Dembélé és Busquets húzták a csapat szekerét: Barcelona – Real Sociedad 1X1 értékelő

A Barcelona 1-0 arányban nyert a Real Sociedad ellen a Camp Nouban, ezáltal bejutott a Copa del Rey elődöntőjébe. A csapat a helyzeteket és a játék képét tekintve egyaránt dominált, dinamikusan, szépen futballozott, szóval teljesen megérdemelten jutott tovább – ugyanakkor az elpuskázott lehetőségek, illetve a hátul elkövetett egyéni hibák könnyen megbosszulhatták volna magukat. A csapat legjobbja a győztes gólt szerző Dembélé volt, a francia szélsőn kívül Busquets is megérdemel minden dicséretet. Az osztályzatok hattól nyolc és félig terjedtek, amelyeket ezen elvek alapján osztottunk ki.

Dembélé lőtte elődöntőbe a csapatot a Sociedad ellen a kupában: 1-0

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 7

Sokáig nem volt dolga, valószínűleg elunta magát, ezért a rendes játékidő utolsó perceiben maga gondoskodott róla, hogy védenie kelljen: csúnyán eladta a labdát, de legalább pár másodperccel később egy bravúrral korrigálta a nagy hibáját. A hosszabbítás vége felé bemutatott egy újabb komoly és fontos védést. Láthattunk tőle nagyszerű hosszú labdákat is, kilenc ilyen átadásából öt pontos volt.

Koundé: 7.5

Kicsit vegyes, de sokkal inkább pozitív a kép a játékát illetően. Ezúttal rendszeresen fellépett a támadások során a jobb oldalon, bátran és nagyon jól segítette azokat, kidolgozott két helyzetet, a gólnál pedig nagyszerűen indította Dembélét. Az első félidő végén kapura lőtt, de a kísérlete bőven elkerülte a kaput, ráadásul talán jobb döntést hozott volna azzal, ha Pedrinek készítette volna le a labdát. A második játékrészben pedig ígéretes helyzetbe a saját lábára rúgta a játékszert. Védekezésben közel sem volt tökéletes: Kubo kapufája előtt feleslegesen kirontott a védelemből, ezáltal a japán támadó üresen maradt, Sorloth ziccerét megelőzően pedig előbb az ellenfélhez fejelte a labdát, majd nem tudta megakadályozni a lapos beadást.

Araújo: 8

A védők közül egyértelműen az uruguayi nyújtotta a legjobb teljesítményt. Ezen a meccsen nem volt nagyon látványos és/vagy kulcsfontosságú mentése, de amikor szükség volt rá, akkor jól avatkozott közbe. Az egyetlen szerelési kísérletét sikerrel hajtotta végre, két alkalommal tisztázott, illetve hét párcharcából ötöt megnyert (földön 3/3, levegőben 2/4). A támadásokhoz is hozzátett, ugyanis több alkalommal bátran megindult a labdával és hét hosszú labdájából csupán egy nem ment társhoz. Sokkal jobb a passzjátéka az előző idényhez képest.

Christensen: 7

A dán hátvéd sokáig hozta a tőle megszokott sallangmentes, pontos és magabiztos játékot, Sorloth nagy helyzeténél azonban visszahúzta a lábát ahelyett, hogy tisztázott volna. Nagy hiba volt, szerencsé(jé)re következmény (azaz kapott gól) nélkül. Ezt leszámítva nem lehet rá panasz, néha ő is csatlakozott az akciókhoz, illetve hét hosszú labdájából hat pontos volt.

Balde: 5.5

Ezen a mérkőzésen a fiatal balhátvéd lefelé lógott ki a többiek közül. A támadások többségében a jobb oldalon futottak, ezért kevesebbet volt játékban, mint szokott, de amikor hozzá került a labda, akkor sem igazán tudott hozzátenni a (támadó)játékhoz. A Kubo kapufájához vezető támadás az ő labdavesztésének köszönhetően indult el, illetve Sorloth ziccerénél is komoly hibá(ka)t vétett azáltal, hogy rosszul helyezkedett, és a norvég csatár be tudott lépni elé.

Busquets: 8

Busquets már-már a legjobb napjait/formáját idéző és szinte hibátlan játékkal rukkolt elő ezen az estén. Nagyszerűen irányított és osztogatott, illetve bemutatott 1-2 szép, tetszetős testcselt is. Az ő nevéhez fűződött a legtöbb labdaérintés (132), a legtöbb pontos passz (103), a legtöbb sikeres hosszú labda (8), illetve a harmadik legtöbb labdaszerzés (7) a csapatból. Ezen a találkozón, a Real Madrid elleni Szuperkupa-döntőn, illetve az Atlético elleni bajnokin is láttuk, hogy ebben a duplaszűrős (vö.: két mélységi irányító) rendszerben még képes kifejezetten jól futballozni. A hőtérképén látszik, hogy a pálya középső harmadát teljesen bejátszotta.

