Xavi: „A formáció kevésbé fontos, a lényeg a játékstílus”

A FC Barcelonának az AD Ceuta FC ellen kell kivívnia a továbbjutást, a Spanyol Kupában. A Copa del Rey nyolcaddöntőjét a ceutai Alfonso Murube Stadionban rendezik. Xavi a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy annak ellenére, hogy a Ceuta harmadosztályú csapat, tisztelik ellenfelüket, és nehéz mérkőzésre számít, hiszen az Intercity ellen is szenvedtek a pályán. A napokban felröppent átigazolási hírekkel kapcsolatban is faggatták a trénert, de ahogy eddig is hangoztatta, nagyon elégedett a jelenlegi kerettel, és azt szeretné, ha nem lennének távozók. Kérdezték, hogy láthatjuk-e újra a pályán a Real ellen alkalmazott, négy középpályással felálló formációt, de sejtelmesen csak annyit felelt, hogy az összeállítás és a szerkezet mindig az ellenféltől függ.

Mi a legfontosabb csütörtökön?

„Van tapasztalatunk már az Intercity ellen (Mindkét együttes a spanyol harmadosztályban szerepel. A Spanyol labdarúgó-szövetség 2020-ban bejelentette, hogy újjászervezi a másodosztály alatti sorozatokat, ekkor a harmadosztály hivatalosan megkapta a Primera Federación nevet. Területileg két csoportba osztották a résztvevő 40 csapatot. A Ceuta az első csoport tagja, míg az Intercity a kettes számúban versenyez – a szerk.), a legfontosabb, hogy ne essünk ki, és versenyképesek legyünk. A szezon legjobb pillanatában érkezünk erre az összecsapásra, de koncentráltnak kell maradnunk, és nem szabad elfelejteni a céljainkat. Jó meccset kell játszanunk és magabiztosságot sugároznunk. A szuperkupán elért siker után a győzelem útján kell maradnunk.”

Mi a helyzet Memphis-szel? (A játékos egyre közelebb áll az Atlético Madrid csapatához, ahol majd valószínűleg kölcsönben fog szerepelni. A szerdai edzésen nem jelent meg – a szerk.)

„Nincsenek új hírek. A keret tagja és elégedett vagyok vele, mert profi, és rendkívül pozitív személyiség. Meglátjuk mi történik az elkövetkező órákban, napokban, de egyelőre ő az egyik játékosom, és mindenben számítok rá. Minden az ő személyes döntésén múlik, nem egyszerű a helyzete.”

Hogy kezeli a csapatot emocionális téren? Remek eredményt értek el a Spanyol Szuperkupa döntőjében, ahol legyőzték a Real Madridot, akárcsak tavaly, amikor 4-0-ás diadalt arattak ellenük. Azonban az utóbbi mérkőzést követően visszaesett a teljesítményük…

„A holnapi, jó lehetőség lesz arra, hogy ismét nyerjünk. Fontos az állandó jó teljesítmény, a kulcs a folyamatosság. Jó formában vagyunk, ezt az eredmények és a játékunk is igazolják. Jó mérkőzést játszottunk a döntőben, ennek az eredményeként nyertünk egy trófeát, ami sok örömet és magabiztosságot adott a csapatnak. Állandósítanunk kell ezeket a dolgokat, és versenybe kell szállnunk a még elérhető három címért. Azért érkeztem, hogy jó irányba tereljem a csapatot, ezen dolgozunk, most a folyamatosságot kell elérnünk.”

A Ceuta edzője (José Juan Romero – a szerk.) nehezményezi, hogy azt mondta szerencséjük volt a sorsolásnál…

