Először kerettag Ilaix Moriba, a 17 éves tehetség, 100 milliós kivásárlási árral

Ronald Koeman edző főként azzal magyarázta Ilaix Moriba esetleges keretbe kerülését a hétvégi Granada elleni bajnokira, hogy a távozó Aleñával nem számolhat, de ettől még vannak olyan játékosok, akiknek az első kerettagságáról illik megemlékezni. A guineai származású, de katalán Ilaix Moriba ilyen lehet, de persze majd az idő mondja meg, hogy olyan karriert fut-e be, amit neki remélnek a szakemberek.

Moriba 17 éves – most január 19-én tölti be a 18-at -, és most különösen feltűnik a neve a felnőtt keret Granada elleni listáján, de a nevét már jó ideje pirossal felölik a különböző edzők és játékos megfigyelők Barcelonában. Sőt, a Barcelona vezetői is már jó ideje tudják, hogy ki az az Ilaix Moriba. 7 éves korában igazolta le a Barcelona az Espanyoltól, azóta szinte mindig idősebbek között játszott, tehát egy kategóriával feljebb, mint a kora indokolta volna. 2019 áprilisában pedig úgy írt alá 2022-ig a Barcelonával, hogy a szerződésébe már 100 millió eurós kivásárlási ár került – annak érdekében, hogy a játékost ne tudja idő előtt leigazolni egy angol klub, különösen az akkor már élénken érdeklődő Man. City. Pedig akkor még csak 16 éves volt.

Idén nyáron az előszezont már a felnőtt csapattal töltötte, és később is voltak edzések, amikor részt vehetett a nagyok mellett a munkában. Folyamatosan tagja volt a spanyol korosztályos válogatottaknak, vezéregyéniségként, és a képességei alapján mindenki aki látta, nagyon szépen beszélt róla. A jelenlegi szezonban a Barcelona B-ben játszik.

Megtestesíti a ma divatos box to box középpályásokat, akik védekezésben és támadásban is kulcsszereplők. Moriba egyrészt 185 cm magas, erős felépítésű, igazi atléta, nem lehetne jobb fizikumot elképzelni. A testi adottságait jól is használja a pályán, nagyon nehéz ledönteni a lábáról, ezért védekezésben is jelenléte van a csapat számára. Mindemellett nagyon jól képzett technikailag, ügyesen bánik a labdával gyors, kiválóan érkezik a kapu elé. Pontosan olyan erényekkel bír, amiket Ronald Koeman is szeret látni a középpályásaitól. Rengetegen hasonlítják a játékát Paul Pogbához.

Tény, hogy a Barcelona sok reményt fűz a további fejlődéséhez, de azért szerencsésebb nem azonnal világsztárt remélni egy tehetségtől, különös tekintettel arra, hogy a sajtó ezt számtalanszor megteszi sok fiatal tehetség kapcsán, aztán az idő sokszor nem igazolja a várakozásokat. Barcelonában is jó néhány játékossal megtették már ezt, és bőven volt rá példa, hogy végül nem következett be a várt karrier.

Moriba mindenesetre a nagy csapat kapujáig már eljutott, rajta áll, hogy be tud-e lépni rajta.