Koeman: „Minden egyes pontvesztés egy lépéssel hátrébb sodor minket”

A holland szakember szavai a Valladolid elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a kedd esti Real Valladolid elleni bajnoki mérkőzést megelőzően beszélt arról, hogy a csapat sok változáson ment keresztül az elmúlt időszakban, és a korábbiakkal ellentétben sokkal több a fiatal játékos a csapatban, ezért időre van szükségük hogy a jó formát hosszú távon is fenn tudják tartani majd a közeljövőben, illetve azt is elmondta, hogy nincsen sok magas labdarúgó a csapatban, akiknek a segítségével meg tudnák akadályozni a rögzített szituációkból kialakuló helyzeteket – ezért is kapnak sok gólt ezekből.

Real Valladolid

„Rendszeresebbnek kell lennünk játékban. Jobbnak kell lennünk az ellenfelünknél, amikor nálunk van a labda, illetve javítanunk kell azokat a dolgokat, amelyek a labda nélkül történnek a mérkőzések során. Fejben maximális koncentrációra van szükség. Ahhoz, hogy javítsunk a dolgokon arra is szükség van, hogy a csapat minél kevesebb alkalommal legyen hullámvölgyben.”

Minden héten a győzelem az elvárt

„A Barcelona egy olyan csapat most, ahol a dolgok alaposan megváltoztak. Sokkal fiatalabb játékosok vannak a csapatban, mint korábban, emiatt is sem nyújt kiegyensúlyozott teljesítményt a csapat. Bizonyos pozíciókban hiányoznak labdarúgóink. A jövőre nézve nagyon jó, hogy ennyi fiatal játékosunk van, de a Barcelonánál trófeákat is kell nyerni. Azt is tudjuk, hogy változtattunk a dolgokon és időre van szükségünk, de a Barçánál mérkőzéseket szeretnénk nyerni. Ez viszont elég bonyolult ebben az időszakban. Továbbá nem tarthatunk meg annyi edzést, ami láthatóan nagyobb javulást eredményezhetne.”

Messi

„Nem kell számomra interjút készítenie arról, hogy hogyan érzi magát, mert én ezt minden egyes nap látom rajta. Nehéz neki, mert én egy győztes karakter, hogy nem nyer meg minden meccset. Nem tudom, hogy mit fog mondani ebben az interjúban, de minden nap látom a győzelem iránti vágyát.”

Messi mondatai az interjúban 

„Nem tudom, hogy ez az interjú pozitívan fog-e hatni a többi játékosra. [Az interjúja december végén fog kijönni, amiben Messi elmondta, hogy izgatottan tekint a csapat előtt álló kihívásokra. – a szerk.] A keret nagyon egységes, de boldogtalan, akárcsak én, az eddig elért eredmények miatt. A legjobb ellenszer erre a mérkőzések megnyerése. Leo nagyon határozott és azon dolgozik, hogy segítsen a csapatnak a győzelmek elérésében.”

A VAR és Ramos kezezése, amit nem fújtak be

„Nem értem. Nem szükséges megismételnem, azokat a dolgokat erről a témáról, amit már a korábbiakban is elmondtam, mert vannak olyan dolgok, amelyeket nem lehet megérteni. Ha Madridban tíz embert megkérdezel erről az esetről, akkor biztosan azt mondják, hogy ez büntetőt érő szituáció volt. De tudtuk, hogy lesz ilyen…”

Az igazgatósággal való kapcsolata

„Az egyetlen dolog, amiről beszélek Planes sportigazgatóval, azok a sporttal kapcsolatos tervek. Mással nem, mert nem akarok. Várnunk kell és meglátjuk majd, hogy ki lesz a klub elnöke januárban. Több jelölt is van. Amikor megtudjuk majd, hogy ki lesz a végső nyertes, akkor fogunk beszélni az új elnökkel.”

Dembélé

„Nem fog játszani a holnapi mérkőzésen. Tegnap a cserejátékosokkal edzett. Több edzésre van szüksége ahhoz, hogy ismét játékra alkalmas állapotban legyen és a keret tagja tudjon lenni. A tervek szerint december 29-én az Eibar ellen térhet majd vissza a pályára.”

4-3-3

„A játékosok képességeit és tulajdonságait figyelembe véve különböző rendszerekben játszhat a csapat. A három középpályás szerepeltetése sok olyan teret biztosít a csapattársak számára, ahol többet tudnak mozogni. Vannak olyan pillanatok, amikor csupán egy védekező középpályással állunk fel. Mindig elemezzünk az ellenfelünket. De a ma legjobbnak vélt felállás nem végleges, mert még lehetnek változtatások.”

Araújo a 4-es mezszámot kérte

„Nem foglalkozom azzal, hogy egy játékos milyen mezszámban játszik, mert ez a klub dolga. A 4-es meznek itt van súlya, így bátor dolog ez. Még néhány dologban javulnia kell. Fizikailag nagyon erős és nagy jövő áll előtte. Remélhetőleg még sok évig viselheti a pályán a 4-es mezszámot.”

A rögzített szituációkból kapott gólok

„Mindig elemezzük az aktuális ellenfél pontrúgásait. Néha tudjuk, hogy több magas játékosuk van, mint nekünk. És vannak olyan együttesek, amelyek ezeket remekül ki is tudják használni. A Valencia ellen is ez volt látható. Fejlődnünk kell a rögzített szituációk levédekezésének tekintetében, de nem szabad hibáztatnunk senkit egyenként. Jobban kell koncentrálnunk ezekben a helyzetekben. Az viszont tény, hogy nincsen elég magas játékosunk, akikkel le tudjuk védekezni az ellenfél „tornyait”.”

„Minden olyan mérkőzés, amit nem nyerünk meg egy lépéssel hátrébb sodor minket. Ez a többi csapat által elért eredményektől is függ. Még sok mérkőzésünk van hátra ebben a szezonban. A probléma nem az, hogy egy találkozónk döntetlennel zárul, hanem az, hogy már sok idegenbeli összecsapást elveszítettünk. Nem engedhetünk meg magunknak újabb pontvesztéseket, mert már más mérkőzéseken kudarcot vallottunk. Nyernünk kell, hogy az elveszített pontok után visszatérhessünk a jó útra.”

Lenglet kevesebbet játszik

„Ez a rotálás része, amit meg kell tenni a játékosok fizikai állapota miatt. A játékosok számára lehetetlen ennyi mérkőzést végigjátszani ilyen rövid idő leforgása alatt.”

***