Lapszemle: Mit írnak az újságok a Barça győzelme után?

Megsemmisített Real, hamvaiból feltámadó Barça

Körbenéztünk, mit írnak a lapok a Barcelona madridi győzelme után: az újságok kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a Kovacic – Isco csere nem vált be, sőt a Real vesztét is okozta, a vereséggel pedig a fővárosiak gyakorlatilag elvesztették a Ligát.

ESPN: „A Barcelona megsemmisítette a Madrid bajnoki reményeit”

Az ESPN arról ír, hogy innen már nagyon nehéz lesz felállnia a Realnak, a vereséget pedig Zidane nyakába varrják, mivel a szezon egyik legjobbját, Iscót áldozta fel, hogy megerősítse a középpályát, viszont ez is kevés volt Messi ellen. A lap kiemeli emellett a Valverde-csapat hatékonyságát: Suárez keveset volt játékban, de kíméletlen volt a befejezésnél, Paulinho ismét a legjobbkor volt a legjobb helyen, Messi pedig „minimalista teljesítményt nyújtott a maga tökéletességében.”

Goal.com: „A Madrid megaláztatása megmutatta, hogy Zidane-nak le kell számolnia az öregedő szupersztárjaival”

A Goal szerint nagy hiba Zidane részéről, hogy nem nyúl bátrabban a fiatalokhoz, de ez csak egy része a nagyobb problémának: változtatások szükségesek, mert egyre fásultabbnak tűnik a csapat és a játéka, ráadásul a rotációt is elfelejtette a tavalyi évhez képest. A lap Benzemát is pellengérre állítja, mivel Zidane úgy is látványosan ragaszkodik hozzá, hogy nem hozza a tőle elvárható teljesítményt – annak ellenére is, hogy egy kapufát sikerült összehoznia.

Marca: „A hamvaiból feltámadva pompás és átütő erejű csapat lett a Barçából”

A Marca szerint a Real Madrid jobb volt az első félidőben, de másodikban már a legjobb formáját hozta a Barcelona, amelyik nem olyan briliáns, mint az elmúlt években, de sokkal hatékonyabb. A győzelemmel a Barça félig megnyerte a Ligát, a legnagyobb riválisát pedig mereven, haldokolva, megalázva és faszénnel bekoszolva hagyja ott karácsonyra. A lap egyik írója azt a kérdést is felteszi, miért akar Zidane új igazolásokat, ha mindig ugyanazokat játszatja csak, valamint egyrészt előveszik Benzemát, aki szerintük egyszerűen nem elég jó már és a Bernabeu közönsége sem véletlenül fütyülte ki, másrészt Kovacicot is, aki úgy látszik, túlságosan ragaszkodott a feladatához és Messi őrzésével sorfalat állt Rakiticnek az első gól előtt.

El Mundo Deportivo: „Best14lis” / „A Barcelona folyosója a Liga felé a Bernabeuban”

A Mundo a spanyol „Pasillo” szóval játszik, amit a folyosóra és a díszsorfalra is használnak: meccs előtt nem volt, de a meccsel a Real Madrid megadta a gránátvörös-kékeknek. A lap elismeri, hogy az első félidőben jobb volt a Madrid, de a Barça jól kontrollálta a meccset és a második félidőben fesztivált rendezett. Emellett az Isco-Kovacic változtatást emelik ki, ami tökéletesen bebizonyította, mennyire tart Messitől Zidane.

Sport.es: „Új barcelonai futball kiállítás a Bernabéuban”

A katalán újság szerint a Barcelona a második félidőben megsemmisítette a Realt, Benzema és Ronaldo pedig láthatatlanok voltak. Zidane-t is kiemelik, hogy beáldozta a kreativitást (Iscót) az erőre (Kovacic), illetve dicsérik Valverdét, aki aprót változtatott a korábbi hetekben látott csapaton és Rakiticet középre vonta, míg Paulinho játszott sokat a jobb oldalon, ami sokat jelentett a középpálya dominálásában.

L’Équipe: „Messi lefagyasztotta a Realt” / „A Barça megbüntette a Realt és 14 pontra szakította le”

A francia lap arról ír, Zidane taktikai fegyvere Kovacic bedobásával egy ideig működött, majd kegyetlenül visszafele sült el: Messi követésével a horvát éppen honfitársának nyitotta meg a folyosót a 16-osig az első gól előtt, tökéletesen szimbolizálva a Real játéktervének korlátait.

La Gazzetta: „A Barçáé volt a játék, a szett és a meccs is; Real: megsemmisítve”

Az olaszok arról írnak, hogy a Barcelona elsüllyesztette a Real Madridot, a blancók pedig már akkor búcsút inthetnek a bajnoki címnek, mielőtt kibontották volna a karácsonyi ajándékaikat.

Daily Mail: „Nagy lépést tettek Valverde fiai a bajnoki címért”

Az angol lap szerint Suárez és Messi nyerte meg a Klasszikust, a Madrid pedig már most elveszítette a bajnokságot. Kovacic csatasorba állítása sem működött, hiába alapozta Zidane rá és Casemiróra Messi semlegesítését.

The Guardian: „Nem lesz fehér karácsony Madridban”

A Guardian megemlékezik róla, milyen nagyot változott a világ augusztus óta, mikor a Real sokkal jobb volt a Szuperkupa két meccsén és amit Piqué is beismert akkor, 25 meccsel később viszont egyértelművé vált a Barcelona fölénye.