A harmadik hely megőrzése a „tét” az idény utolsó meccsén

Eibar - Barcelona előzetes

Az idei szezon utolsó bajnoki fordulójában az FC Barcelona az Eibar együtteséhez látogat. A katalánok bajnokok már nem lehetnek, sőt, abban az esetben, ha vereséget szenvednének és a Sevilla megverné az Alávest, akkor csupán a 4. helyen zárnának, viszont már a döntetlennel is biztossá válna a 3. hely a Sevilla meccsének eredményétől függetlenül – ez most a tét a Barça számára, megtartani a dobogós helyezést. Pedri és Messi a klub engedélyével már kisebb pihenőre vonult, a nemrég térdműtéten átesett Ter Stegen szintén nem bevethető.

A tavaly ősszel látott pocsék teljesítmény után 2021-ben a Barça a játék minőségében és eredményességében is komoly előrelépést tett. 19 veretlen mérkőzésnek köszönhetően több, mint 10 pontos hátrányt ledolgozva versenybe szállt a bajnoki címért, az elmúlt időszakban azonban számos pontvesztéssel végződő találkozó is becsúszott. Az elmúlt 5 összecsapáson csak 5 pontot szerzett a katalán alakulat, aminél a bajnokságban csak 5 együttes volt rosszabb ebben a tekintetben. A csapat totálisan szétesett az idény végére, a lendület megtört, a védekezés borzalmassá vált, a helyzetkihasználás nemkülönben.

Az Eibar a bajnoki tabella utolsó helyén található és biztos kiesők. Nagy hajrával megpróbáltak bent maradni, a Valencia elleni vereség előtti 3 meccsen 7 pontot gyűjtöttek, de az előző fordulóban megpecsételődött a sorsuk. Elsősorban a pocsék helyzetkihasználásuk miatt estek ki: 40.5-ös xG-értékre( xG= expected goals, azaz a várható gólok ) csupán 29 gólt szereztek. Több, mint 10 góllal lőttek kevesebbet, mint az a helyzeteik minőség alapján indokolt lett volna, ez nagyon nagy alulteljesítés, ebből a szempontból nincsen rosszabb csapat náluk a La Ligában. Minden egyes mérkőzésen támadó szellemben futballoznak, illetve igen intenzív letámadással igyekeznek megnehezíteni az ellenfeleik életét. A baszk gárdából mindenki hadra fogható.

Ronald Koeman 7 játékosára sem számíthat ezen az összecsapáson: Fati, Coutinho, Sergi Roberto és Ter Stegen sérülés, Lenglet pedig eltiltás miatt biztosan nem fog pályára lépni. Pedri és Messi a klub engedélyével kisebb pihenőre vonult, mert előbbi (valószínűleg) az EB-n, utóbbi a Copa Americán fog játszani. A két együttes ebben a szezonban december 29-én, a bajnokság 16. körében találkozott egymással a Camp Nouban: A végeredmény 1-1 lett, Kike García góljára Dembélé válaszolt. Az egymás elleni mérleget tekintve sokkal jobban áll a Barcelona: 11 katalán győzelem és 2 döntetlen született eddig, tehát az Eibar nyeretlen még a katalánok ellen.

A kihagyott lehetőségek meccse: Barcelona-Eibar 1-1

Ter Stegen hiányában valószínűleg Neto lesz a kapus. A védelemet vélhetően Araújo, Piqué és Umtiti fogja alkotni. A középpályán Pedrit Moriba, esetleg Puig fogja helyettesíteni De Jong és Busquests mellett. A két szárnyvédő minden bizonnyal Jordi Alba és Dest lesz. A támadósor nagyobb kérdőjel Messi hiánya miatt, Griezmann és Dembélé kezdőbe kerülésére van a legnagyobb esély.

Eibar-Barcelona
La Liga, 38. forduló
Eibar, Ipurua Municipal
18.00
Zárt kapuk mögött
Játékvezető: 
Santiago Jaime Latre

Eibar ( 4-4-2 ): Dmitrovic – R. Correa, P. Oliveira, Arbilla, Ángel – Bryan Gil, Diop, Atienza, Exposito – A. Garcia, S. Enrich

Barcelona ( 3-5-2 ): Neto – Araújo, Piqué, Umtiti – Dest, Moriba, Busquests, De Jong, Alba – Griezmann, Dembélé