Az időjárás és a Barça elmosták a vigói átkot: 0-3

Második bajnokiját is megnyerte a Barça az új idényben, ezúttal ráadásul Vigóban, egy hagyományosan nehéz pályán tudott győzni Ronald Koeman csapata. A katalán csapat jobb, stabilabb volt, pedig több mint egy félidőt 10 emberrel játszott le, és tudott élni a lehetőségeivel: Ansu Fati folytatta a gólszerző szériáját, Messi egy öngólt hozott össze, Sergi Roberto a hajrában talált be. Coutinho is bíztatóan futballozott, ő is közel állt a gólhoz.

Az esős, kellemetlen őszi időjárás ellenére szórakoztató első félidőt játszott egymással a Barcelona és a Celta Vigo, helyzetekkel mindkét kapu előtt, egy barcelonai góllal és egy barcelonai piros lappal.

A Barça kezdett jobban, hamar magához ragadta a kezdeményezést, és veszélyesen közeledett a hazai kapuhoz, aminek már a 11. percben lett eredménye: Ansu Fati a tizenhatos előterében kapott labdát Coutinhótól, nagyon jól vette át, ezzel azonnal helyzetbe került, és ahogy tört befelé, szorongatott helyzetből is nagyon pontosan lőtt el jobb külsővel a rövid alsó sarokba.

A gól után magához tért a Celta, egyre veszélyesebbé vált, jól futballozott. Különösen Iago Aspas, Veiga és Denis Suárez voltak veszélyesek Neto kapujára. Denis Suárez volt az is, aki egy megindulásával kiharcolt egy szabálytalanságot Clement Lenglet-vel szemben, ami a második sárga lapot érte a franciának. Lenglet egyik sárga lapot érő megmozdulása sem volt durva, vitatható, hogy kijárt-e neki már ennél a megoldásnál a piros lap. Ugyanakkor elkerülhető szabálytalanság volt a második eset, nem lett volna feltétlenül szükséges szabálytalankodni.

Ronald Koeman egyébként nem változtatott a legutóbbi, Villarreal elleni kezdőcsapatán, pontosan ugyanazok maradhattak pályán egészen Lenglet kiállításáig, és az azt követő cseréig. Emberhátrányban ugyanis azonnal cserélt Koeman, Griezmannt áldozta fel, hogy beállhasson Ronald Araujo középső védőnek, ami logikus lépés volt, Griezmann volt talán a leginkább visszafogott az első félidőben.

A szünet után arra lehetett számítani, hogy a Celta bele fog húzni, és kihasználva az emberelőnyét akár a győzelemért is harcolni fog. Ehhez képest a Barcelona nagyon stabilan folytatta a meccset emberhátrányban is, és egy szerencsés Messi góllal hamar növelni tudta az előnyét. Az 51. percben az argentin látványosan, kígyózva tört a tizenhatoson belülre, középre akart adni Coutinhónak, ám a labdájába belelépett Olaza, és így a játékszer a rövid saroknál a hálóba jutott.

Azzal, hogy a Barcelona növelni tudta az előnyét, meg is fogta egy időre a Celtát, és könnyen újabb gólokat szerezhetett volna. A határozottan javuló formát mutató Coutinho lövése kijött a jobboldali kapufáról, a kipattanót pedig Messi a leshatárról lőtte a kapuba – nem adták meg a gólt. De Coutinhónak akadt még egy lehetősége közelebbről is, ekkor nem helyezte elég jól a labdát, és védett a kapus. Természetesen akadt veszélyes támadása azért a Celtának is, de vagy a pontatlanság vagy a szerencse segített tartani az eredményt.

Ronald Koeman a 71. percben cserélt még, ekkor Ansu Fati és Coutinho helyett Pedri és Trincao álltak be. A meccs vége ha nyugodtan nem is telt, mert folyamatosan próbálkozott a Celta, de a Barcelona stabil tudott maradni, és jól őrizte az előnyét. Ráadásul az utolsó pillanatokban Messi újból ügyesen kígyózott el gólhelyzetig, a kapus védett ezúttal, de a kipattanót végül Sergi Roberto vágta a hálóba.

Nehéz meccset nyertek meg Messiék, olyan pályán, ahol évek óta nagyon sok csalódás és kellemetlen eredmény érte őket.

fc barcelona maszk


Celta Vigo – FC Barcelona: 0-3 (0-1)

Vigo, Balaídos
Zárt kapuk mögött
Vezette: Del Cerro Grande

Celta: Iván Villar; Hugo Mallo, Aidoo (Baeza, 45′), Murillo, Olaza, Fontán (Araujo, 31′); Tapia (Fran Beltrán, 74′), Veiga (Nolito, 60′), Denis Suárez; Emre Mor (Santi Mina, 60) és Aspas.

Barcelona: Neto; Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba; Busquets, De Jong; Griezmann (Araujo, 44′), Coutinho (Pedri, 71′), Ansu (Trincao, 71′) és Messi

Gólok: Ansu Fat (11’), Olaza (öngól, 51’), Sergi Roberto (90+5′)