Újabb gyomros a Ligában: 2-1-es vereség a Cádiz otthonában

12 pontos már a hátrány az Atleticóval szemben

Nem sikerült átmenteni a BL formáját a Barcelonának a bajnokságra, miután a Cádiz ellen 2-1-re kikapott és ezzel elszenvedte a negyedik vereségét is a bajnokságban 10 meccs alatt. A gránátvörös-kék csapat hamar hátrányba került, majd az egész mérkőzésen gyakorlatilag csak szenvedett, képtelen volt a meddő mezőnyfölényét helyzetekre váltani, miközben hátul is ingatag lábakon állt a kontrákkal szemben. A vereség révén a fordulóban győztes Atleticóval szemben már 12 pont hátrányban van Koeman csapata…  

Újabb, eddig nem látott variációban lépett pályára a Barcelona a Cádiz otthonában, hiszen Messi, Coutinho és Griezmann mellett a remek teljesítményének köszönhetően Martin Braithwaite továbbra is megkapta a bizalmat Koemantól a csatársor élén, míg a védelemben Mingueza is folytatta, hiszen a bemutatkozása óta nem kapott gólt a csapat, illetve Araujo is éppen csak felépült.

Utóbbi egy remek sorozat volt Mingueza részéről, de Cádizban hamar sikerült pontot tennie a végére, hiszen az ő hathatós segítségével tudta megszerezni a vezetést a hazai csapat: a 10. percben az első cádizi szögletből gyakorlatilag ter Stegen kapujára fejelt, amit a német nem tudott védeni, Giménez pedig a gólvonalról a kapuba lőtt, 1-0! Ezzel a Barcelona hátrányba került, ami a bajnokságban már sokadik alkalommal fordult elő és idén nem az erőssége az eredmény után futni: a korábbi 9 bajnoki meccsén 5-ször is az ellenfél vezetett (Sevilla, Getafe, Real Madrid, Alavés, Atletico), ebből a Sevilla és az Alavés ellenit legalább döntetlenre mentette a csapat, a másik három találkozón viszont vereséget szenvedett.

A félidőre nem is sikerült kiegyenlíteni és két nagy helyzetet leszámítva inkább csak szenvedett a csapat felállt védelemmel szemben. A cádizi gól után előbb Coutinho lőtt az üres kapu fölé kiszorított helyzetből, majd Messi kiugratása után Braithwaite lövését védte bravúrral a hazai kapus. Ezen kívül két pontrúgás volt veszélyforrás, mindkétszer Messi révén – egyszer szögletből, egyszer szabadrúgásból, egyébként viszont több mint jól állta az átütőerőt és kreativitást nélkülöző barcelonai támadásokat a cádizi fal. A hazaiak a góljuk után nyilván még kevésbé akartak támadni, nem igazán voltak veszélyesek a kontráik – ez inkább volt tudatos, mintsem ennyire voltak képesek, cserébe nagyon jól lezárták a területeket a Barcelona elől, ami az alábbi képen is jól látszik.


A 6-3-1-es fal…

A Barça széljátéka az első félidőben gyakorlatilag nem volt: Alba és Dest előtt nem volt igazán hely, elszigetelve a vonal mellett kudarca voltak ítélve egyedül, klasszikus támadó szélső híján pedig szinte egyszer sem került a Barcelona a cádizi védelem mögé. A Messi-Coutinho-Griezmann hármas egyértelműen nem működött, így a félidőben érkezett Dembélé és Pedri, hogy felrázzák a csapatot, de nem igazán sikerült játékban előrébb lépnie a csapatnak. Pedig sikerült az egyenlítés: egy szerencsés, megpattanó Alba beadás a kapuban kötött ki, ám a döntetlen állás csak percekig tartott, miután egy óriási védelmi hibát Negredo használt ki. Alba bedobása után Lenglet nem tudta átvenni a labdát, a tisztázni próbáló ter Stegen kirúgásába pedig belelépett Negredo, majd a kapuba passzolt…


Dest: Egyedül, segítség nélkül… 

A csapat így újra az eredmény után futott, de a futás néha inkább csak kapkodást jelentett, mert a játékosok által diktált iram nem volt elegendő arra, hogy érdemi helyzeteket dolgozzon ki a csapat. Ráadásul az egyre jobban kitámadó Barcelona ellen egyre többször ért fel kontrákból a Cádiz, olykor egészen látványosan bohócot csinálva egy-egy barcelonai játékosból – újabb gólt viszont nem tudtak lőni. A túloldalon az egyenlítésre a jobbhátvéd Destnek volt a legnagyobb esélye a 73. percben, de az üresbe indulva és labdát kapva ballal kapu mellé lőtt. Volt még egy-egy lövése Pjanicnak és Griezmannak is, de mindkettőt védte a kapujából jól kimozduló Ledesma, a Barçának pedig ezen az estén csak ennyire futotta, azaz röviden: elöl semmire, hátul pedig vereséget jelentő hibákra.

Látványos volt a csapat szenvedése támadójátékban és különösen Messi teljesítménye volt lehangoló, mert ami az elmúlt években istenkáromlásnak számított, mára sajnos egyre inkább a realitás: az argentin csapatkapitány azok után, hogy nem engedték el nyáron, csak árnyéka önmagának és nem segíti a csapatot abban, hogy előrébb lépjen. A Cádiz ellen is rengetegszer megelőzték, több rossz passza volt, a sikeres cselei sem eredményeztek helyzeteket, és mivel egyre hátrébb játszott a találkozón az idő előrehaladtával, a labdaeladásaiból több olyan kontrát vezetett a Cádiz, amiből gól lehetett volna.

Nem mondjuk azt, hogy Messi miatt kapott ki a csapat (két odaajándékozott gól a Cádiznak elég volt ehhez), vagy hogy miatta tart most ott, ahol, de arról a páratlan szintről és színvonalról, ahol ő játszott, mára megérkezett oda, ahol egy „átlagos” játékos játszik. Hogy innen merre van a tovább neki és a Barcelona számára, azt még biztos fogjuk boncolgatni, de egyelőre úgy néz ki, ez a szezon már biztosan rá fog menni az útkeresésre és a csapat átalakítására és csak reménykedünk benne, hogy a BL szereplés nem kerül majd veszélybe, mert az anyagilag és sportszakmailag is tragédiával érne fel…

Cádiz FC – FC Barcelona 2-1 (1-0)
Ramón de Carranza, Cádiz
Zárt kapuk mögött
Vezette:
César Soto

Cádiz: Ledesma – Carcelén, Fali, Mauro (Alcalá 31′), Espino – Pereira (Adekanye 80′), Jonsson (Augusto Fernández 80′), Bodgier, Jairo (Alejo 81′) – Alex Fernandez, Giménez (Negredo 62′).

Barcelona: ter Stegen – Dest (Trincao 78’, Mingueza (Dembélé 46’), Lenglet, Alba – Busquets (Pjanic 78’), de Jong – Messi, Griezmann, Coutinho (Pedri 46’) – Braithwaite.

Gólok: Gimenez 8’, Alcálá 57’ (öngól), Negredo 63’.

***