Valverde: „A Liga a fő prioritás a számunkra”

Messi pihentetése | De Jong, Boateng, Malcom...

Az FC Barcelona vasárnap a Girona otthonába látogat, a katalán csata előtt pedig Ernesto Valverde állt az újságírók rendelkezésére szombat kora délután. A tréner kerek-perec kijelentette: a Liga a legfontosabb sorozat a klub számára, így alaposan felkészültek a Girona elleni meccsre. Valverde továbbá beszélt még De Jongról, Kevin-Prince Boatengről vagy éppen a brazil Malcomról. 

„Komplikált találkozóra van kilátás, hiszen egyrészt az idegenbeli meccsek mindig egy fokkal nehezebbek. Ráadásul ez egy derbi, ennek van egy különleges jelentése a helyi rivalizálás miatt. Harmadrészt a Girona jó formában van, és mind a bajnokságban, mind pedig a kupában jól futballozik. Negyedrészt pedig nagyon nehezen engedik ki a kezeik közül a pontokat a saját pályájukon. Nehéz lesz, de egyben fontos is a győzelem, mert a pontok most már duplán számítanak.”

Pihenő Messinek

„Erről a vezetőedzőnek kell döntést hoznia, mert ő van tisztában azzal, milyen állapotban is vannak a labdarúgók. Ennél többet aligha tudok mondani. Nekem van a legtöbb adatom a játékosokról, amikhez senki másnak nincs hozzáférése kívülről. Itt mindenki azt gondolhatja, amit akar, de a döntés az edzőé, aki a legjobbat akarja a csapatnak.”

Guardiola beszélt De Jonggal

„Mindenki azt csinál, amit akar, de nem beszélhetsz egy játékossal, aki még kontraktussal bír egy másik csapatnál.”

 

A bajnokság a legfontosabb sorozat

„Egy biztos: a prioritás a Girona elleni találkozó. Utána majd meglátjuk. Sokat beszélnek a keret forgatásáról, pláne akkor, ha kikapunk. Az elmúlt szezonban a nyolcad- és a negyeddöntőben is rotáltunk, majd a rotáció került a középpontba az Espanyol elleni vereség után. A Sevilla elleni találkozón a középpályát ugyanúgy állítottuk fel, mint a Getafe ellen. A védelemben a magas színvonal garantált volt, csak elől változtattunk igazán. Hasonló ahhoz, amit tavaly csináltunk, akkor végül megnyertük a trófeát. Az eredmény Sevillában végül rosszul alakult, de megpróbáljuk majd megfordítani. Ennek ellenére könnyű beismernem, hogy a Liga a legfontosabb sorozat a számunkra.”

Boateng

„Tudom, hogy nem volt könnyű a számára egy edzés után beugrani, de ez volt a legjobb döntés az együttes számára. Remélem, hogy jól teljesít majd nálunk. Pontosan tisztában van a szerepével, elmondtuk neki nyíltan. Azért jött, hogy segítsen nekünk, Leo és Suárez állapotától függ, mennyit játszik. Boateng egy újabb alternatíva a csatárposztra. Meglátjuk, mi történik a jövőben.”

De Jong 

„Minden a teljesítményén múlik majd. Azért igazoltuk le, mert nagy jövő előtt áll. Be kell majd illeszkednie, annak ellenére, hogy egy, a Barcelonához nagyon hasonló klubból érkezik. Egyértelmű, hogy az egyesület olyanokat igazol, akik nem csak erősítik az együttest, de hosszú távú megoldások is.”

A szélsők és Todibo

„A védelem szélein egy kissé szűkösek vagyunk, hiszen Jordi mögött nincsen tartalék, így vagy a B csapatból kell merítenünk, vagy Nélsonnak és Serginek kell alkalmazkodnia a poszthoz. Tudjuk a klub helyzetét, elfogadjuk azt. Ami Todibót illeti, jelenleg azt várjuk, miként halad Umtiti felépülése. Jelen pillanatban öt középhátvéd van a keretben, hiszen Vermaelen is felépült. Ha most elhoznánk, azzal túltelítenénk a védelem tengelyét. Ezt már csak azért sem akarjuk, mert bízunk abban, hogy Umtiti hamarosan egészséges lesz.”

Kér igazolásokat a vezetőségtől? 

„Amikor beszélgetek az együttes lehetséges megerősítéséről a sportszakmai vezetéssel, mindig feljönnek nevek, ez természetes. Ilyenkor beszélünk ezekről a játékosokról, hogy beillenének-e vagy sem, teljesen átlagos dolgok. Olyat azonban sosem mondok, hogy ezt vagy ezt a játékost mindenképpen igazoljátok le. Sosem hangzik el ilyen. Lehetőségekről viszont beszélünk, ez tény.”

Malcom

„Nagyon képzett, szeret vertikálisan játszani, valamint tudjuk, hogy szinte mindig lesznek nagy helyzetei. Azt szeretnénk, ha folyamatosan játszana. Adódik a kérdés: akkor miért nem játszik? Ennek az oka egyszerű: nem azért, mert nem érdemelné meg, hanem azért, mert vannak mások is a keretben, és választani kell. Neki arra kell törekednie, hogy amikor játszik, bebizonyítsa nekem, hogy őt semmiképpen sem vehetem ki a csapatból. Mindenkinek ez a célja a keretből.”