Történelmi siker a Bernabeuban: 0-1!

Már a Barcelona a sikeresebb az egymás elleni Clásicókon

Történelmi jelentőségű győzelmet szerzett a Barcelona a bajnokság 26. fordulójában a Real Madrid ellen 1-0-ra megnyert mérkőzéssel, mivel 87 év után először van több sikere az El Clásicókon, mint az ősi riválisának. A Barcelona az idei szezon egyik legnagyszerűbb védekezését mutatta be a mérkőzésen, Piqué és Lenglet kimagaslóan játszottak, Rakitic pedig amellett, hogy a mezőnyben is az egyik legjobb volt, egy gyönyörű góllal eldöntötte a mérkőzést. A Barcelona ráadásul ezzel a győzelemmel sorozatban már negyedszer nyert a Ligában a Bernabeuban, amire szintén nem volt még példa a történelem során…

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a mérkőzés a Real Madridnak volt fontosabb, hiszen szerdán a kupában vereséget szenvedtek a Barcelona ellen és egy rossz eredmény a bajnoki esélyeiket is minimálisra csökkentette volna. A meccs így komoly iramban és érezhető feszültséggel indult, a madridiak pedig látszólag mintha az életükért játszottak volna: próbálták első szándékból támadni a kaput, Piquééket pedig már a barcelonai 16-osnál letámadták. A Barcelona számára ezzel szemben nem volt sürgős a dolog, a katalánok játéka elsősorban a biztos labdatartásra irányult, viszont a mérkőzés előre haladtával egyre komolyabb támadásokat vezettek és végül a veszélyesebb helyzetek is vendégoldalon születtek.

A félidő elején szokás szerint Vinicius akciói révén tudott veszélyes lenni a Real, aki egyébként 18 éves kora ellenére az egész mérkőzésen csapata legveszélyesebb játékosa volt (ez sokat elmond Benzemáról és Bale-ről), de a szerdai találkozóhoz képest a Barcelona sokkal jobban felkészült belőle. Semedo helyett ezúttal Sergi Roberto volt a jobbhátvéd, előtte pedig Rakitic játszott, akik folyamatosan besegítettek egymásnak és nem sok teret hagytak a fiatal brazilnak. Vinicius ettől függetlenül könnyen gólt szerezhetett volna, ha az első vonalon túljutva a hősiesen védekező Piqué-Lenglet páros valamelyik tagja nem ért volna oda a lövéseibe (vagy a társaiéba) az utolsó pillanatban. A Barcelona középső védőpárosa volt a győzelem egyik kulcsa, gyakorlatilag hiba nélkül hozták le a 90 percet és úgy jöttek ki róluk a madridi lövések, beívelések és szögletek, mint egy falról – az sem lett volna meglepő, ha Lenglet egy-két törött bordával fejezi be a meccset…

A Barcelona támadójátéka elsősorban Messire épült most is, ám ezúttal nem ő lépett elő főszereplővé, hanem a mögötte játszó jobbszárny Robertóval és Rakiticcsel. A mérkőzés eleji madridi nyomás után a katalánok egyre nagyobb fölénybe kerültek és a félidő közepén meg is szerezték a vezetést egy gyönyörű támadás végén: Roberto és Rakitic 4 madridi között játszottak le egy kényszerítőt, a horvát középpályás tökéletes ütemben ugrott ki és kicsit kiszorított helyzetben tökéletes megoldást választva emelte át az érkező Courtoist, 0-1! Rakitic gólja előtt egyébként Messi, utána pedig Suárez is betalálhatott volna, ahogy a második félidőben is többször le lehetett volna zárni a mérkőzést, de a Barcelona támadójátéka ezúttal közel sem volt tökéletes – ellentétben a védekezésével. A vendégektől Messi próbálkozott a legtöbbször (6 alkalommal, ennyi lövése volt Viniciusnak is), de ebből 5-ször sem talált kaput, és ami még ezen kívül sokat mondó statisztikai adat az előrejátékkal kapcsolatban: Dembélé az egész mérkőzésen nem próbálkozott egyetlen csellel sem – őt és Valverdét ismerve pedig ez valószínűleg edzői utasítás lehetett és a biztos passzokat helyezze a csapat előtérbe, amennyiben megvan a vezetés.

