Ötlettelen játék, megérdemelt vereség a Mestallában

Meddő labdabirtoklási fölény, lassú játék | Kétgólos Valencia-siker

A Valencia CF látta vendégül az FC Barcelonát a spanyol bajnokság 21. fordulójában szombat délután. Jött Quique Setién első rangadója, ami nem sikerült valami fényesen. Simán kapott ki a csapata a Mestallában 2-0-ra. Lassú, ötlettelen támadójáték és meddő labdabirtoklási fölény jellemezte a katalánok játékát. Megérdemelten nyertek a Denevérek Messiék ellen.

Két nyögvenyelős győzelem után utazott Valenciába a Barcelona. Az új edző, Setién első meccsén a Granadát verte a csapat 1-0-ra, majd a Király Kupában egy harmadosztályú ellenfél ellen nyertek a katalánok Griezmann duplájának köszönhetően 2-1-re Ibizán. Mindkét találkozón hatalmas volt a labdabirtoklási fölény a Barça javára, de sok helyzetet nem tudott kialakítani. Érdekesség, hogy egyelőre háromvédős szisztémával próbálkozott az újdonsült vezetőedző.

A Valencia ellen sem volt ez másképp, támadásban Sergi Roberto, Piqué és Umtiti volt a három védő hátul. A mérkőzésen viszont nem brillírozott a védősor. Tíz percnyi passzolgatás után jutott labdához először a Valencia, az első támadásából pedig egyből tizenegyest harcolt ki Gayá, akit Piqué ütközött le a tizenhatoson belül, jött is a jogos büntető. Maxi Gómez állt a labda mögé, de pocsékul végezte el a tizenegyest, a lövését Ter Stegen védte. A mérkőzés menete hasonlóan folytatódott, a vendégek dédelgették a labdát, de helyzetig nem jutottak, a hazaiak pedig kontrákkal próbálkoztak. Fél óra játék után két percen belül kellett két bravúrt bemutatnia Ter Stegennek – habár szüksége volt egy kis szerencsére is, a kapufáról kifelé pattant a labda -, miután Gameiro és Coquelin vette célba a Barça kapuját. Az első félidőben tehát meddő labdabirtolási fölénye volt a katalánoknak, de a helyzeteket a Valencia dolgozta ki, és előtte akadtak gólszerzési lehetőségek.

A gólnélküli első játékrész után hamar megszerezte a vezetést a hazai együttes: Maxi Gómez lövése változtatott irányt Jordi Alba hátán, így tehetetlen volt a vendégek kapusa, 1-0. Quique Setién cserével próbált meg reagálni a gólra, Arthur helyett Vidal állt be a középpályára. Sokkal veszélyesebb a Barcelona játéka így sem lett, csak kisebb helyzetekig jutottak el. A 74. percben Messi próbálkozott egy szabadrúgással, de Domenech védeni tudta a lövését. Pár perccel később aztán végleg eldöntötte a mérkőzést a Valencia: Sergi Robertóra jutott két ember hátul, a helyezkedési hibát Maxi Gómez használta ki könyörtelenül, eltette a labdát a hosszú alsóba, 2-0. Nem sokkal később úgy tűnt, itt az újabb hazai gól, de a játékvezető visszafújta, mert Gabriel Paulista buktatta Busquetset a lövése előtt. A folytatásban még Messinek volt egy próbálkozása, de nem járt sikerrel, így egy megérdemelt kétgólos Valencia-győzelemmel ért véget a mérkőzés.

Setién első veresége, amely eléggé kilátástalan volt. Meddő labdabirtoklási fölény, ötlettelen, lassú támadójáték. El kell gondolkoznia azon, hogy mivel tud javítani a csapata helyzetkialakításán, valamilyen változtatásra mindenképpen szükség lesz, ha kupákat akar nyerni a szezon végén.

Valencia CF – FC Barcelona 2-0 (0-0)

Mestalla, Valencia

Valencia: Domenech – Wass, Garay, Gabriel, Gayá – Torres, Coquelin, Kondogbia, Soler (Sobrino 90′) – Gameiro (Rodrigo 59′), Gomez (Costa 79′)

Barcelona: Ter Stegen – Roberto, Piqué, Umtiti, Alba – Busquets, Arthur (Vidal 56′), De Jong (Rakitic 85′) – Fati (Collado 85′), Messi, Griezmann

Gólok: Jordi Alba öngól 48′, Maxi Gómez 77′