A szerdai, Linares elleni Copa del Rey találkozó előtt kevés kérdést kapott Xavi az ellenfélről, sokkal inkább a csapat átigazolási ügyei érdekelték az újságírókat a meccset felvezető sajtótájékoztatón. Szóba került Coutinho, Dembélé és más potenciális távozók, valamint Laporta, aki szerinte utat mutat a klub számára, illetve beszélt Xavi ter Stegen és Alves fontosságáról, de röviden kitért Ansura és Memphisre is, akik egyelőre még nem játszhatnak sérülésük után. 

Mennyire lesz fontos a Copa del Rey, mint versenysorozat?

„Nehéz lesz, mert csak egymeccses a párharc. Az ellenfél motivált lesz, kielemeztük őket és jók. A pálya is szűkebb lesz. Jó csapatuk van, tudjuk, mert a Barça B nyert ellenük. Nem lesz könnyű, az egymeccses fordulók mindig meglepetést tudnak okozni. De mi vagyunk az abszolút favoritok.”

A türelem Dembélével szemben

„Nyugodt vagyok és várom a híreket. Nem rajtam múlik a dolog. Csak rajta, a klubon és az ügynökein. Kellene tennie neki egy kis erőfeszítést és gondolnia a jövőjére és a Barçára. A jövője a klubnál van.”

Felértékelődik a kupa jelentősége a bajnoki eredmények miatt?

„Ha az élen állnánk a bajnokságban, akkor is ugyanolyan komolyan vennénk a kupát. Mi vagyunk a címvédők, mi vagyunk a Barça, meg akarjuk védeni a címünket.”

Coutinho esetleges távozása

„Nem beszéltem még vele erről. Profi hozzáállása van. De ha vannak érkezők, kell lennie távozóknak is. Úgy tűnik, Alves nevezése rendben lesz. Ferranéhoz távozók kellenek vagy Dembélé hosszabbítása.”

Ugyanolyan optimista, mint Laporta?

„Pontosan. Vele vagyok és nagyon közel áll hozzám. Nagyon bátor fickó és boldog vagyok miatta. Azon úton vagyunk, hogy visszatérjünk [az elitbe]. Közel vagyunk a BL induláshoz, harcolunk, ez most a helyzet. De úgy gondolom, a jó úton vagyunk.”

Ricard Pruna már a csapattal van? [A régi-új orvosa a csapatnak, aki másfél éve távozott]

„Két hete. Számomra ő alapvető fontosságú. Bízom benne, egy barát, és a legjobb orvos, akit valaha is ismertem. Csodálatos párost alkotnak Xavi Valle-vel.” [Utóbbi a csapat másik orvosa, izom- és ízületi sérülések specialistája – a szerk.]

Milyenek látja Alvest?

„Nagyon jó állapotban látom, fantasztikus az edzéseken, nagyon magas iramot diktál. Igazi profi, remélhetőleg három naponta is fog tudni játszani. Szükségünk van rá, hihetetlen jó játékos.”

Ter Stegen szerepe

„Mondtam már, hogy én is védtem volna azt a labdát… [viccelődve]. Ő az egyik legjobb kapus a világon, boldog itt. Mélyebben volt lelkileg, mint korábban, de ebből a védésből tud önbizalmat meríteni.”

Hogyan fordítani Laporta szavait, hogy „a Barça visszatért”?

„Ez a cél. Kilencedikek voltunk, most már ötödikek vagyunk és jövünk feljebb. Ferran esete pedig azt mutatja, hogy el lehet intézni dolgokat még ebben a gazdasági helyzetben is. Követnünk kell az elnököt, napi 24 órában dolgozunk ezért a klubért. Bizakodónak kell lenni. Laporta az, aki mutatja mindannyiunknak az utat.”

Csalódást okozott Dembélé?

„Nem, hadd ismételjem még, én most várok. A sportprojektünk nem tud jobbat adni már neki. Barcelonában boldog lesz. Várom, hogy ő is lépjen és erőfeszítéseket tegyen [a hosszabbítása érdekében].”

Neto kérte már, hogy távozhasson?

„Holnap meglátjuk, ki fog játszani. Beszéltem ma vele, a keretet pedig azért nem jelöltük még ki, mert várunk Alvesre és a PCR tesztek eredményeire.

Milyen állapotban van Ansu Fati és Memphis?

„Holnap egyikük sem játszik még. Együtt edzettek már a csapattal, és bizakodóak. Meglátjuk, hogy a Granada ellen már lesznek-e. Nagyon közel vannak már a visszatéréshez.”

Miért nem játszott még Riqui Puig két meccset egymás után?

„Sokat segít a csapatnak Riqui és örülök neki, de még több dolgot kérünk tőle. Legutóbb jó meccset játszott, de nagy a verseny a csapatba kerülésért sok jó játékossal és opcióval.”

Mit gondol Moratáról?

„Nem beszélek feltételes módban játékosokról. Beszéljünk azokról, akik a csapat tagjai. Ha valakit nevezni fogunk, minden kérdésre nyitott leszek vele kapcsolatban.”

Mi a helyzet Yusuf Demirrel?

„A csapat tagja, de tárgyalunk az ügynökével.” [feltételezhetően a távozásáról – a szerk.]

***