Több volt a Barça, mint „csak Messi”

Egy bő héttel ezelőtt még az volt a kérdés, képes lesz-e sikerrel venni a Barcelona a Dortmund és az Atlético elleni rangadókat – azok után, hogy számos gyenge idegenbeli teljesítménye volt az ősz folyamán. Most már tudjuk, hogy sikerült, és nem csak Messi klasszisa miatt.

Azt illik leszögezni ugyanis, hogy a Barcelona nem csak azért nyert Madridban, mert Messi végül megszerezte a győztes gólt, hanem ezúttal csapatként sem volt rossz, és nem volt összeszedetlen, ötlettelen, volt benne tartás. Ez alól csak az első 20 perc volt kivétel, amikor egyértelműen az Atlético uralta a meccset, és akkor Ter Stegen nélkül nem maradhatott volna kedvező pozícióban a Barcelona.

De a kapus teljesítménye tulajdonképpen része a csapat produkciójának, és ha már arról esik szó, hogy nem csak Messi vezette a Barcelonát, akkor mindenki láthatta, hogy Ter Stegen legalább annyit tett a végeredményért, mint amennyit az argentin. Ha az egész eddigi őszi produkciókat nézzük, akkor őket kettőjüket lehet és kell a leginkább kiemelni, rájuk nem nagyon lehet rossz szót mondani, pedig akadtak gyenge meccsek bőven.

Más kérdés, hogy ők ketten nem lesznek elegek ahhoz, hogy a Barcelona végül trófeákat nyerjen. És most az Atlético ellen – hangsúlyozzuk ki, hogy idegenben – ott volt még rajtuk kívül jó, vagy nagyon jó teljesítményekkel Sergi Roberto, Piqué, Lenglet vagy Arthur is.

Sergi Roberto talán most játszott a legjobban az elmúlt hónapokban, Piquéről ugyanez mondható el – mind védekező munkában, mind a kapufája miatt előre játékban. Arthur nagyon hiányzott az elmúlt időszakban a középpályáról, most 90 százalékkal passzolt, és nem csak rövid passzokban volt magabiztos, hanem kontratámadásokat is indított. Még az eltiltott Busquets hiányát sem lehetett nagyon érezni.

De persze ezek önmagában nem sokat érnek, ha nem lesz folyamatosság a csapat teljesítményében, és ezt nagyon jól le lehet majd mérni decemberben. Mert ez a két jó eredmény is akkor értékes, akkor jelent valamit, ha lesz folytatása. A Mallorcát a hétvégén mindenképpen verni kellene, de egy héttel később San Sebastianban, a Real Sociedad ellen idegenben már olyan produkció kellene minimum, mint a Wandában. Majd a Real Madrid ellen december 18-án szintén. Főként ezen a két meccsen múlik, hogy miként zárja majd az évet az FC Barcelona.