Hatalmas lépést tehetnek a Liga felé

Az örökmérleg: 95-92 | Akadozó madridi gépezet, barcelonai hatékonyság

Szombaton rendhagyó időpontban, 13 órás kezdéssel rendezik meg a Klasszikust a Real Madrid és az FC Barcelona között a Santiago Bernabéu stadionban. A Real Madrid idei teljesítménye nagyon hullámzó, ami a bajnokságban tizenegy pontos hátrányt, a Bajnokok Ligájában pedig egy második helyen való továbbjutást eredményezett. Barcelonában eközben Ernesto Valverde vezetőedző nagyon gyorsan a saját képére formálta az együttest, és ugyan a játék nem mindig látványos, a hatékonyságot és a keret jelenleg korlátolt erősségeit maximalizálja a tréner.

Kövesd a Clásico eseményeit ÉLŐ-ben a meccs napján az EuroBarça Feedben, Itt!

Kezdjük néhány érdekes adattal. A két együttes örökmérlege a madridi ’Marca’ sportnapilap statisztikája alapján nagy rivalizálást mutat, de a Madrid jelenleg vezet: a történelem során – az összes sorozatot figyelembe véve – 95 alkalommal diadalmaskodott a madridi csapat a Barcelona ellen, míg a katalánok 92 ízben ünnepelhettek az ősi riválissal szemben, 49-szer pedig döntetlenre végeztek a felek a hivatalos mérkőzéseket tekintve.

Noha egy ilyen rangadón nincsen favorit és a Real Madrid klubfilozófiájába és mentalitásába egyébként is bele van kódolva a túláradó önbizalom és magabiztosság, a két együttes ellentétes előjelekkel érkezik el a Clásicóhoz. A bajnoki címvédő madridi csapat az idényt ugyan kiválóan kezdte a Barça elleni Szuperkupa-sikerrel és nemrég behúzta a klubvilágbajnoki trófeát is, a madridi gépezet azonban döcög, és még a mai napig sem indult be. Ennek következtében a bajnokságban – egy meccsel kevesebbet játszva, de – tizenegy pontos hátrányt szedett össze a fővárosi gárda a listavezető Barcelonával szemben, a Bajnokok Ligájában pedig csak másodikként jutott tovább a csoportjából az angol Tottenham mögött. Az eredményeken túl  a játék színvonala sem a tavalyi Zidane szakvezető csapatánál, a Madrid támadásai nem olyan folyékonyak, mint az elmúlt években, ráadásul sebezhető a védelme, a Tottenham például három gólt is lőtt a fővárosiaknak a londoni összecsapáson.

Ezzel szemben a Barcelona ugyan a keret kvalitását tekintve első pillantásra gyengébbnek tűnhet, Valverde edző azonban eddig maximalizálta a rendelkezésére álló erőforrásokat. A hatékonyság lenne a legtalálóbb szó a Barcelonára, mely ismét nagy hangsúlyt helyez a játék irányítására, a védekezést pedig a labdajáratással kezdi. A Barça a bajnokságban eddig hét, a BL-ben pedig csak egy gólt kapott hat összecsapás alatt, vagyis hiába dolgoz ki sokszor nehezebben helyzeteket a Barcelona, ez nem jelenti azt, hogy ne tartaná kézben a mérkőzést.

Erre a tulajdonságára Madridban fokozottan szüksége lesz Valverde legénységének, hiszen egy biztos: ne számítson senki a Barcelona részéről olyan nyílt találkozóra, mint amilyet láthatott a nagyérdemű a tavalyi, madridi összecsapáson. A Madridnak fontos az eredmény, ezért Valverde vélhetően a játék Busquets, Iniesta és Messi révén megvalósítható kontrollálására, türelemre és fegyelmezettségre fogja kérni a játékosait. Ha a Barcelona mégis belemenne az adok-kapokba, egészen biztosan veszíteni fog, mert ehhez már nincs meg a kerete Neymar távozásával. A Madridnak hiába van Kroos és Modric révén két világklasszis középpályása, Zidane edzőnek nem esik nehezére átadni a kezdeményezést, így ha a Barça képes lesz felülkerekedni a Madridon a középpályán, és képes lesz irányítani a meccset, úgy a másik kardinális kérdés a visszatámadás és a hazai ellentámadások elfojtása lesz.

Ami a két keretet illeti, a Madridnál nincsenek hiányzók, és jóllehet Cristiano Ronaldo a héten csak egyénileg edzett, Zidane vezetőedző a pénteki tréningen már a teljes keretével számolhatott, vagyis a portugál is a többiekkel dolgozott. A Barcelonánál Dembélé, Umtiti és Alcácer sérülés, Rafinha, Arda Turan és Deulofeu pedig edzői döntés miatt nem utazik Madridba. Ennek fényében a madridi oldalon csupán az a kérdőjel, hogy a sérüléséből nemrég visszatérő Gareth Bale bekerül-e a csapatba esetleg Isco vagy Benzema helyén, ám a Barça tizenegyét illetően, mellyel itt foglalkoztunk már, alig lehetnek kételyek.

Decemberben még senki sem nyerte meg a Ligát, ám amennyiben a Barcelona nem engedi magához közelebb a Madridot, úgy a pontbeli különbségen túl azért is bírna rettentően nagy eséllyel a bajnoki cím visszahódítására, mert a közvetlen üldözőkkel a tavasszal már kivétel nélkül hazai pályán kell majd megmérkőznie.

Real Madrid – FC Barcelona
Madrid, Santiago Bernabéu
13:00
Vezeti:
Sánchez Martínez
TV: Paulaner Sörház | Sport1

Real Madrid: Navas – Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo – Casemiro, Modric, Kroos, Isco – Benzema, Cristiano Ronaldo.

FC Barcelona: ter Stegen – Sergi Roberto (Semedo), Piqué, Vermaelen, Jordi Alba – Busquets, Rakitic, Iniesta, Paulinho – Messi, Suárez.

Az online fogadóirodáknál az FC Barcelona sikere több, mint háromszoros pénzt hozhat a házhoz (a katalán győzelem nyereményszorzója 3.05).

Kövesd a Clásico eseményeit ÉLŐ-ben a meccs napján az EuroBarça Feedben, Itt!