Megérdemelt győzelem, 2. hely a tabellán – Barcelona-Athletic 2-1

Nem játszott kiemelkedően jól a Barcelona a Liga 21. fordulójában az Athletic ellen, a győztes gólját csak a 74. percben tudta berúgni, a csapat győzelméhez viszont kétség sem férhet, mert egyértelműen jobb volt ellenfelénél, jól kontrollálta a meccset, támadólag lépett fel és csak a rossz helyzetkihasználásnak köszönhetően nem aratott magabiztosabb sikert. Messi szabadrúgásból volt eredményes, Alba öngólt vétett, Mingueza gólpasszából pedig Griezmann döntötte el a meccset, amivel a gránátvörös-kékek már másodikak a tabellán.

Rövid időn belül harmadszor játszott egymás ellen az Athletic és a Barcelona a második fordulóból pótolt (győztes) bajnoki és a (vesztes) Szuperkupa-döntő után, így nagy meglepetéseket nem tartogattak egymásnak a két csapat edzői a kezdőket illetően. Barcelonai oldalon egyedül Pjanic játéka volt újdonság, aki az eltiltott Busquets helyett, de nem a helyén játszott – a katalán középpályás pozícióját de Jong foglalta el, aki ezúttal így kevesebb támadó feladatot kapott, de amellett az intenzitás mellett, amivel a Barça kezdte a mérkőzést, nagyon nem is volt ezzel gond.

Messiék egyértelműen támadólag léptek fel, magasan letámadták a bilbaói védőket, akik nem is nagyon tudtak támadásokat vezetni, helyette viszont többször is izgulhattak, hogy ne kerüljenek hátrányba. Messi már az 5. percben kihagyott egy ziccert, majd később Pjanic eltört lövését tette mellel (!), nyilván teljesen váratlanul kapura – a labda éppen csak fölé ment. A 20. percben viszont már nem mentette meg senki a góltól a vendégeket, miután az argentin csapatkapitány szabadrúgásból tökéletesen tekert a bal felső sarokba, 1-0!

A vezetés birtokában a Barcelona támadásainak intenzitása azért csökkent, ettől függetlenül teljes kontroll alatt tartotta a meccset a csapat. A vendégek letámadását nagyszerűen játszották ki ter Stegenék, amik így teljesen veszélytelenek voltak és csak egy árva (gyenge) lövést eresztettek meg a balhátvéd Yuri révén a német kapujára 45 perc alatt. A félidő kapcsán így csak abban maradt hiányérzetünk, hogy Messi mellé nem tudott feliratkozni senki a góllövők listájára – Griezmann még a mérkőzés elején, Dembélé pedig a szünet előtt bombázott fölé egész jó helyzetből.

Az első félidőhöz hasonlóan a második is barcelonai támadásokkal indult, Messinek volt egy gyönyörű szólója, bár eredménye nem lett, aztán viszont az első valamire való Bilbao kontra végén Jordi Alba ért bele szerencsétlenül Raúl Garcia beadásába, összehozva a vendégek egyenlítését, 1-1. Ha előbb indul Alba a mellette érkező de Marcosszal, akkor lett volna talán ideje rendesen tisztázni, így viszont ismét kapcsolhatott feljebb a csapat támadásban. Az újabb vezetés majdnem hamar meg is lett, Pjanic fejesét azonban bravúrral védte Simon, utána pedig kezdett holtpontra kerülni a mérkőzés, mert hiába volt többet a labda a Barçánál, a bilbaóiak szépen védekeztek, így nem igazán jöttek nagy helyzetek, ziccerek.

A holtponton aztán sikerült átlendülni a 75. percben: Dembélé ezúttal nem a cseleivel, hanem egy tökéletes ütemben érkező passzal ugratta ki a mögötte érkező Minguezát, akinek a centerezését az addig nem sokat mutató Griezmann értékesítette, 2-1! Az Athletic már a bekapott gól előtt is bátrabban támadgatott és egy-egy alkalommal felért a Barcelona kapujáig, a hajrára viszont mindent feltettek az újabb egyenlítésre. A vezetés megőrzése érdekében Koemann átállt 5 védős játékra és igyekezett a csapat minden labdatartását a maximálisra nyújtani, így a vendégek átvehették az irányítást, Araújóék azonban tökéletesen lezárták a területeket, az Athletic pedig nem jutott egyenlítési lehetőséghez.

A 2-1-es győzelemmel a Barcelona beérte pontszámban a Real Madridot és jobb gólkülönbségének köszönhetően meg is előzte, ami a szezon eleji forma után egészen hihetetlen eredménynek tűnik. Kellett persze ehhez a rivális veresége és gyengébb formája (miközben az Atletico képtelen veszíteni, 10 pont előnnyel és egy meccsel kevesebbel áll a tabella élén), de a csapat teljesítményét is érdemes kiemelni, mert a Barça 10 találkozó óta veretlen a bajnokságban, győzelmi sorozata pedig ötmeccsesre nyúlik már.

Folytatás szerdán a Granada ellen – ismét idegenben – a kupában, majd jövő hétvégén utazik a csapat Sevillába a Betishez.

FC Barcelona – Athletic Club 2-1 (1-0)
La Liga, 21. forduló
Barcelona, Camp Nou
Zárt kapuk mögött
Vezette:
Mateu Lahoz

Barcelona: Ter Stegen – Mingueza, Araújo, Umtiti, Alba – Pjanic (Sergi Roberto 67’), de Jong, Pedri – Dembélé (Braithwaite 87′), Messi, Griezmann (Lenglet 84’).

Athletic: Unai Simon – Capa (Lekue 84’), Álvarez, Martinez, Yuri Berchiche – de Marcos (Berenguer 67’), Dani Garcia, Vencedor (Vesga 66’), Muniain – Raúl Garcia, Williams (84’).

Gólok: Messi 20’, Alba (öngól) 49’, Griezmann 74’.

A whoscored.com statisztikái