Vereség a nyitányon: Bilbao – Barça: 1-0

Aduriz csodagólja döntött - Gyenge játék, kevés jó teljesítmény - Suarez megsérült

Vereséggel kezdte a spanyol bajnokságot a címvédő Barcelona együttese, miután 1-0-ra kikapott idegenben az Athletic Bilbao otthonában. Az első félidőben kifejezetten gyengén játszott Ernesto Valverde együttese, bár két váratlan kapufát így is rúgott, de a túloldalon a roppant agilisen játszó Iñaki Williams vezette hazaiaknak is több komoly gólszerzési lehetősége volt. A második félidőre változott a játék képe, fölénybe kerültek a katalánok, de néhány apróbb helyzetet leszámítva komoly gólszerzési lehetőségük nem adódott, míg a 89. percben a helyi legenda Aduriz szenzációs mozdulattal megszerezte a győztes gólt. 

 

 

Ernesto Valverde már a mérkőzés megkezdése előtt meglepetéssel szolgált a Barcelona szurkolói számára: a ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Sergi Roberto, De Jong, Alena – Dembélè, Suarez, Griezmann kezdőcsapat futott ki a San Mames gyepére, azaz a korábban az alapcsapat tagjaiként elkönyvelt Busquets és Rakitic csak a kispadon kaptak helyet, a München felé kölcsönbe tartó Philippe Coutinho pedig ott sem.

Nagy iramban kezdődött a találkozó, a baszkok igen magas letámadással próbáltak nyomást helyezni a vendégekre, megzavarva ezzel a katalánok lapos labdakihozatalait, akik így kénytelenek voltak magasan felívelt labdákkal keresni a támadókat. Ennélfogva jóval veszélyesebben játszottak a hazaiak: a Barcelona által eladott labdákból első szándékból törtek kapura Inaki Williams révén, akinek távoli lövését nagy bravúrral védte ter Stegen a 6. percben. A 14. percben újabb bravúrra volt szükség a német portástól: a leshatáron lépett ki Williams, kisodródott helyzetből hat méterről leadott lövését védte lábbal.

Az első negyedóra egyértelműen a hazaiaké volt, míg a másik oldalon feltűnő volt De Jong aktivitása, illetve Aleña kissé megilletődött játéka.

A következő percek eseménytelenül teltek, a hazaiak a kínálkozó lehetőségekre vártak, míg a Barcelona megpróbálta lassítani a játékot, ugyanakkor a támadásait nagyon komótosan, pontatlanul és ötlettelenül szőtte, így komoly helyzetet nem tudott kialakítani a Bilbao kapuja előtt.

Az első komolyabb vendéghelyzetre egészen a 32. percig kellett várni: a tizenhatoson belül lesen kószáló Suarez kapott ajándéklabdát az egyik bilbaói védőtől, a kapunak háttal állva fordulásból kapura lőtt, de csak a kapufát találta el. Az uruguayi csatárt ezt követően egy korábbi összecsapás miatt ápolni kellett, majd jelezte a kispadnak, hogy nem tudja folytatni, így Rafinha érkezett a helyére. A cserét követően Griezmann lett a center, Dembélè átjött a baloldalra, míg Rafinha lett a jobbszélső.

A 36. percben újabb hazai helyzet következett: egy oldalról bepasszolt lapos labdát Raúl Garcia ter Stegen kezébe lőtt. A 43. percben Rafinha tolta a jobbszélről befelé a labdát, majd – kissé váratlanul – kapura tekert, lövését nagy bravúrral tolta a felső lécre a hazaiak kapusa, Unai Simon.

Csak remélni lehetett, hogy az első félidőben többször dühösen gesztikuláló Varverde mester fel tudja tüzelni a katalán játékosokat a második félidőre, amire Carles Aleña már nem jött ki az öltözőből, helyét Rakitic foglalta el.

Nagyobb lendülettel kezdte vetette magát a mérkőzés folytatásába a Barcelona, sokkal közelebb játszott a hazaiak kapujához a katalán csapat, de helyzetig nem jutottak Griezmannék egészen az 51. percig: Dembélè adott káprázatos ütempasszt a védők között kilépő Rafinhának, aki az ötös sarkáról passz helyett a lövést választotta, a hazaiak kapusa azonban bravúrral hárított.

Egyre inkább átvette a mérkőzés irányítását a katalán csapat, a hazaiak közel sem tudták ugyanazt a letámadást produkálni, mint az első félidőben. Inaki Williams gyorsaságában azért bízhattak a hazaiak: egy megcsúsztatott labdával kilépett, majd kisodródott helyzetből az oldalhálóba lőtt. Szívósan védekeztek a hazaiak, a katalánok játékából pedig továbbra is hiányzott a pontosság, így kis szerencsére is szükség volt az újabb helyzethez a 71. percben: egy lepattanó labda Rakitic elé került, aki 8 méterről a kapu fölé lőtt.

Már-már úgy tűnt, hogy a 0-0 mindkét csapat számára megfelel bajnoki kezdésként, azonban a 89. percben az egy perccel korábban csereként beállt Aduriz egy jobboldalról érkező beadást mintegy 14 méterről ollózott védhetetlenül ter Stegen kapujába, 1-0.

A ráadás 3 percében már nem született újabb gól, így a Barcelona vereséggel kezdte a bajnokságot.

Atheltic Club – FC Barcelona: 1-0
Bilbao, Nuevo San Mamés
47.693 néző
Vezette: Del Cerro Grande

Athletic: Unai Simón, Capa, Yeray, Unai, Yuri – Dani García, Unai López (Beñat 81′), De Marcos (Sancet 66′), Raúl García, Muniain – Willams (Aduriz 88′)

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Lenglet, Piqué, Alba – Aleña (Rakitic 46′), De Jong, Sergi Roberto (Carles Perez 76′)– Griezmann, Dembélé, Suárez (Rafinha 37′)

Gól: Aduriz 89′.

Sárga lapok: Unai 65′, ill. Piqué 60′.

A mérkőzés statisztikái (whoscored.com):