„Valóban, ezt sajnálom, nem akartam bántó lenni, csupán arra céloztam, hogy egy alacsonyabb osztályú csapatot kaptunk ellenfélként. Megtapasztalhattuk, hogy az olyan csapatok, mint az Intercity is, meg tudják nehezíteni a dolgunkat. Láthattuk már, hogy például a Figueres első osztályú csapatokat üt ki a sorozatból. (A figueresi központú katalán kiscsapat jelenleg a spanyol hatodosztálynak megfelelő, Primera Catalana első csoportjában szerepel. 2001-ben, az akkor harmadosztályú együttes egy 1-0-ás mérkőzésen búcsúztatta az FC Barcelonát a legjobb 64 között, majd egészen az elődöntőig menetelt, ahol a Córdoba ellen búcsúzott – a szerk.) Mivel a spanyol kupában most egy mérkőzéses párharcokat játszunk, különösen koncentráltnak kell lennünk. Nagyon tisztelem José Juant, a Ceuta edzőjét, aki hasonló stílusban játszatja a csapatát, mint mi. Nehéz mérkőzés elé nézünk, nem lesz egyszerű dolgunk. Nem akartam tiszteletlen lenni sem vele, sem a Ceutával, sem a csapat szurkolóival szemben, csupán az osztálykülönbségre céloztam.”

Az olyan játékosok akik a Betis elleni mérkőzést követően kellemetlenséget éreztek, mint például Frenkie, Dembélé, vagy Araújo pályára léphetnek? Lesz rotáció?

„Az egyetlen ember, akinek pihennie kell, az Araújo. A többi játékos mind játékra alkalmas állapotban van. A kezdőt a holnapi edzést követően fogjuk összeállítani. Mindenki utazik majd Ceutába, talán leszámítva egy-két játékost, fáradtság miatt.”

Aggódik az utazás miatt? Van B tervük?

„Málagáig repülővel utazunk, majd Ceutába helikopterrel. Valóban eltér a szokásostól, de ez nem lehet kifogás, reméljük szép időnk lesz, és nem lesznek késések.”

Azt mondta, hogy Araújo pihenni fog, ez játékperceket jelenthet Eric García számára?

„Eric mindig nagyon nagy hasznára van a csapatnak. Remek mérkőzéseket játszott amióta itt van. Számomra garanciát jelent a védelemben, bízom benne. Igaz, hogy nagy a verseny a csapatba kerülésért, de nagyon elégedett vagyok vele. Fontos eleme lesz a csapatnak.”

Gavi remekel. Nem tart attól, hogy a klub anyagi helyzete miatt eladják?

„Nem, 100%-ig biztos vagyok benne, hogy marad. Boldog itt, és érzi, hogy bízunk benne. Örülünk, hogy nálunk játszik, nem hiszem, hogy problémák lesznek ezzel kapcsolatban.”

Láthatunk majd a pályán játékosokat az utánpótlásból?

„Meglátjuk. Este lesz még egy edzésünk. Ángel Alarcón valószínű, hogy velünk utazik. (A spanyolországi Castelldefelsben született bal szélső, jelenleg a Barça U19-es csapatának a tagja – a szerk.) A többieket még meglátjuk, a holnapi tréning után döntünk.”

Eric García október óta nem volt kezdő, ennek valami fizikális probléma áll a hátterében?

„A világbajnokságon más volt az edző, aki úgy döntött, hogy nem játszhat. Mi nagyon elégedettek vagyunk vele. Volt egy nagyon enyhe sérülése az Espanyol elleni mérkőzést követően. Számítunk rá, holnap lesz egy mérkőzésünk, ezután rögtön vasárnap egy újabb. Fontos játékos lesz számunkra, ahogy eddig is az volt.”

Az édesapja (Joaquim Hernández – a szerk.) tegnap részt vett a Juan Manuel Asensi (1970-1980 között a Barcelona játékosa, középpályás – a szerk.) kinevezésén, akit a játékosok szakszervezetének élére választottak a Barcelonánál, és amit az Auditorium 1899-ben tartottak. (Az Auditorium egy 504 négyzetméteres, modern konferenciaterem, ami nagyobb találkozók, megbeszélések lebonyolítására is alkalmas, a maga 450 fős befogadóképességével – a szerk.) Azt mondta, hogy a fia számára igazi megváltás volt ez a szuperkupa győzelem és megnyugvást hozott. Egyetért vele?

