Itt a játékosok bizonyítványa: a szombati Clásico számokban

Újabb győzelem idegenben a Real ellen

Szombat este ismét győzelemmel távozott a Barcelona a Bernabeuból, miután 1-0-ra legyőzte a Real Madridot. A katalánok ezúttal védekezésben nyújtottak világklasszis teljesítményt, a helyzetek kihasználásában kevésbé voltak hatékonyak, de a csapat végtelenül magabiztos és tudatos volt a 90 perc során, a győzelemmel pedig a bajnokságban 3 ponttal nőtt az előnyük a Real Madridhoz képest. És hogy láttuk egyénileg a játékosokat? Itt a bizonyítványuk!

Ter Stegen 8

Bár összességében sok dolga nem volt, ami a kiválóan működő védelemnek köszönhető, mégis, amikor kellett odatette magát és megóvta a Barcelona kapuját a góltól. Összességében kétszer kellett csak védenie, Vinicius egyik lövésénél kellett a leginkább résen lennie. És miután Ramos elhelyezett egy kisebb könyököst Messin, ter Stegen helyre billentette az univerzum egyensúlyát.

Sergi Roberto 8

Sergi Roberto sokunkat meglepett a szombati esti teljesítményével, mivel jobban le tudta védekezni Viniciust, mint tette azt szerdán Semedo, de ebben a csapat is a segítségére volt. 3 szerelése volt, 3 fejpárbajt nyert és 89%-os passzpontossággal játszott és a whoscored statisztikái szerint egyszer sem cselezték ki. Emellett ő adta a gólpasszt is Rakiticnek, így a felé támasztott elvárásokat gyakorlatilag tökéletesen teljesítette. De ahogy Piquénél, nála sem meglepő, hogy a Real Madrid szokta hozni a legjobbját:

csak Messi volt képes több gólpasszt (9) adni a Real Madrid ellen a Ligában a 2003-2004-es szezon óta, mint Sergi Roberto (6) – ez ugyanannyi, mint amennyi Xavinak volt. 

Lenglet 9

Nem lett volna meglepő, ha Lenglet több bordáját adta volna a győzelemért, mert a saját testi épségét sem kímélte, hogy az ellenfél ne találjon a Barcelona kapujába – kétszer tényleg nagyon veszélyes szituációban blokkolta a gólba tartó labdát. Piquével remekül védekeztek középen és a szezon talán legstabilabb teljesítményét produkálták. Umtitinek egyébként nagyon nehéz dolga lesz, ha be szeretné verekedni magát a 2 belső védő poszt egyikére.

Piqué 9

Ha a Madrid ellen kell játszani, Piqué az esetek legnagyobb részében kimagaslót nyújt, de ez nála nyilván több, mint egy meccs kategória. Szerelései, magabiztossága és hozzáállása példaértékű volt, világklasszis szinten irányította a védelmet. Ő sem kímélte magát és durva számokat hozott védekezésben: 14 (!) tisztázása volt, messze-messze a legtöbb a mezőnyben (8 volt Lengletnek, 6 Robertónak és csak utána jön egyáltalán Real játékos Ramos személyében). 

Alba 8

Szokás szerint robotolt a baloldalon, a támadásokhoz is hozzá tudta tenni a magáét, de a klasszikus védelem mögé belépéseiből most kevesebb volt, a csapat is a jobb szélen vitte be a győztes gólt a Madridnak. Védekezésben viszont remek volt, Bale láthatatlan volt mellette (bár ez kicsit a walesi érdeme kritikája is), Carvajal sem villogott és volt legalább egy látványos mentése is. Továbbra is nagyon szeretjük és ugye február végén megjött a várt örömhír is a szerződéshosszabbításáról.  

Rakitic 9

Piqué és Lenglet mellett a legjobb volt, nálunk ő lett a man of the match. Hihetetlen mit játszott a pali, az az alázat és bizonyítási vágy, ami égett benne a mérkőzésen, nagyon ritkán mutatkozik meg tőle. Az utóbbi időben, amikor játékos értékeléseket írtunk, gyakorlatilag használhattunk volna egy sablon szöveget rá vonatkozóan, ami nagyjából úgy nézett volna ki hogy: „Ma is szürke volt, néha eltűnt a pályán, labdatartásban kiváló volt, de a meglepetések hiányoztak a játékából, nem vállalt kockázatot.” A szerdai kupameccsen már megmutatta magát, szombaton pedig  ennek az ellenkezőjét láttuk: gólt rúgott, nem is akármilyet és több olyan kulcspassza is volt amivel veszélyt teremtett az ellenfél 16-osán belül és néha csak ámultunk, mert a komplett középpályától ritkán látunk a védők közé belőtt labdát. Egyáltalán nem alibi focit játszott és nem csak arra ment, hogy 90% felett passzoljon (84% lett a vége), hanem, hogy helyzeteket is teremtsen. Emellett 2 sikeres cselt hajtott végre és 4 szerelése is volt – utóbbi csapatszinten a legjobbak között volt. Ha ezt a formáját stabilan tudná hozni, akkor ember legyen a talpán, aki meg tudná mondani, kitől váljunk meg a nyáron a középpályán Frenkie de Jong érkezésével.