Frenkie de Jong: 7.5

A holland középpályás ezúttal nem volt kiemelkedő, de a jobbak közé tartozott. Sokat tett hozzá a támadójátékhoz: ha kellett, akkor a csapat saját térfeléről felcipelte a labdát, hét hosszú labdájából hat pontos volt, illetve gyakran érkezett mélységből a kapu elé. Egy alkalommal helyzetbe is tudott kerülni, igaz, csak becsúszva érte el a labdát, ami egy kicsivel elkerülte a kaput. 94%-os sikerességgel passzolt (78/83), és Christensennel holtversenyben neki volt a legtöbb labdaszerzése (9) a csapatból. Viszont három alkalommal is megszerezték tőle a labdát.

Pedri: 6.5

Ezen az összecsapáson Pedrinek nem igazán feküdt a négy középpályásból álló rendszer. Csupán 43 labdaérintése és 23 pontos passza volt, ami egyértelműen mutatja, hogy kevesebbet volt játékban önmagához és a társakhoz képest egyaránt. Az pedig probléma, ha ritkábban jut el hozzá a labda, hiszen mindenki tudja, hogy mire képes azzal. A 77. percben le kellett cserélni, de nincsen komoly probléma, nem sérült meg.

Gavi: 7

Papíron a csapat balszélsője volt, de valójában a korábbi mérkőzésekhez hasonlóan elsősorban a bal oldali félterületben mozgott, de olykor középen vagy a másik oldalon is feltűnt. Ő is sokszor érkezett mélységből a kapu elé, kétszer pedig a kaput is célba vette: az első félidőben a lövése nem sokkal kerülte el a kaput, míg a második játékrészben a keresztlécet találta el. Csupán 78%-os pontossággal passzolt (32/41), viszont kialakított két helyzetet is.

Lewandowski: 6

Ez a meccs egyáltalán nem róla szólt. Négyszer próbálkozott kapura lövéssel, két kísérlet elakadt a blokkban, a harmadik lövés mellé ment, a negyedik (egy szöglet utáni fejes) már kaput talált, de Remiro védeni tudott. Három alkalommal lesre futott. Részben a mentségére szól, hogy a Sociedad játékosai nem bántak vele kesztűs kézzel, három szabálytalanságot követtek el a lengyel csatárral szemben.

Dembélé: 8.5

Dembélé ezen az estén egyértelműen a csapat legjobbja volt. Kis túlzással mindenkiből bolondot csinált, a vendégek nem tudták feltartóztatni. A cselei, trükkjei szinte kivétel nélkül ültek, folyamatosan meg tudta verni az emberét/embereit, és zömében jó döntéseket hozott, jó helyre mentek a passzai. Három helyzetet alakított ki (legtöbb a csapatból), tehát nem rajta múlott, hogy nem osztott ki legalább egy, vagy akár több gólpasszt is. A hab a tortán pedig az, hogy egy éles szögből leadott pazar lövéssel a Copa del Rey elődöntőjébe juttatta a csapatot. Xavi irányítása alatt tíz találat és kétszer ennyi assziszt a mérlege. Érdekesség, hogy már a negyedik gólját lőtte a Sociedadnak, amely ezáltal a kedvenc „áldozata” a Sevilla mellett.

Cserék:

Kessié: 4.5

13 perc alatt hét labdaérintés, két pontos átadás, illetve a vége felé ziccerben gól helyet luftott rúgott.

Raphinha, Fati, Marcos Alonso: –

Egyikük sem befolyásolta a találkozó alakulását sem negatív, sem pozitív értelemben.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 7

Sokáig jogosan azt a kritkát fogalmazták meg vele kapcsoltaban, hogy nincsen B terve. Azáltal, hogy kitalálta ezt a négy középpályásból álló rendszert, ami ennyire jól működött ezúttal és korábbi összecsapásokon (pl. a Real Madrid elleni Szuperkupa-döntőben), csattanós választ adott a kritikusainak. A baszkok nem húzódtak vissza a saját térfelükre és intenzívek voltak labda nélkül, de a Barcelona labdakihozatalai tökéletesen működtek, és vertikális, mélységi passzokkal kihasználták az ellenfél védelmének mögötti területeket. Ugyanakkor a sok helyzet, lövés ellenére nem sikerült lezárni a meccet, a gól után pedig 5-10 percre egy kicsit leült a csapat és kiengedték a kontrollt a kezükból – ebben a szezonban már nem először. A védekezés csapatszinten jól működött, egyéni hibák vezettek a Sociedad lehetőségeihez, de szerencsére azok kimaradtak.