Koeman: „A legjobb pillanatomnak a klubnál az érkezésemet mondanám, a legrosszabbnak pedig Messi távozását”

Egyre biztosabb a holland szakember távozása...

Ronald Koeman minden bizonnyal az utolsó sajtótéjékoztatóját tartotta meg a Barcelona vezetőedzőjeként a szombat esti Atlético Madrid elleni rangadót megelőzően. A holland szakember rájátszott a honfitársa, Van Gaal távozásakor is elhangzott mitikus mondatra, és szinte búcsúbeszédet mondott: „Őszintén szólva, érzelmileg jobban is lehetnék.” „Úgy érzem, mintha a csapaton kívül lennék…” Majd később hozzátette: „Emlékszem egy Van Gaaltól származó idézetre: ‘Jó reggelt a sajtóban lévő barátaimnak” – mondta ironikusan.

Hogyan látja az Atléticót?

„Két különböző játékstílusú csapatról beszélünk. Sok minden megtörténhet. Tavaly bajnokok voltak, az ő esetükben egy nagyszerű együttesről beszélünk. Meg kell néznünk, hogy milyen eredményre és teljesítményre leszünk képesek ellenük és jónak kell lennünk az utolsó passzoknál.”

A „jó reggelt a sajtóban lévő barátaimnak” mondat azt jelenti, hogy távozik?

„Még egyelőre maradok, igen.”

A látottak alapján, a csapat dinamikáját tekintve, ha továbbra is marad, hogyan tudná megváltoztatni a kialakult nem túl jó helyzetet?

„Dolgoznunk és változtatnunk kell a csapatban ennek érdekében. Fontos játékosaink fognak visszatérni, különösen elöl. És tudom, hogy a sorsom ez az eredményektől függ, mert ez normális ebben a világban.”

Nem gondolja, hogy ez lesz az utolsó meccse a kispadon?

„Nem mondtak nekem semmit ezzel kapcsolatban. Igaz, hogy hallottam, hogy az elnök itt volt, de nem láttam, mert a holnapi mérkőzésre készültünk. Nem mondhatok semmit, mert csak ismételni tudom magamat: „nem mondott nekem semmit.” Természetesen van fülem és szemem, és tudom, hogy sok minden kiszivárog. Bizonyára van valami, ami igaz is ezek közül. De még egyszer mondom, nem mondott nekem semmit erről.”

Hogy birkózik meg ezzel a helyzettel, ami nem igazán kényelmes?

„Erre holnap kaphatunk választ. Most nem én vagyok a legfontosabb. A csapatnak jó eredményt kell elérnie. A Barcelona szeretetéért vagyok itt. Nehezebb helyzetbe kerültem. Ez most sokkal összetettebb pillanat, mint az első napomon volt. Számomra a játékosok és a mérkőzésekre való felkészülés az, ami számít, ahogyan ez mindig is volt.”

Szinte nincsen kapcsolat közte és az elnök között?

„Nem fogok válaszolni erre a kérdésre.”

Átmegy vagy elbukik az első év után?

„Elegem van a védekezésből. Ennek semmi értelme. Azok az emberek, akikkel átvettem a csapat irányítását, tudják, hogy milyen változásokat kell végrehajtaniuk és hogy pontosan mit kell tettünk. Ez a te véleményed. Biztosan vannak olyanok, akik szerint ez tiszteletlenség, olyanok, akik szerint a klubnak idő kell. De azt hiszem, erről beszélni nem ma a legalkalmasabb. Egyszer szeretnék beszélni arról, hogy mit gondolok, ez igaz. A csapat tele van fiatal játékosokkal, vannak sérültek is. És állandóan a rendszerről beszélünk, de ez nem a rendszer kérdése. Ha nincsenek olyan szélsőink jelenleg, akik jók az egy az egy elleni szituációkban, akkor hátvédeket kell bevetnünk ezen a poszton. Az edző munkája a játékosoktól (is) függ. Ha nálam lett volna egy zsák pénz, akkor még mindig itt lenne Messi; és más játékosok, akikkel versenyképesebb lehetne a csapat. Ha nincsen gyors szélsőm, és ha van egy jobb oldali játékosom, aki a baloldalon kell, hogy játsszon, akkor ez van, ez a helyzet. Hiányoznak dolgok. De ha mindenki visszatér, beleértve a csatárokat is, akkor erős csapatunk lesz. A fiatal játékosok pedig megérdemlik a lehetőséget.”

Fáj, ahogyan ezt az egészet kezelik?

„Szerintem nem kell válaszolnom erre, mit gondolsz?”

Hogy vagy érzelmileg?

„Őszintén szólva, lehetnék jobban is.”

Mi volt a legjobb és a legrosszabb pillanat, amióta a klubnál vagy?

„Válaszolhatok erre a kérdésre…, úgy tűnik, mintha a csapaton kívül lennék. A legjobb pillanatnak, az érkezésemet mondanám, a legrosszabbnak pedig Messi távozását.”

Mi hiányzik a csapatból?

„Az egyensúly jelenleg, mert kevés támadónk van. Ansu már úton van a visszatérés felé, de ez még eltart egy darabig. Korlátozottak vagyunk. A minap mondtam, hogy az ellenfelek kapuja előtti hatékonyságunk sem túl jó. Az Atlético tavaly kevesebb lehetőséget alakított ki, mint mi, de képesek voltak lőni és gólokat szerezni. Nekünk a minap négy lehetőségünk volt, ezekből egyet-kettőt illett volna gólra váltanunk, de nem sikerült. És ez sokba került.”

Jordi Cruyffot emlegették, mint lehetséges utódot. Beszélt már vele erről?

„Jordi az első naptól kezdve azt mondta nekem, hogy nem lesz edző ennél a klubnál, és minden nap beszélek vele. De amiről mi beszélünk, az ránk tartozik.”

***

Elhoztuk neked a legstílusosabb, legmenőbb és legjobb FC Barcelona termékeket! Nézz be a Shopba!