Busquets 7

Busquets ezúttal nem nyújtott kiemelkedőt, de rosszul sem játszott. Volt egy-két labdaeladása, amivel a Real meg tudott indulni (emiatt már a 2. percben be is sárgult), de szerencsére nem lett belőlük végül nagy probléma. 92%-osan passzolt és 5 sikeres szerelése is volt, utóbb egyértelműen kiemelkedő szám, hiszen az övé (és Vidalé) volt a legtöbb a mezőnyben. 

Arthur 7

Arthur sokak számára szimpatikus, ezért hajlamosak vagyunk túlértékelni őt egy-egy mérkőzése után. Magához képest szolidabb teljesítményt nyújtott, 88%-kal zárta a sikeres passzai arányát és komolyabb említésre méltó megmozdulására sem emlékszünk, azt leszámítva, hogy a labdát továbbra is magabiztosan tartja meg. Látszik rajta a sérülése miatti kihagyás. 

Dembelé 7

A támadásokhoz hozzátette a részét, mert néhány veszélyes helyzet kialakításában szerepe volt, de minimális kockázatot vállalt csak: 2 komolyabb lövése ugyan volt, azonban ezek a kaput, ha nem is sokkal, de elkerülték. Ezen felül viszont 0 kulcspassz, 0/0 sikeres/megkísérelt csel, ami tőle azért kevés, bár élünk a gyanúval, hogy ez részben Valverde utasítása is volt. A védekezésben egyébként szépen besegített Albának és ha ennek kapcsán kicsit hátrább lépünk egyet, szép kép rajzolódik ki vele kapcsolatban: néhány hónapja még a késéseiről, a nem profihoz illő hozzáállásáról kellett cikkeznünk, azóta viszont fegyelmezetten, a csapat érdekeit (is) szem előtt tartva játszik és még ha most nem is volt erős meccse, hosszú távon továbbra is többet ad a csapatnak, mint Coutinho. 

Suarez 6

A kupa Clásicón látott formáját nem tudta átmenteni a bajnokira, de alapvetően nem volt vele gond, mert egyrészről nyert a csapat, másrészről korántsem volt olyan borzasztó, mint az elmúlt hetekben. Ettől függetlenül volt, hogy kulcspillanatban hibázott, az egyetlen lövését pedig Courtois védte bravúrral, de a labdákat jól tartotta meg a elöl, és szerdán is bebizonyította, játékában mindig benne van a gól, ezért egyelőre nehéz őt mellőzni. 

Messi 7

Messi a két Clásico alapján formán kívül van, de továbbra sem lóg ki lefelé a csapatból. Sajnos el kell fogadnunk hogy néha ő is nyújthat kevésbé csodálatos teljesítményt és kerülhet hullámvölgybe is, bár ezt csak saját magához képest szabad nézni, mert a számokban még mindig a legjobbak között tud lenni így is: ő próbálkozott legtöbbször kapura lőni (5) a csapatból, ebből 1-szer talált kaput, 87%-ban passzolt jól, 1 fejpárbajt is nyert és 1 szerelése is volt. A meccs végén majdnem megismételte a 2017-es tavaszi Klasszikuson lőtt gólját, mikor az utolsó pillanatokban egy visszapasszolt labdát a 16-os környékén kapura tekert, de ezúttal pár centit tévedett. Az a gól akkor nagyon kellett, most meglett a győzelem enélkül is. Egyébként a Madrid ellen játszott két meccs alapján azon is el lehet vitatkozni, hogy valójában mennyire Messi-függő a csapat, hiszen sem szerdán, sem szombaton nem volt döntő faktor…

A cserék: 

Vidal 8

Ha nem 20 percen keresztül élvezhettük volna Vidal szombati játékát, hanem egész meccsen, akkor biztosan ő lett volna a meccs legjobbja. Öt sikeres szerelése volt ezalatt a 20 perc alatt, játékából ellentmondást nem tűrő magabiztosság sugárzott, hajtott, kúszott, mászott. Valverde jókor küldte pályára a tapasztalt középpályását, hogy stabilizálja csapata játékát, megőrizve ezzel a szűk egygólos vezetést. Az persze másik kérdés, hogy vajon tudna-e így játszani 90 percen keresztül (biztosan nem), de ez a kis idő most élményszámba ment a részéről. Ahogy ezt az alábbi videó is bizonyítja…

Coutinho, Semedo –

Játékperceik alapján nem értékeltük őket.