Impotencia Bilbaóban: 0-0

Veszélytelen támadások, bravúros ter Stegen

Egyelőre nem talált vissza a győztes útra a Bacelona a Valencia és a Real Madrid elleni döntetlenek után, miután az Athletic Bilbao otthonában sem tudott nyerni. Pedig visszatért Messi és csereként beállt Dembélé is, de ezúttal ők sem segítettek, ráadásul még gólt sem sikerült szereznie a nagyon ötlettelenül és veszélytelenül játszó csapatnak. Az pedig, hogy végül legalább az egy pont meglett, leginkább ter Stegen érdeme volt, aki kétszer is óriási bravúrral mentette meg a Barçát a kapott góltól.

Több hiányzója is volt a meccs előtt a Barcelonának (Alba eltiltott, Arthur sérült volt), így sok kérdés nem akadt a kezdőt illetően, hiszen a lehető legerősebb csapatát küldte pályára Valverde – ebbe pedig visszatért Messi is, Albát pedig ezúttal Semedo pótolta a baloldalon. A legerősebb jelző a kezdőcsapatot illetően papíron tökéletesen megállta a helyét, azonban a pályán nagyon keveset láttunk ebből, mivel a Barcelona szép lassan kezdett el csak futballozni, és utána sem pörgött fel igazán. A 25. percig a bilbaói kaput is csak messziről látták, szokás szerint megelégedtek a türelmes labdajáratással, amiből nyilván nem sok helyzet alakult ki. Ekkor már 3-0 volt a kapura lövési arány a hazaiaknak, akik nagyon lelkesen futballoztak, szükség esetén szépen letámadtak ter Stegenig, a Barça passzolgatós kézilabda-focija ellen pedig felhúztak két szép, szoros és a mai nap áthatolhatatlan védelmi vonalat.


Az átlatolhatatlannak bizonyuló bilbaói fal… 

A katalánoktól a legszebb megmozdulást – sajnos – pont a német kapustól lehetett látni, aki Susaeta gyönyörű tekerését szedte ki a felső sarokból, ezen kívül pedig egyszer, némileg a saját hibája után kialakult helyzet végén védte Raúl Garcia ollózását még az első félidőben. A Barcelona leginkább Messi révén volt veszélyes kapura, a 26. percben kapufát is lőtt, amit ugyan tévesen les miatt visszafújtak, de ha gól lett volna belőle, a VAR egészen biztosan felülírta volna a partjelző hibás döntését. Az argentin csapatkapitány nem mutatott sokat, a szokásos középpályára történő visszalépéseivel nem tudta a társakat úgy mozgatni, mint máskor, de még így is benne volt a legtöbb élet – támadótársai a bilbaói védők mellett életképtelenek voltak, a középpályáról és a szélső védőktől pedig alig kapott támogatást. Egyedül talán Semedo volt, akiben pislákolt valami tűz, de poszton kívül játszva ő sem váltotta meg a világot.


Hőtérkép: Messi, a középpályás

A folytatásra sem változott sokat a játék képe, egyedül annyiban, hogy a Barcelona mezőnyben egy fokkal pontosabb volt és egy fokkal jobban kontrollálta a meccset, így legalább azt elérte, hogy a Bilbao ne nagyon tudjon kontrázni és helyzeteket kialakítani – egy ideig. Mert ez is csak ideig-óráig sikerült, a 65. percben a frissen beállt San José például majdnem szétszaggatta a hálót egy kontra után – ter Stegen csak figyelte, ahogy a kapufa mellett elmegy a labda centikkel. Barcelonai oldalon beállt Aleñá, aki ugyan hozott egy kis lendületet a csapatba, megváltást viszont nem, Messinek továbbra is a kezdőkör környékén kellett játszania és elkezdeni építeni a támadásokat, de sem Suárez, sem Coutinho nem tudott neki segíteni azzal, hogy befejezésekig vigyék bármelyiket is.

A hajrára még beállt Dembélé is, mintegy utolsó reményként, hátha meg tudja menteni a csapatot, de ez neki sem sikerült: a Barça és ő is képtelen volt lendületbe jönni és veszélyes egyáltalán helyzeteket kidolgozni. Teljes tanácstalanság jellemezte a támadásépítéseket és hiába került az utolsó percekre emberelőnybe a csapat, mindez nem számított. A hős így egyértelműen ter Stegen lett, aki a 82. percben Iñaki Williams közeli lövését valami egészen elképesztő bravúrral hárította és tartotta meccsben a csapatát, később pedig még két fontos mentéssel biztosította, hogy legalább a 0-0 és az egy pont megmaradjon.


Ezt majd érdemes lesz videón visszanézni – hihetetlen reflex mozdulattal védett ter Stegen

Mondhatnánk, ezt a mérkőzést jobb lesz mielőbb elfelejteni – nem mintha ez nehéz lenne, hiszen gyakorlatilag nem volt a katalán mezőnyjátékosoknak emlékezetes megmozdulása 90 perc alatt. A meccsről a lefújást követő statiszitkák közül már egy is mindent elmond: ter Stegennek ötször kellett védeni, a túloldalon Herrerínnek mindössze egyszer… A Barcelona zsinórban harmadszor játszott döntetlent, most gólt sem rúgott, ez pedig már mindenképpen gödörnek tekinthető, de a nagy hajtás közepén éppen most lesz lehetőség egy teljes hetet készülni a következő bajnokira. Utána viszont már BL, ahol az utóbbi három meccsen nyújtott teljesítmény biztosan kevés lesz.

Athletic Bilbao – FC Barcelona 0-0
San Mamés, Bilbao
47.557 néző
Vezette: Carlos Del Cerro Grande

Athletic Bilbao: Herrerín – De Marcos, Álvarez, Martínez, Balenziaga – Beñat (San José 57’), D. Garcia – Susaeta (Muniain 62’), Raúl García, Yuri – Williams (Kodro 90’).

Barcelona: Ter Stegen – S. Roberto, Piqué, Lenglet (Vermaelen 88’), Semedo – Busquets, Rakitic, Vidal (Aleñá 63’) – Messi, Suárez és Coutinho (Dembélé 75’).

Sárga lapok: Dani Garcia 53’, De Marcos 68’, 92’ Lenglet 72’, Busquets 78’.

Piros lap: De Marcos 92′

Statisztikák: whoscored.com