjobb teljesítményét nyújtsa a pályán?

„Egész szezonban jó volt, mert soha nem hagyta abba a munkát. Mivel ő egy csatár, ezért sokszor a kapu előtti hatékonysága alapján ítélik meg a teljesítményét, és emiatt néha nagyon nehéz volt neki. Sokat segít a csapatnak.”

Hogyan értékeli a labdaszerzések kérdését a támadó játékosok által?

„Ez nagyon fontos számomra. A legfontosabb az, hogy amikor elveszítesz egy labdát, akkor azt minél hamarabb visszaszerezd, és amikor ez megtörténik, akkor az ellenfél még rendezetlen és ezáltal kevésbé fáradunk.”

A testvére, Erwin azt mondta, hogy kiszivárogtatják a kezdőcsapatait. Igaz ez? 

„Ez meglepett. Nem igaz. Ez nem a testvérem dolga, beszélek vele, azt hiszem, az újságíró hibát követett el. Soha nem mondtam ezt. Egy nap beszéltem neki, ami a megbeszélésünkön történt Riquivel, ez egy olyan téma volt, amelyről beszéltem vele. Azonban az nem igaz, hogy kiszivárognak a kezdőcsapatok.”

Mi lepett meg a legjobban az érkezésed óta?

„A munka minden körülmények között bonyolult, és tudtam, hogy mi fog következni, pláne egy ilyen bonyolult helyzetben. De szeretem a klubot és az embereket. Ettől nem félek. Igyekszem a lehető legjobbat tenni minden helyzetben. „

***