„Ez a Barça, nem titkoltan mindig nyerni szeretnék. Jó játékot szeretnék látni a pályán, és azt, hogy a játékosaim élvezik a focit. Én magam nem érzek megváltást, vagy megkönnyebbülést, már másnaptól nyomás nehezedett ránk…ott van a La Liga, az Európa-liga. Ha a továbbiakban nem nyerünk címeket, annak rám nézve is meg lesz a következménye. Ismerem ezt a klubot, és tudtam mi vár rám, amikor idejöttem. Amikor nem jönnek az eredmények, vagy a csapat nem úgy játszik, ahogy szeretném, és esetleg kritikákat kapok, akkor természetesen nem érzem jól magam. Ez  kihat mindenkire, mert a Barcelona olyan, mint egy családi vállalkozás. Viszont a jó pillanatokat is együtt éljük át, tehát megvan az egyensúly. A szuperkupa megnyerése után nagy volt az eufória, hiszen nyertünk a Real Madrid ellen, de minden megy tovább. Holnap a Ceutával találkozunk, majd vasárnap a Getafe ellen lesz mérkőzésünk. Mindig próbálok mindenre felkészülni, és valóban vannak nehezebb időszakok, de ezt el kell fogadnunk.”

Az előbb említett eseményen megjelent  José Antonio Camacho (volt Real Madrid játékos, aki 1974-1989 között játszott a királyiaknál, bal oldali védőként. Az eseményen a spanyol labdarúgók szakszervezetének képviselője volt – a szerk.), aki a Barcelonát méltatta a szuperkupán nyújtott teljesítménye miatt. (Camacho kiemelte Pedri és Gavi játékát – a szerk.) Ön szerint, most a Real Madrid kerül a kritikák kereszttüzébe? Ilyen jelentőséggel bírnak ezek a találkozók?

„Azt tudom, hogy a győzelemmel javult a morál, és magabiztosságot meríthetünk belőle. A játékosok érzik, hogy van értelme annak amit csinálunk. A fiatalok végre nyertek egy trófeát, ami miatt fellélegezhetnek, és láthatják, hogy képesek vagyunk címeket nyerni, ez fontos. Folytatnunk kell a munkát, a legnagyobb alázattal.”

Raphinha

„Próbálok őszinte lenni a játékosaimmal. Nagyon elégedett vagyok vele, ahogy mondtam nem akarom, hogy bárki is távozzon. Örömmel dolgozok ezzel a kerettel, és az öltöző hangulata is remek. Nem örülnék egy távozónak sem, az már más kérdés, ha egy játékos el szeretne menni azért, mert nem jut neki elég lehetőség.”

Azt mondta, hogy most remek a hangulat a klubnál. Elmondta a játékosainak, hogy két lábbal a földön kell maradniuk?

„Az Intercity ellen is kieshettünk volna, ez holnap is előfordulhat. Egy mérkőzésen dől el a továbbjutás, szóval ébernek kell maradnunk. Az igaz, hogy alacsonyabb osztályú csapat az ellenfél, de magasabb osztályból érkező klubot is kiejtettek a sorozatból. Ilyen a kupa, tele váratlan dolgokkal, de remélhetőleg holnap nem ér minket meglepetés.”

Most véget vethetnek a Madrid „uralmának”?

„Nem tudom, mi próbálunk rálépni a győzelem útjára. Megnyertük az első trófeánkat, ami fontos volt a klubnak, minket pedig megnyugtatott, önbizalmat adott. Úgy érzem a játékosaim kicsit megkönnyebbültek. Más csapatokkal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni.”

Memphis esetleges távozása

„Két nap pihenője volt, beszélni fogok vele, meg akarom tudni mit szeretne. Ha elmegy, az az ő személyes döntése lesz. Holnap megpróbálok leülni vele, és elmondhatja, hogy mit tervez. A jelenlegi helyzete nem egyszerű, hiszen kevés lehetőséghez jut, ezért a távozás gondolata is érthető lenne.”

A Real ellen Frenkie is Busquets pozíciójában játszott. A Ceuta ellen is elképzelhető, hogy négy középpályást látunk a pályán?

„Ez egy lehetőség, hogy nagyobb fölényt alakítsunk ki. Szükség van a nagyobb kontrollra a gyors ellentámadások és kontrák ellen, erre egy lehetőség a plusz egy középpályás. A formáció kevésbé fontos, a lényeg a rendszer, a játékstílus.”

Sokszor elmondja, hogy nincsenek Önnél fix kezdők. Hogy kezeli azokat a játékosokat, akik láthatóan a háttérbe szorulnak, például Bellerínt?