A Barcelona nem kockáztatott sokat, de kontrákból voltak helyzetei, a döntő csapást viszont nem sikerült bevinni, hiába járt Messi és Dembélé is közel a gólhoz, így a mérkőzés az utolsó pillanatig nyílt maradt. A Barcelona az egész mérkőzésen nagyon masszív volt védekezésben és egyszer sem roppant meg a Real nyomása alatt és ebben az említett Piqué-Lenglet pároson kívül az egész csapatnak óriási érdeme volt, Dembélé is többször a Barça 16-osánál segített be Carvajallal szemben. A csapat teljesítményére ebből a szempontból aztán a csereként beállt Vidal tette fel a koronát: a chilei középpályás mindössze 20 percet játszott a mérkőzésen, ennyi idő alatt viszont gyakorlatilag minden madridi játékost leradírozott a pályáról, aki szembe jött vele és végül 5 sikeres szereléssel zárta a találkozót. Hogy kontextusba helyezzük, mit jelent ez: a mérkőzésen Vidalé volt a legmagasabb szám a két csapat játékosai között ebben a mutatóban… Az utolsó percekre kicsit kijött a hazaiak frusztrációja, a tehetetlenségük miatt több sárga lapot is szereztek, de ez a feszültség végig jelen volt a mérkőzésen, Ramos és Messi például többször is komolyan összeszólalkoztak, főleg miután a spanyol lekönyökölte ellenfelét. Gól viszont nem esett több, így a Barcelona egy héten belül másodszor nyert a Bernabeuban, ami történelmi jelentőségű győzelem lett végül.

A két csapat történelmében ugyanis az egymás elleni eredmények 1932 óta a Real felé billentették a mérleget, a tegnapi győzelemmel viszont már a Barcelonának van több sikere az El Clásicók történetében. És hogy mit jelent ez az 1-0-s idegenbeli siker és tényleg milyen történelmi éveket élünk jelenleg, az is jól mutatja, hogy sorozatban negyedik (!) alkalommal hozta el a három pontot a Barcelona a Bernabeuból, amire szintén nem volt még példa a történelemben…

Ebben a teljesítményben pedig a sok kritikát elviselni kényszerülő Valverde is vaskosan benne van, hiszen egy olyan hónapot hozott le a csapattal, úgy keverte a lapokat vagy éppen szavazott az állandóságra, amivel nem csak győzni tudott a kulcspillanatokban, hanem amikor nagyon kellett (például a Sevilla ellen), még hátrányból is fordítani tudott, ami tényleg elképesztő teljesítmény. És ha az összeképet nézzük, szintén reményteli a jövő: bajnokságban a madridi győzelemmel gyakorlatilag olyan előnyt épített fel a Barcelona, amit már csak elrontani lehet, a kupában megvan a döntő, így már „csak” a BL-ben kell helytállni és a lehető legtovább eljutni. Ha nem lesz olyan leolvadás, mint tavaly a Roma ellen és az elődöntőt sikerül elérni, nagyon rossz évet már biztos nem fog zárni a klub.

A kemény hónap után most egy hét pihenő következik, aztán otthon a Rayo ellen folytatódik a márciusi menetrend, majd 13-án a Lyon ellen jön a BL visszavágó a Camp Nouban.

Real Madrid CF – FC Barcelona: 0-1 (0-1)
Madrid, Santiago Bernabéu
78.921 néző
Vezette: Undiano Mallenco

Real Madrid: Navas – Carvajal, Varane, Ramos, Reguilón – Casemiro (Isco 76′), Kroos (F. Valverde 55′), Modric – Bale (Asensio 61′), Benzema és Vinícius.

FC Barcelona: Ter Stegen – Roberto, Piqué, Lenglet (63′), Alba – Rakitic, Busquets (Semedo 91′), Arthur (Vidal 71′) – Messi, Suárez és Dembélé (Coutinho 78′).

Gól: Rakitic 26′

Sárga lapok: Busquets 2′, Ramos 61′, Lenglet 63′, Asensio 82′, Carvajal 89′.

Statisztikák: whoscored.com