Koeman: „A trófeák megnyeréséért minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni”

A holland szakember szavai az Osasuna elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szombat esti Osasuna elleni idegenbeli bajnoki mérkőzést megelőzően elmondta, hogy a csapaton belüli remek hangulatra nagyon büszke, illetve a vasárnapi elnökválasztással kapcsolatban szót ejtett arról, hogy nagyon várja már, hogy a csapatot végre ne egy ideiglenes klubvezetés irányítsa, de egyik jelöltet sem részesíti előnyben.

Ez egy fontos mérkőzés lesz?

„Igen fontos lesz ez a mérkőzés számunkra. Vasárnap az Atlético Madrid a Real Madrid ellen játszik és megvan rá az esély, hogy az egyik csapat, vagy akár mindkettő is pontokat veszítsen. Ugyanakkor nem lesz könnyű dolgunk, mert egy erős, versenyképes csapattal találkozunk majd.”

A három védős felállás esetleges folytatása a sok sérülés ellenére is lehetséges?

„Ez egy olyan rendszer, amit néha használhatunk, de nem szabad a megszállottjának lenni a felállásnak. A játékosok hozzáállása mindig a fontos. Sokat fejlődtünk azokban a helyzetekben, amikor nincsen nálunk a labda.”

Ön szerint megérdemelné, hogy még egy évig a klub vezetőedzője maradjon?

„Ezek olyan dolgok, amelyekre nincsen ráhatásom, egy év még van hátra a szerződésemből. Szerencsére két vagy három nap múlva lesz majd egy új elnök is és beszélni fogunk egymással. Én a győzelmek elérésére és a majd a Copa del Rey megnyerésére összpontosítok. A többi dolog nem az én kezemben van.”

Milyen eredménynek örülne a madridi derbin?

„Az első a mi mérkőzésünk. Nyernünk kell majd és a legjobb eredmény az lenne, ha az a csapat, amelyik előrébb van a tabellán, veszítene.”

Gondolja, hogy ez az a pillanat, amikor a csapata a legjobb állapotban van?

„Jól vagyunk, de törekednünk kell arra, hogy ebben egy rendszeresség is kialakuljon. Arra kell koncentrálnunk, amit csinálunk. Hosszú út áll előttünk.”

Mi változott meg védekezésben, ami miatt nem követnek el annyi hibát a játékosok?

„Javultunk az egyéni hibák tekintetében, többször gyakorolunk nyomást az ellenfélre és vannak olyan pillanatok a mérkőzések során, amelyeknél három védő van a játékosaink mögött. De rengeteg dolog van a játékrendszertől függetlenül.”

A csapat mostani lelkiállapota reményt adhat a játékosoknak a PSG elleni visszavágóra?

„A legutóbbi eredmények jó hatással vannak a csapat hangulatára. A Paris Saint-Germain elleni mérkőzés szerdán lesz, először az Osasuna vendégeként lépünk majd pályára, úgxhogy arról hétfőn beszélhetünk majd.”

Ilaix is rendelkezik olyan nagyszerű képességekkel, mint Pedri vagy Ansu Fati?

„Ő az egyik fiatal játékosunk, aki velünk van. Sokat tud hozzátenni a csapat játékához, ugyanúgy, mint Riqui Puig, aki nagyon jó teljesítményt nyújt az edzések során. A fiatal játékosok kopogtatnak az első csapat ajtaján.”

Mi vezethetett addig, hogy a Sevilla a kétgólos előny tudatában kiesett?

„Ezek olyan dolgok, amelyek megtörténhetnek egy meccsen. Én is tapasztaltam már meg ehhez hasonlót. Az első mérkőzésen, anélkül, hogy továbbmennék, a játékvezető sípja néma maradt az Albával elkövetett szabálytalanság után, néha ezek a dolgok megtörténnek. Azt hiszem, mindkét találkozó során fölényben voltunk.”

Mit mondanak önnek az emberek az utcán?

„Látni, hogy nagyon boldogok, a rossz pillanataink elmúltak, és az az érzésem, hogy az emberek a csapat mellett vannak. Keményen dolgoztunk azon, hogy megváltoztassuk ezt a helyzetet. Most arra van szükség, hogy a szurkolók minél előbb visszatérhessenek a stadionokba, hogy az olyan éjszakákat, mint a Sevilla ellenit, együtt élvezhessünk.”

Várja, hogy találkozzon az új elnökkel?

„Természetesen igen, mert nagyon fontos az elnök személye. Ez a világ legnagyobb klubja, és elengedhetetlen tudni, hogy milyen lehetőségek nyílnak a csapat fejlődésének érdekében. Végre lesz elnök.”

Mit gondol arról, hogy a csapat tud reagálni, amikor Messi nem szerez gólt?

„Elengedhetetlen, hogy a többi játékos is elő lépjen ezekben a helyzetekben. Nem függhet mindig a csapat tőle. Ez jó jel.”

Mire a legbüszkébb eddig?

„Jobb erre a kérdésre az idény végén válaszolni. Sok minden hiányzik még, amire még nem kaptunk választ. De egyelőre büszke vagyok a csapaton belül kialakult hangulatra. A játékosok hisznek magukban. Amikor láttam, hogy a játékosok mindannyian együtt ünnepelnek a góloknál, akkor boldog voltam. Még a cserejátékosok is, akiket biztosan feldühített, hogy nem játszottak, még ők is ünnepeltek a pálya szélén.”

A három elnökjelölt közül kit részesít előnyben?

„Nincsen egy olyan személy sem, mindhárman jó kampányt folytattak. Nincs egy jelölt sem, akit meg tudnék nevezni, mert nem ismerem őket annyira. A legjobb az, hogy a sociók döntenek.”

A Sevilla elleni fordítás egy olyan fordulópont volt a szezonban, hogy a csapat hihet a duplázásban?

„Reálisnak kell maradnod ebben a helyzetben. Ugyanazon a véleményen vagyok, mint korábban bármelyik győzelemnél, azzal a különbséggel, hogy már ott vagyunk a Copa del Rey fináléjában, és közelebb vagyunk egy trófea megnyeréséhez. De még mindig le vagyunk maradva az Atlético Madridtól, és ha nem veszítenek, nem fogjuk utolérni őket. Az idény elején sok mérkőzést veszíttetünk el. Nehéz lesz, de a csapat most jól teljesít. A trófeák megnyeréséért minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni.”

***