Óvakodj a papagájtól! Újra jön a városi derbi

A történelem legjobb startja előtt a Barça | Előzetes

Vasárnap délután a bajnokság 22. fordulójában kivételesen nem csak három pontot szerezhet az Espanyol ellen a Barça, hanem rekordot is írhat: ha nem szenved vereséget, az a klub valaha volt legjobb szezonkezdetét jelentené a Ligában, ráadásul egy újabb lépéssel kerülne közelebb a bajnoki cím. Az Espanyol azonban a kupában már bizonyította, komoly ellenfél, hiszen megszakította a Barcelona augusztus óta tartó veretlenségét a szezonban – most pedig a bajnokságban is erre készül…

Ernesto Valverde a meccs előtt azt nyilatkozta, nem vár túl sok meglepetést a mérkőzésen azok után, hogy a két csapat a Király Kupában két héttel ezelőtt már találkozott egymással, mindketten most is a saját stílusukban fognak játszani. Remélhetőleg azonban tanult abból a mérkőzésből a katalánok menedzsere, mivel a Barcelona akkor, talán a túlzott rotációnak köszönhetően is, nem játszott annyira pontosan, mint szokott és a helyzeteit is rosszul használta ki. Ennek az eredménye egy nem várt vereség lett, amit a visszavágón javított a csapat és végül továbbjutott.

Bár egy esetleges botlás a jelenlegi 11 pontos előny birtokában nem számítana nagy tragédiának, a csapatnak viszont mindenképpen azt a célt kell kitűznie maga elé, hogy a lehető leghamarabb bebiztosítsa a bajnoki címet, hogy elegendő energia maradjon a Bajnokok Ligájára is. Az elmúlt időszak kiváló eredményei ugyanis inkább a pozitív meglepetés kategóriába tartoztak, mintsem kötelező feladatok voltak, a várakozásokon felül teljesítő csapatnak pedig szüksége lesz a nyugalomra tavasszal, ha meg akarja nyerni a kupát és a BL-ben is a lehető legtovább akar menetelni.

A Barcelona az Espanyol otthonában nem szerepelt rosszul az elmúlt időszakban, a két héttel ezelőtti botlást leszámítva tavasszal 3-0-ra nyertek a Papagájoknál, és 2007-ig kell visszamenni az időben, hogy hazai győzelmet találjunk a derbi történetében. A Barcelona nem csak a közelmúlt eredményei alapján esélyese a mérkőzésnek, hanem a két csapat formája alapján is: a hazaiak sorozatban három vereséget (2 bajnoki, 1 kupa) szenvedtek, a Barça viszont a kupabeli vereség óta négyszer is győzött. Ami az Espanyol számára fogódzkodót jelenthet még a két héttel ezelőtti találkozón túl, az a Barça elmúlt két meccse, ahol Messiék támadásai szokatlanul pontatlanok voltak és csak egy-egy góllal győzték le az Alavést, illetve a Valenciát. Ha a támadójáték viszont újra a régi lesz, egészen biztosan nem kell aggódni a győzelem miatt, mivel az Espanyol valószínűleg újra a lehető legdefenzívebben fog játszani.

A Király Kupa párharc első meccsén sok cserejátékos szóhoz jutott az Espanyol ellen, most viszont aligha fog tartalékolni Valverde, hiába jön az újabb kupameccs csütörtökön Valenciában. A csapatból Vermaelen, Dembélé és André Gomes biztosan hiányozni fog, szerencsére az ő sérülésük/betegségük hamarosan már a múlté lesz, illetve a jelenleg még 19 fős keretből várhatóan Denis Suárez fog kimaradni, ha tippelnünk kellene. Iniesta pihentetésére jó esély van, aki helyett Coutinho újra kezdhet, illetve Semedo is szóhoz juthat Sergi Roberto kárára. Rajtuk kívül a legerősebb csapatra számítunk, a szokásos 4-4-2-es felállásban.

A három ponton túl egyébként egy történelmi rekordért is játszhat vasárnap délután a Barcelona: amennyiben nem szenved vereséget a csapat, az a leghosszabb veretlen bajnoki rajtot fogja jelenteni a klub történetében – a 2009-2010-es szezonban a Pep Guardiola vezette csapat a 22. fordulóban vesztette el a veretlenségét az Atletico otthonában. Holnap ezt szárnyalhatja túl Valverde.

RCD Espanyol – FC Barcelona
Barcelona, RCDE Stadion
16:15
Vezeti: Jesús Gil

Espanyol: Diego López, Marc Navarro, Naldo, Duarte, Aarón, Víctor Sánchez, David López, Sergi Darder, Javi Fuego, Granero, Gerard Moreno.

FC Barcelona: ter Stegen, Semedo (Sergi Roberto), Piqué, Umtiti, Alba, Rakitic, Paulinho, Busquets, Coutinho, Luis Suárez, Messi.