„Bellerín is játéklehetőséghez fog jutni, és fontos eleme lesz a csapatnak. Talán nem annyit szerepel, mint amire számított, de nagy a verseny a csapatba kerülésért. Mindig azokról a játékosokról kérdeznek akik nem játszanak. 24 játékosom van, Héctor is lehetőséghez fog jutni.”

Lewandowski játszani fog annak fényében, hogy a La Ligában eltiltását tölti?

„Minden játékossal beszélni fogunk, hogy éreznek-e fáradtságot. Mivel nem játszik vasárnap, holnap velünk fog utazni és szerintem pályára fog lépni.”

Christensen

„Andreas mindig garantáltan jó teljesítményt nyújt hátul. Nagyon karakteres játékos, aki jól bánik a labdával. Koundéval, Araújóval, Eric Garcíával remekül megértik egymást. Ezért igazoltuk le. Nagyon magabiztos, és jól beilleszkedik a játékrendszerünkbe. A technikai adottságai kiemelkedőek, gyors, agresszív, és a fejjátéka is remek. Azért igazoltuk, mert tudtuk, hogy képes megteremteni a különbséget a pályán.”

Mit a legnehezebb kezelni a holnapi mérkőzés előtt? Azt, hogy a játékosok fáradtak, vagy, hogy egy alacsonyabb osztályú csapat ellen is ugyanolyan élesek legyenek?

„Nem lehetünk könnyelműek, egy trófeát megnyertünk, megünnepeltük, de most folytatnunk kell a munkát. Holnap akár ki is eshetünk, nem dőlhetünk hátra.”

Hátul szorosan védekező csapatok

„Mindig nehéz az olyan csapatok ellen, akik felállnak a kapujuk előtt, ezt már láthattuk más mérkőzéseken is. Ilyenkor más módszereket kell alkalmaznunk, a szélsőkre kell támaszkodnunk, vagy keresni az üres területeket, de nehéz, amikor 11 játékos áll a kapu előterében.”

Nem először utazik Ceutába. 2001-ben is járt ott. (Xavi 2001-ben a Barcelona játékosaként lépett pályára a Ceuta ellen egy Copa del Rey találkozón. A gárnátvörös-kékek 3-0 arányban győztek – a szerk.) Milyen emlékei vannak erről?

„Emlékszem, hogy az odaúton nagyon szédültem, és maga a játék is kemény volt. Hosszú ideig 0-0 volt az állás (az első gólt Alfonso Pérez Muñoz lőtte az 56. percben – a szerk.), nehéz volt, mert nagy nyomást helyeztek ránk. Mindenki azt gondolta könnyű dolgunk lesz, ehelyett szenvedtünk. Ébernek kell maradnunk, hogy meglegyen a továbbjutás.”

A védelem jobb oldala biztosított Koundéval és Araújóval, vagy erősítésre szorul?

„Most nem foglalkozunk a jövővel, elégedett vagyok a jelenlegi kerettel. Nem kell semmin változtatnunk, ha mindenki marad, akkor leszek a legboldogabb.”

Amióta megérkezett sok pletyka kering Frenkie de Jongról, hogy nem érzi magát kényelmesen ebben a játékrendszerben. Ez láthatóan változott, mi ennek az oka?

„Azt akarjuk, hogy magabiztos legyen a pályán, ezért több szabadságot adunk neki, ő a „szabad ember”. Nagyon jó a labdatartásban, és a labdaszerzések után nagyon gyorsan építi a támadásokat. Nagyon kedvelem a játékát. Remek képességei vannak, az egyik legjobb középpályás a világon, aki megteremti a különbséget a pályán. Próbálunk segíteni neki, hogy sikeres legyen, és ő él is ezzel.”

A négy középpályással felálló rendszer mit jelent a szélsőknek, mint Ferrán, Ansu, vagy Raphinha?

„Játéklehetőséghez fognak jutni olyan esetekben amikor kicsit szét akarjuk húzni a pályát. Ez az ellenféltől függ. Mindannyian nagyon fontosak, és lehetőséghez fognak jutni. Minden játékosomban bízom, és nem akarom, hogy bárki is eligazoljon. Amennyiben valaki mégis távozni szeretne, azokat meghallgatjuk, de mindannyian fontosak számomra.”