Rangadó a Wandában az Atlético ellen

Jelenleg három pont választja el egymástól a csapatokat | Busquets eltiltott

Vasárnap este 21 órakor az FC Barcelona az Atlético Madrid otthonában lép pályára a Liga 15. fordulójában. A mérkőzés nem csak azért kiemelt fontosságú, mert az Atlético személyében egy közvetlen vetélytársat szakíthatna le magáról egy kicsit a Barça, de az ősi rivális Real Madrid szombati győzelmével lépéskényszerben is vannak a katalánok, akik nyilvánvalóan nem akarnak ponthátrányban érkezni a közelgő Klasszikusra. Mind Diego Simeone, mind pedig Ernesto Valverde törheti a fejét a hiányzók miatt. 

 

 

Habár a katalánok a bajnokságban már 18 mérkőzés óta veretlenek az Atlético Madrid ellen, ez korántsem jelenti azt, hogy a vasárnap esti meccs sétagalopp lesz. Aki látta az elmúlt évek összecsapásait, az tisztában van azzal, hogy a Simeone-csapat mindig óriási küzdelemre készteti a Barcelonát, és mindig kikényszeríti a gárdát a kényelmi zónájából. Az Atlético nagy intenzitással játszik mind a letámadásban, mind pedig a visszazárásban, ez pedig azt jelenti, hogy a katalánoknak minden egyes négyzetcentiméterért meg kell küzdeniük a pályán.

Ez még akkor is így lesz, ha az Atlético idén talán nem olyan éles, mint korábban. Ez nyilvánvalóan köszönhető annak is, hogy kulcsemberek távoztak a nyáron: Godín, Filipe Luis  vagy éppen Antoine Griezmann olyan tapasztalt, klasszis labdarúgók voltak, akikkel bárki ellen győzelmi eséllyel léphetett pályára az Atlético. Az ő szerepük átvételéhez még idő kell a mostani keretnek, ráadásul Simeone edzőnek nélkülöznie kell vasárnap este Giménez, Savić és Diego Costa játékát sérülés miatt, vagyis a bevethető rutin tovább csökkent a madridiaknál. Ennek következtében még nagyobb felelősséget kell majd felvállalnia a nyáron igazolt tehetségnek, Joao Félixnek, akiben óriási a potenciál, de egyrészt még a beilleszkedési fázisban tart, másrészt pedig minden egyes héten még nem képes konzekvensen magas szintű teljesítményt nyújtani. Az Atlético egyébként jelenleg az ötödik helyet foglalja el a tabellán, ponthátránya három pont a katalánokkal szemben, akik egy meccsel kevesebbet játszottak eddig.

Ami a Barcelonát illeti, a hektikus szezonkezdet után csak nem akar kiegyenesedni a csapat, tartósan jó formáról nem lehet beszélni, noha a szerdai, BVB elleni siker eléggé magabiztos volt. Mi több, a németek ellen láthattunk némi ízelítőt abból, milyen lesz, ha az ‘MSG’ végül összeszokik. A pozitív közelmúltbeli élmény ellenére minden jel arra utal, hogy egy nagyon kemény összecsapásra van kilátás. Egyrészt több hiányzója is akad Valverde edzőnek: Dembélé kidőlt 10 hétre, Alba és Semedo még a rehabilitációjukat végzik, míg Busquets eltiltás miatt nem lehet ott a Wandában. Másrészt a Real Madrid nyert az Alavés otthonában szombaton délután, így a katalánok győzelmi kényszerrel utaznak Madridba, hiszen a közelgő Klasszikus előtt nem lenne kellemes hátrányt felépíteni az ősi riválissal szemben. A tréner egyébként szombat este keretet is hirdetett a mérkőzés előtti utolsó tréning előtt.

A kezdőcsapattal kapcsolatosan a fentiek fényében több kérdőjel is akad. Az egyik ilyen a balhátvéd posztja, ahol Junior Firpóban eddig nem bízott vakon Valverde, így nem ördögtől való a gondolat, hogy más megoldás mellett – háromvédős rendszer vagy Umtiti a baloldalon – dönt a szakvezető. A másik kérdéses pozíció a védelem tengelye: Umtiti remekül játszott a BVB ellen, ám Piqué már bevethető lesz, Lenglet pedig az elmúlt másfél évben ragyogóan teljesített. Kérdés tehát, kit hagy ki ezúttal a tréner. Végül, de nem utolsó sorban pedig Busquets helyettese is kerestetik. A leglogikusabb megoldás az lenne, ha Frenkie de Jong menne vissza a védelem elé, a holland helyét pedig Rakitic vagy Arturo Vidal foglalná el a brazil Arthur Melo mellett. Utóbbi helye viszont az elmúlt két mérkőzés alapján már nem egyértelmű, így nehéz belelátni Valverde fejébe. A támadósor az egyetlen csapatrész, ahol nem várható meglepetés.

Nagyon sok van még hátra a bajnokságból, tehát sorsdöntőnek semmiképpen sem nevezhető a Wandában rendezendő mérkőzés. Sokkal inkább fontos amiatt, hogy lássuk, mire is képes a csapat idén egy-egy rangadón.

Atlético Madrid – FC Barcelona
Madrid, Wanda Metropolitano
21:00
Vezeti: 
Mateu Lahoz

Atlético: Oblak – Trippier, Felipe, Hermoso, Renan Lodi – Vitolo, Llorente, Saúl, Koke – Morata, Joao Félix.

Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Lenglet (Umtiti), Junior Firpo – Frenkie de Jong, Rakitic, Vidal (Arthur Melo) – Messi, Luis Suárez, Griezmann.

Black Friday az Eurobarca Shopban! 3 napig akciók, akár 70% kedvezménnyel – csapj le rá, míg a készlet kitart!