Koeman: „Nem két nap kell hozzá, hogy megváltozzanak a dolgok”

Hétfőn este a Granada ellen játszik a Barcelona a Liga következő fordulójában, Ronald Koeman azonban magabiztosan nyilatkozott a mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján, hiába a sérültek állapota vagy a Bayern elleni vereség a BL nyitófordulójában. A holland mester nem aggódik a jövője miatt, de ismét elmondta, nem 2 nap alatt tud a csapat annyit fejlődni, hogy versenyképesebb legyen. Emellett elmondta, Coutinho még nem képes teljes meccset játszani, Riqui Puignak javulnia kell, és hogy nem fél a fiataloknak bizalmat szavazni.

A jövője a klubnál

„Nem tudok erről semmit mondani. Csak az aktuális meccsre és a csapatra gondolok, a többi nincs a kezemben. Nyugodt vagyok és magabiztos, hogy nyerni fogjuk a meccseket. Fel kell épülnie a sérülteknek, hogy többen legyünk, de nyerünk kell, mert egyedül ez számít. Nem aggódom a jövőm miatt, erről az elnök dönt a klub részéről.”

Van idő végigvinni a projektet vagy fogy a türelem és kellenek az eredmények?

„Sok múlik az eredményeken, de sok minden el van túlozva, és vannak változások a csapatban, sérülések, fiatalok… Ami számít, hogy nyerjük a meccseket, de azt nem gondolom normálisnak, hogy a Bayern meccs előtt a szerződéshosszabbításomról kérdeztetek, most pedig arról, hogy aggódnom kell-e a jövőm miatt. Más dolgokra fordítom inkább az energiáim.”

Kampány folyik ellene?

„Nem érzem így, mindenkinek megvan a joga, hogy elmondja, amit akar a favorizáltjai érdekében vagy ellene. Ez ellen nem tudok mit tenni.”

Megbánta, hogy a csapat edzője lett?

„Nem bántam meg, hogy ide jöttem. Nagyon nehéz helyzet ez nekem, a klubnak, de a katalán embereknek is. Hiányzik rengeteg dolog. Mindannyian a legjobbat akarjuk a klubnak és tisztában voltam a dolgokkal, jönni akartam, de nem vártam, hogy ez a helyzet előáll, ezekkel a gazdasági problémákkal. De harcolni fogok, itt akarok lenni és nyerni.”

Ansu Fati

„Fiatal kora ellenére nagyszerű képességei vannak és már eddig is sok gólt szerzett. Nem tűztük még ki a visszatérésének dátumát, de már a csapattal edz. Még egy-két hete lehet hátra a felépülésig.”

Coutinho és Agüero

„Kun folytatja a munkát a fizikoterapeutával, Cou jól szállt be legutóbb, végre játszott, kezdhet is, de még nem képes 90 percre.”

A Granadáról

„Úgy gondolom a Granada nem sokat változott tavaly óta, még ha minden edzőnek megvannak a saját elképzelései [a Granada élére idén a korábban a Monacót és a spanyol válogatottat is edző Robert Moreno került – a szerk.] A csapat 4-3-3-ban szokott játszani, a játékosaik fizikálisan erősek és szeretik a direkt játékot. Otthon fogunk játszani, lesz közönségünk, más lesz ez a meccs, mint a tavalyi [amikor 2-1-re nyertek a vendégek a Camp Nouban – a szerk.], főleg a közönség jelenléte miatt.”

A csapat hangulata

„A játékosok realisták. Jobbak akarunk lenni, de a dolgok nem változnak meg 2 nap alatt. De jól kijövök velük.”

A fiatalok

„Nem félek őket játszatni már a meccs kezdetétől, de hat fiatalt betenni a kezdőbe nem jó döntés. De játszanak, megkapják a perceiket és meccseiket. Nehéz megmondani, hogy mikor kapnak majd több meccset, dolgozni kell még velük. Egy olyan focistát persze, mint Pedrit, nem lehet megállítani abban, hogy kezdő legyen, de ez nagyon sok dologtól függ.”

Három meccs lesz a héten

„Képesek vagyunk minden meccset megnyerni, de jól fel kell készülnünk és jól kell játszanunk, a védekezésünknek pedig jól kell működnie.”

A csapat által alkalmazott rendszer

„Többféleképpen lehet nyerni, a játékosokon is múlik. Az alaprendszer a 4-3-3, de hogy ezzel is játszunk-e, függ attól, hány támadónk, csatárunk van… Ha a Bayern ellen még nyitottabban játszottunk volna, nagyobb vereség is lehetett volna belőle.”

A balhátvéd poszt

„Itt van velünk Balde, aki a legutóbb is játszott, energikus, jó képességei vannak. Ott van még Dest, vagy Mingueza is, de egy ballábast játékost preferálok azért a poszton. Balde még fiatal, sokat kell tanulnia, de nem félek tőle, hogy a kezdőbe rakjam.”

Rique Puig

„Több elemben is javulnia kell, hogy többet játszhasson. Legutóbb bemelegített, de végül Alba helyett kellett cserélnem. Javítania kell a játékán, ahogy a többi fiatalnak is.”